Quercus macedonica Quercus trojana Μακεδονική βελανιδιά

Quercus macedonica Quercus trojana Μακεδονική βελανιδιά

Quercus macedonica Quercus trojana Μακεδονική βελανιδιά

Στην Ελλάδα το δέντρο Quercus macedonica ή Quercus trojana ή Μακεδονική βελανιδιά απαντά σε ξηρά άγονα ασβεστούχα εδάφη, σε δάση και πετρώδεις πλαγιές, εμφανίζεται σε υψόμετρα 400-1.400 μέτρα,  κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου απουσιάζει η Quercus coccifera, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Επιστημονική ονομασία: Quercus trojana Webb subsp. trojana

Συνώνυμα: Quercus macedonica A.DC. 1864, Quercus castaniifolia Pantan,, Quercus aegilops Griseb., Quercus fragnus A.Longo, Quercus grisebachii Kotschy, Mattei & Bald., Quercus muzaura Balsamaki, Quercus ostryifolia Borbás, Quercus euboica Papaioann.

Ελληνική ονομασία: Μακεδονική βελανιδιά

Κοινές ονομασίες: Μακεδονική δρυς, Βελανιδιά μακεδονική, Τρωική ή καστανόφυλλη, Macedonian oak

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Quercus macedonica ή Quercus trojana ή Μακεδονική βελανιδιά είναι μικρό δέντρο φυλλοβόλο ή ημιαειθαλές της οικογένειας Fagaceae με ύψος έως 10-20 μέτρα, με πλατιά κόμη και φλοιό καστανόχρωμο με κατά μήκος και εγκάρσιες σχισμές, οι νεαροί κλαδίσκοι είναι τριχωτοί και σταχτόχρωμοι έως γκριζοκάστανοι.

Τα φύλλα της είναι κατ’ εναλλαγή, δερματώδη, με σχήμα συνήθως επιμήκη έως λογχοειδή, οξυκόρυφα, με στρογγυλεμένη βάση, έχουν μήκος 3-7 εκατοστά, οι παρυφές τους είναι κολπωτά οδοντωτές. Η άνω επιφάνεια είναι πράσινη και γυαλιστερή, ενώ η κάτω κιτρινοπράσινη ή γκριζοπράσινη με πυκνό ή αραιό τρίχωμα.

Τα αρσενικά άνθη φύονται σε κρεμάμενους πράσινους ίουλους στη βάση των ετήσιων βλαστών, ενώ τα θηλυκά φύονται ανά 1-3 σε παχύ και τριχωτό ποδίσκο. Η άνθηση γίνεται τον Απρίλιο-Μάιο.

Ο καρπός είναι κάρυο (βελανίδι) με επίπεδη ή ελαφρώς βυθισμένη κορυφή, είναι ωοειδές 2 έως 4 εκατοστά, Το κύπελλο είναι σε πολύ μικρό, χονδρό, και αραιό τρίχωμα ποδίσκο, με ανομοιόμορφα λέπια που καλύπτει το βαλανίδι κατά τα 2/3 περίπου. Η ωρίμανση και η πτώση τους γίνεται τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του δεύτερου έτους από την άνθηση.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Quercus_trojana, www.botany.gr, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση