Craterellus cornucopioides

Craterellus cornucopioides Μαύρη τρομπέτα

Craterellus cornucopioides
Μαύρη τρομπέτα

Το Craterellus cornucopioides ή Μαύρη τρομπέτα καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως σε δάση πλατύφυλλων αλλά και κωνοφόρων, σε υγρά και βαριά ασβεστολιθικά εδάφη, σε πολύ μεγάλες ομάδες, κρύβεται καλά κάτω από τα στρωμένα φύλα και είναι δύσκολη η εύρεση του, είναι σαν να ψάχνεις μαύρες τρύπες στο έδαφος.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Cantharellales
Family (Οικογένεια): Cantharellaceae
Genus (Γένος) : Craterellus
Species (Είδος) : C. cornucopioides

Επιστημονική ονομασία: Craterellus cornucopioides (L.) Pers.

Συνώνυμα: Cantharellus cornucopioides ( L. ) Fr. , Pleurotus cornucopioides ( L. ) Gillet

Ελληνική ονομασία: Κρατηρίσκος ο αμαλθειοκερατοειδής, Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος.

Κοινές ονομασίες: Τρομπέτα των νεκρών, Κέρας της Αμάλθειας, Κέρας της αφθονίας, Μανιταρι Μαύρη τρομπέτα.

Craterellus cornucopioides Μαύρη τρομπέτα

Περιγραφή

Το διαδεδομένο, Craterellus cornucopioides είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως σε δάση πλατύφυλλων αλλά και κωνοφόρων, σε υγρά και βαριά ασβεστολιθικά εδάφη, σε πολύ μεγάλες ομάδες. Κρύβεται καλά κάτω από τα στρωμένα φύλα και είναι δύσκολη η εύρεση του, είναι σαν να ψάχνεις μαύρες τρύπες στο έδαφος.

Το Craterellus cornucopioides έχει σχήμα χωνιού, βαθύ που μοιάζει με κρατήρα, με κυματιστή περίμετρο, η διάμετρος του κυμαίνεται από 4-8 και το ύψους από 4-10 εκατοστά.

Η εσωτερική επιφάνεια του έχει αυλακώσεις και έχει χρώμα μαύρο ή σκούρο γκρι.

Το υμένιο, η εξωτερική του επιφάνεια, είναι γκρίζα, γκρίζο-καφετί, θαμπή, λεία ή λιγότερο ομαλή, χωρίς ψευδοελάσματα, αλλά μπορεί να είναι και κάπως ζαρωμένη.

Το πόδι είναι κούφιο, γκρίζο και λεπταίνει ελαφρώς προς τη βάση.

Η σάρκα του είναι πολύ λεπτή, εύθραυστη, με αρωματική οσμή και ήπια γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει λευκό χρώμα.

Ομοιότητες

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Cantharellus cinereus, έχει ομφαλοειδές καπέλο, διακριτό φλεβωτό-πτυχωτό υμένιο και σχεδόν κυλινδρικό πόδι.

Το Craterellus konradii έχει κιτρινωπό σώμα καρποφορίας, είχε οριστεί ως ξεχωριστό είδος, αλλά μετά από μελέτη του DNA θεωρείται ως συνώνυμο του Craterellus cornucopioides.

Σχόλια

Σύμφωνα με μια μελέτη τα 100 γραμμάρια περιέχουν: 69.45g πρωτεΐνη , 13,44 g υδατάνθρακες (κυρίως μαννιτόλη) και 4,88 g λίπος, επίσης περιέχουν λιπαρά οξέα, φαινόλες, φλαβονοειδή και 87 mg βιταμίνη C.

Μαγείρεμα

Θεωρείται γκουρμέ εδώδιμο μανιτάρι γιατί έχει πλούσια γεύση και ένα ευχάριστο φρουτώδες άρωμα.

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε σαλάτες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Επίσης μπορεί να συνοδέψει άριστα πιάτα με θαλασσινά.

Θέλουν καλό καθάρισμα γιατί μαζεύουν κομμάτια άμμου, ακαθαρσίες, ή άλλες φυτικές ύλες.

Συντήρηση

Όταν αποξηραίνονται η γεύση τους βελτιώνεται κατά πολύ, αποξηραίνεται εύκολα είτε στο φούρνο με ρεύμα αέρα στους 50°C με λίγο ανοικτή τη πόρτα για να φεύγουν οι υδρατμοί ή με ανεμιστήρα ή πάνω στο καλοριφέρ.

Μπορούμε να τις κάνουμε σκόνη και να τη χρησιμοποιούμε σε πολλά πιάτα σαν μπαχάρι.

Δεν καταψύχεται όμως καλά.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Έχει αυλακώσεις και έχει χρώμα μαύρο ή σκούρο γκρι.

Το υμένιο, η εξωτερική του επιφάνεια, είναι γκρίζα, γκρίζο-καφετί, θαμπή, λεία ή λιγότερο ομαλή, χωρίς ψευδοελάσματα, αλλά μπορεί να είναι και κάπως ζαρωμένη.

Το πόδι είναι κούφιο, γκρίζο και λεπταίνει ελαφρώς προς τη βάση.

Η σάρκα του είναι πολύ λεπτή, εύθραυστη, με αρωματική οσμή και ήπια γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Το Craterellus cornucopioides καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως σε δάση πλατύφυλλων αλλά και κωνοφόρων, σε υγρά και βαριά ασβεστολιθικά εδάφη, σε πολύ μεγάλες ομάδες. Κρύβεται καλά κάτω από τα στρωμένα φύλα και είναι δύσκολη η εύρεση του, είναι σαν να ψάχνεις μαύρες τρύπες στο έδαφος.

Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Cantharellus cinereus, έχει ομφαλοειδές καπέλο, διακριτό φλεβωτό-πτυχωτό υμένιο και σχεδόν κυλινδρικό πόδι.

Το Craterellus konradii έχει κιτρινωπό σώμα καρποφορίας, είχε οριστεί ως ξεχωριστό είδος, αλλά μετά από μελέτη του DNA θεωρείται ως συνώνυμο του Craterellus cornucopioides.

Βιβλιογραφία:

en.wikipedia.org, Photography Wikimedia Commons, Author Nicolas Rück (WMDE) Date 10:21, 12 March 2014 & Photography Wikimedia Commons, Author David Perez Date 20:10, 25 July 2009

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]