Ορολογία φυτων Φ

Φ

Φακίδια, ειδικά ανοίγματα του περιδέρματος ξυλωδών βλαστών με τα οποία γίνεται η ανταλλαγή αερίων ανάμεσα στους εσωτερικούς ιστούς και το περιβάλλον. Τα φακίδια στην ώριμη κατάσταση τους έχουν συνήθως σχήμα αμφίκυρτου φακού.

Φιντάνι ή Αρτίβλαστο ή Φυτάριο, είναι ο νεαρός βλαστός, το φυτό που μπορεί να μεταφυτευτεί.

Φλοιός, είναι ο προστατευτικός ιστός που αντικαθιστά την επιδερμίδα ως εξωτερικό κυτταρικό τοίχωμα στα φυτά με δευτερογενή αύξηση. Ο φλοιός συντίθεται από πολυάριθμα λίγο πολύ ισοδιαμετρικά κύτταρα, τα οποία διατάσσονται σε ακτινικές σειρές και τα οποία φέρουν παχύ, κηρώδες κυτταρικό τοίχωμα.

Φόβη ή Σύνθετος βότρυς, σύνθετος βότρυς με πλευρικές διακλαδώσεις.

Φολιδωτό φύλλο, μικρά επίπεδα φύλλα των οποίων η διάταξη μοιάζει με τις φολίδες της επιδερμίδας των φιδιών.

Φρύγανα, χαμηλή, ξηροφυτική βλάστηση που αποτελείται συνήθως από αρωματικά, συχνά αγκαθωτά είδη ( Salvia sp . , Thymus sp ., Lavandula sp ., κ.λ.π.). Τα φρύγανα απαντώνται συνήθως σε ασβεστολιθικές περιοχές με χαμηλή βροχό­πτωση και σε αβαθή, ξηρά εδάφη. Αυτός ο τύπος βλάστησης είναι ευρέως διαδεδομένος στις παραμεσόγειες περιοχές.

Φυλή, ταξινομική μονάδα που χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί της μορφής, καθώς επίσης αντί του οικοτύπου, υποδηλώνοντας έτσι μία κατηγορία μεταξύ υποείδους και ποικιλίας. Οι φυλές συχνά εμφανίζουν ομοιομορφία στις οικολογικές, φυσιολογικές απαιτήσεις και στη γεωγραφική κατανομή.

Φυλλάρια, επιμέρους ελάσματα των σύνθετων φύλλων που προσφύονται στη ράχη αυτών των φύλλων. Ξυλώδη πολυετή φυτά που ρίχνουν το φύλλωμα τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή κατά την περίοδο ξηρασίας.

Φύλλο, θεμελιώδες φυτικό όργανο που αναπτύσσεται στα γόνατα των υπέργειων βλαστών και που αποτελείται από το έλασμα και το μίσχο. Το φύλλο στη τυπική του μορφή εξυπηρετεί λειτουργικά κυρίως τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης και διαπνοής.

Φυλλοβόλα, είναι τα φυτά τα οποία αποβάλλουν όλο το φύλλωμά τους τον χειμώνα και δημιουργούν νέο την άνοιξη.

Φυλλοκλάδιο ή Κλαδώδια, είναι οι φυλλοειδώς πεπλατυσμένοι βλαστοί. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο είναι ότι το κλαδώδιο είναι το στέλεχος και όχι ο βλαστός (κλαδί) του φυτού.

Φυλλοταξία ή Φυλλόταξη, είναι η διάταξη των φύλλων στον βλαστό ενός φυτού, η οποία είναι σταθερή και ορισμένη για κάθε είδος.

Φυλλώδια, είναι μεταμορφωμένοι μίσχοι που αποπλατύνονται και μετατρέπονται σε φυλλοειδή φωτοσυνθετικά όργανα. Ο σχηματισμός φυλλωδίων αποτελεί προσαρμογή που ευνοεί την επιβίωση σε ξηρά περιβάλλοντα. Οι μίσχοι είναι πιο ανθεκτικοί από τα ελάσματα (τα σκληρεγχυματικά στοιχεία βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία), με αποτέλεσμα συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας του νερού να μην αναστέλλουν τη φωτοσυνθετική τους λειτουργία (π.χ. Dionaea muscipula).

Φυλλώδιο, είναι ο επίπεδος μίσχος με τη μορφή και τις λειτουργίες ενός φύλλου.

Φυμάτια, εξογκώματα που υπάρχουν στις ρίζες των ψυχανθών, αλλά και άλλων ειδών.

Φωτόφυτα ή Φωτόφιλα, είδη απαιτητικά σε φως που έχουν ανάγκη όλου του ημερήσιου φωτός και που αντέχουν σε ελαφρά μόνο σκίαση. Τα φωτόφυτα σε μεγάλη ηλικία δεν σχηματίζουν “σκιόφυλλα”, η κόμη τους είναι αρκετά αραιή και δεν επιφέρουν ισχυρή σκίαση.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση