Ορολογία φυτων Η

Η

Ηθμαγγειώδεις δεσμίδες, ονομάζουμε τις διατάξεις ηθμού και ξύλου. Αν οι ηθμαγγειώδεις δεσμίδες έχουν από το ένα μέρος ηθμό και από το άλλο ξύλο λέγονται ετερόπλευρες. Οι ετερόπλευρες ηθμαγγειώδεις δεσμίδες είναι οι πιο συνηθισμένες στο βλαστό. Σε αυτές ο ηθμός βρίσκεται προς το εξωτερικό και το ξύλο προς το εσωτερικό του βλαστού. Αμφίπλευρες ηθμαγγειώδεις δεσμίδες είναι αυτές που έχουν ηθμό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά του ξύλου. Ακτινωτές ηθμαγγειώδεις δεσμίδες είναι αυτές που το ξύλο και ο ηθμός διατάσσονται κατ΄ακτίνα και βρίσκονται στις ρίζες. Αν οι ηθμαγγειώδεις έχουν κάμβιο μεταξύ του ηθμού και του ξύλου τότε λέγονται ανοικτές επειδή η αύξηση τους συνεχίζεται. Αντίθετα όταν δεν έχουν κάμβιο λέγονται κλειστές. Ανοικτές ηθμαγγειώδεις δεσμίδες βρίσκονται στα δικοτυλήδονα φυτά ενώ κλειστές στα μονοκοτυλήδονα.

Ηθμός, είναι ιστός μεταφοράς που αποτελούνται από επιμηκυσμένα κύτταρα και έχει ως σκοπό τη μεταφορά ουσιών, κυρίως οργανικές ουσίες από τις θέσεις παραγωγής (ώριμα φύλλα) προς τις θέσεις κατανάλωσης (ρίζα, αναπτυσσόμενους καρπούς, κορυφαία μεριστώματα).

Ημιαειθαλή, τα φυτά τα οποία διατηρούν τα φύλλα τους κατά το χειμώνα μέχρι την εμφάνιση των νέων φύλλων.

Ημικυκλικό άνθος, η διάταξη αυτού σε μέρη που έχουν κυκλική και άλλα σπειροειδή.

Ημιπαρασιτικά, τα φυτά που ζουν παρασιτικά πάνω σε άλλα φυτά.

Ημισκιόφυτα, είδη που αντέχουν κατά τη νεαρή τους ηλικία σε αρκετή σκίαση και που πλησιάζουν άλλοτε προς τα φωτόφυτα και άλλοτε προς τα σκιόφυτα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση