Ορολογία φυτων Ε

Ε

Εδαφοκαλυπτικό, φυτό με ανάπτυξη στελεχών που απλώνονται κατά μήκος του εδάφους αλλά δεν ριζοβολούν στους κόμβους. Δεν βρίσκεται τόσο κοντά στο έδαφος όσο το φυτό με έρπουσα δομή στελέχους.

Είδος, ένα περιορισμένο σύνολο ατόμων που χαρακτηρίζεται από κοινά, σταθερά και κληρονομήσιμα γνωρίσματα και το οποίο πετυχαίνει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αναπαραγωγική απομόνωση.

Έλασμα, δομικό στοιχείο του φύλλου που είναι συνήθως πλατύ, μικρού πάχους και ποικίλλει ως προς το σχήμα του, είναι προέκταση του μίσχου, εφόσον αυτός υπάρχει και το φύλλο δεν είναι επιφυές.

Έλλοβο, το φύλλο που φέρει βαθειές εγκολπώσεις οι οποίες δεν φθάνουν μέχρι το μεσαίο νεύρο.

Έλικας, είναι το μακρύ και λεπτό όργανο των αναρριχητικών φυτών που εξυπηρετεί τη στήριξη του φυτού σε βλαστούς άλλων φυτών ή άλλες δομές. Οι έλικες αποτελούν εξελιγμένες μορφές φύλλων.

Έμβρυο, είναι το τμήμα του σπέρματος το οποίο αποτελείται από το βλαστίδιο, το ριζίδιο και 1 ή 2 κοτυληδόνες.

Έμμισχο, είναι το φύλλο που φέρει μίσχο, το μη επιφυές φύλλο.

Εναέριες, είναι ρίζες που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, από πολλά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους φυτά και ο ρόλος τους διαφέρει αναλόγως των συνηθειών του κάθε φυτού.

Εναλλασσόμενα  ή Κατ’εναλλαγή, είναι η εναλλάξ διάταξη των φύλλων ή και των ανθέων, στην οποία από κάθε γόνατο φύεται ένα μόνο φύλλο.

Ενδημικό, ονομάζεται ένα είδος, είτε του ζωικού βασιλείου είτε του φυτικού, που ζει σε έναν οριοθετημένο (ή και απομονωμένο) γεωγραφικό χώρο. Για να είναι ενδημικό ένα είδος πρέπει να έχει δημιουργηθεί και να έχει εξελιχθεί σε εκείνον τον χώρο. Όταν λέμε ότι ένα είδος φυτού ή ζώου είναι ενδημικό σε μια περιοχή, εννοούμε ότι υπάρχει μόνο στην περιοχή αυτή και πουθενά αλλού. Τα ενδημικά είναι μια σημαντική κατηγορία ειδών, επειδή απαντώνται αποκλειστικά σε μία περιορισμένη περιοχή και μας δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν και τους ιδιαίτερους οικολογικούς παράγοντες αυτής.

Ενδοκάρπιο, το εσωτερικό στρώμα (μερικές φορές λιθώδες) του περικαρπίου των καρπών των αγγειοσπέρμων που πε­ριβάλλει το σπέρμα ή τα σπέρματα.

Ενδοσπέρμιο, είναι ο αποταμιευτικός ιστός του σπέρματος των φυτών, το ενδοσπέρμιο περιβάλλεται από το περισπέρμιο.

Εντεριώνη, κυλινδρικό σώμα που καταλαμβάνει την αξονική περιοχή στον πρωτογενή βλαστό των δικοτυληδόνων και των γυμνοσπέρμων και που αποτελείται κυρίως από κύτταρα με αποταμιευτικό χαρακτήρα.

Εντομογαμή ή Εντοµόφιλα, φυτά στα οποία η επικονίαση γίνεται με τα έντομα. Η προσέλκυση των εντόμων από τα άνθη γίνεται με διάφορους τρόπους, νέκταρ που παράγεται από νεκτάρια, αύξηση του μεγέθους και ζωηρός χρωματισμός των πετά­λων, προσομοίωση ανθέων με το σχήμα, το χρώμα και την οσμή των θηλυκών εντόμων κ.λ.π.

Εξωκάρπιο, το εξωτερικό στρώμα (συνήθως λεπτό) του περικαρπίου των καρπών των αγγειοσπέρμων.

Επάκρια, τα άνθη τα οποία φέρονται στην κορυφή των βλαστών.

Επιδερμίδα, τα εξωτερικά κύτταρα σε μέρη του φυτού. Την επιδερμίδα σχηματίζουν τα κύτταρα που υπάρχουν στην επιφάνεια των φύλλων και είναι τοποθετημένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ο ρόλος της επιδερμίδας είναι να καλύπτει το φύλλο και να περιορίζει τις απώλειες νερού από το φύλλο, εμποδίζοντας την εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Επικάλυκας (ή επικαλύκιο), ειναι το δεύτερο σπονδύλωμα που περιβάλλει εξωτερικά το κάλυκα.

Επικονίαση, ονομάζεται η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Η διαδικασία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα. Σε ερμαφρόδιτα άνθη ή σε φυτά που έχουν άνθη και των δύο φύλων (όπως π.χ. το σιτάρι) είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτεπικονίαση.

Επισέπαλα, είναι οι επιμέρους λοβοί που μοιάζουν με τα σέπαλα.

Επιστημονική ονομασία: βλέπε: Διωνυμική ονοματολογία.

Επιφυές, είναι το άνθος, το φύλλο, οι στήμονες που δεν έχουν ποδίσκο, μίσχο, νήματα.

Επιφυές ωοθήκη, της οποίας η θέση είναι ψηλότερα από την βάση των στημόνων.

Επίφυτο, κάθε φυτό το οποίο αναπτύσσεται πάνω σε άλλο φυτό ή αντικείμενο, χωρίς να παρασιτεί σε αυτό αλλά χρησιμοποιώντας το για υποστήριξη, αναπτύσσεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και δεν έχει ρίζες στο έδαφος.

Εριώδες, με τρίχωμα σαν μαλλί.

Ερμαφρόδιτα, είναι τα άνθη που φέρουν και στήμονες και καρπόφυλλα (ύπερο).

Έρποντες, οι βλαστοί που έρπουν στην επιφάνεια του εδάφους και συνήθως ριζοβολούν στα γόνατα.

Ετερογαμία, η επικονίαση που γίνεται μεταξύ ανθέων διαφορετικών ατόμων, η συνένωση δύο ανόμοιων γαμετών, κατά την αμφιγονική αναπαραγωγή.

Ετεροστυλία, το διαφορετικό μήκος μεταξύ στημόνων και υπέρου.

Ετήσια, είναι τα φυτά των οποίων ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται εντός του έτους.

Ευχυμία, στη βοτανική ο όρος αναφέρεται στα διογκωμένα, σαρκώδη, ζουμερά φυλλοκλάδια των παχύφυτων και την ισορροπημένη τους χημική σύσταση.

Εφυμενίδα, ο αδιάβροχος υμένας που καλύπτει εξωτερικά την επιδερμίδα του φύλλου και του οποίου το πάχος κυμαίνεται ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση