Ορολογία φυτων Δ

Δ

Δίοικα, (ετυμ. δύο + οίκοι), φυτά (με άνθη μονογενή) στα οποία το κάθε άτομο φέρει άνθη του ίδιου γένους (μόνο αρσενικά ή μόνο θηλυκά) π.χ ακτινίδιο, φυστικιά κλπ. Αυτού του είδους τα φυτά είναι σπανιότερα.

Δισαμάριο, είναι ο καρπός των σφενδαμιών (Acer sp.), είναι διπλό πτερυγιοφόρο κάρυο, διπλή σαμαρά, επειδή πολλές φορές μοιάζουν με το σαμάρι του αλόγου. Στο δισαμάριο ο κάθε καρπός προέρχεται από γυναικείο με ένα καρπόφυλλο και περιέχει ένα σπέρμα.

Διχάσιο, είναι κυματοειδής ταξιανθία στην οποία οι μονήρεις πλευρικοί άξονες (ποδίσκοι ανθέων) φέρονται σε ζευγάρια σε διαδοχικά επίπεδα.

Δίχειλα, η στεφάνη αποτελείται από δύο χείλη τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Παραδείγματα: Salvia sp., Penstemon sp.

Δρύπη, είναι ο σαρκώδης, αδιάρρηκτος καρπός με ένα ή περισσότερα σπέρματα. Το περικάρπιο αποτελείται από ένα λεπτό δερματώδες εξωκάρπιο, ένα παχύ σαρκώδες μεσοκάρπιο και ένα ξυλώδες ενδοκάρπιο ( Juglans sp ., Olea sp ., Prunus sp .κ.λ.π.).

Διάρρηκτος καρπός, είναι εκείνος που ελευθερώνει πολυάριθμα σπέρματα, ενώ είναι ακόμα προσαρτημένος στο φυτό, αποτελείται από ένα ή περισσότερα καρπόφυλλα και διαρρηγνύεται για να ελευθερώσει τα συνήθως πολλά σπέρματα.

Διχαίνιο ή Σχιζοκάρπιο, είναι ο καρπός που αποτελείται από 2 μονόσπερμα καρπίδια ή μερικάρπια που συγκρατούνται στην ωρίμανση από τον καρποφόρο.

Δικοτυλήδονο, είναι το φυτό του οποίου ο σπόρος ή το έμβρυο έχει δύο εμβρυακά φύλλα ή κοτυληδόνες.

Δίσειρα, τα φύλλα που αναπτύσσονται σε 2 αντίθετες σειρές δηλαδή οι βάσεις των φύλλων σχηματίζουν δυο νοητές γραμμές πάνω στο βλαστό.

Δις πριονωτό, είναι το πριονωτό φύλλο του οποίου το κάθε δόντι διαιρείται σε 2 τμήματα.

Δισχιδές φύλλο ή Στίγμα, αυτό που διαιρείται σε δυο τμήματα.

Δίχειλη στεφάνη, είναι αυτή που αποτελείται από 2 χείλη, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, π.χ. Salvia sp.

Διχοτομική διακλάδωση βλαστών, ονομάζεται η διακλάδωση του βλαστού, κατά την οποία κάθε βλαστός διαιρείται σε δυο ίσους κλάδους.

Δίχωρη ωοθήκη, που οποία σχηματίζει 2 χώρους.

Διωνυμική ονοματολογία ή διώνυμο ή επιστημονική ονομασία, είναι η επίσημη μέθοδος ονοματοδοσίας των ειδών.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση