Ορολογία φυτων Β

Β

Βασιώνυμο, μια προγενέστερη έγκυρη επιστημονική ονομασία ενός είδους που έκτοτε έχει μετονομαστεί και από το οποίο προέρχεται εν μέρει το νέο όνομα.

Βελονοειδής, είναι το φύλλο που μοιάζει με βελόνα: λεπτό, μακρόστενο και μυτερό
το πεύκο έχει βελονοειδή φύλλα.

Βερβεριδοειδή – Berberidaceae, ονομασία οικογένειας φυτών που περιλαμβάνει θάμνους ή σπάνια μικρά δέντρα, συχνά ακανθώδη, μέχρι 10 μ σε ύψος. Η οικογένεια αποτελείται από 15 – επί του παρόντος – καταγεγραμμένα γένη.

Βολβοειδές φυτό, είναι εκείνο που αναπτύσσεται από υπέργειο, επίγειο ή υπόγειο βολβό.

Βολβός, είναι ο υπόγειος βλαστός ενός φυτού που έχει τροποποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να εκτελεί αποταμιευτική λειτουργία. Αποτελείται από ένα δίσκο ωοειδή ή στρογγυλεμένο που στην άκρη του φέρει ένα οφθαλμό από λέπια που είναι σαρκώδη, τα οποία προέρχονται από τροποποιημένα φύλλα και από ριζικό σύστημα (π.χ. κρεμμύδι).

Βοστρυχος, η μονόπλευρη ταξιανθία που από τον κύριο άξονά της αναπτύσσονται πλάγιοι άξονες προς την ίδια πλευρά του κυρίως άξονα.

Βότρυς, είδος ταξιανθίας με έναν κεντρικό επιμήκη άξονα ο οποίος φέρει έμμισχα μονήρη άνθη σαν τσαμπί.

Βράκτια ή υψόφυλλα ή παράνθια φύλλα, συχνά χρωματιστά και μοιάζουν με πέταλα, περιβάλλουν ολόκληρο το μεμονωμένο άνθος ή υποβαστάζουν την ταξιανθία.

Βρακτίδια, φυλλόμορφα όργανα, μικρού μεγέθους, σε μία ταξιανθία που στη μασχάλη τους φέρουν άνθη.

Βραχυκλάδια, πλάγιοι βλαστοί με μικρά μεσογονάτια διαστήματα, δεν αναπτύσσονται πολύ, έχουν μικρό χρόνο ζωής, φέρουν κυρίως ανθοφόρους οφθαλμούς και σχηματίζουν τελικά τις ταξιανθίες.

Βρομελιοειδή – Bromeliaceae, ονομασία οικογένειας μονοκοτυλήδονων ανθοφόρων φυτών, με 67 – επί του παρόντος – καταγεγραμμένα γένη.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση