Ορολογία φυτων Γ

Γ

Γλωσσίδιο, σε μερικά φυτά, στην περιοχή της ένωσης κολεού και ελάσματος, παρατηρείται το γλωσσίδιο, μια μικρή μεμβρανώδης προεξοχή σαν πτερύγιο, που περιβάλλει σφιχτά τον βλαστό.

Γλωσσοειδές, το άνθος του οποίου η στεφάνη σχηματίζει μικρό σωλήνα από το οποίο προεξέχει ένα γλωσσίδιο.

Γλωσσοειδή, τύπος συμπέταλων ανθών. Παραδείγματα: Τα γλωσσοειδή ανθίδια φυτών της οικογένειας των Αστεροειδή (Asteraceae) ή Σύνθετα (Compositae)

Γνήσιοι καρποί, είναι οι καρποί που για το σχηματισμό τους λαμβάνει μέρος μόνο η ωοθήκη.

Γογγύλι, ποώδες φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών, συγγενές του λάχανου, άλλες ονομασίες ρέβα, ράπα, ραφανοκράμβη

Γογγυλώδεις ρίζες, ονομασία που έχει κάθε βολβός και αποτελεί το αποθησαυριστικό όργανο του φυτού.

Γόνατα βλαστών, είναι διογκώσεις, κατά μήκος του βλαστού, από τα οποία εκφύονται τα φύλλα και μερικές φορές τα άνθη. Το τμήμα εκείνο του βλαστού που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διαδοχικά γόνατα, ονομάζεται μεσογονάτιο διάστημα.

Γραμμοειδη, τα φύλλα που μοιάζει με γραμμή, είναι στενά και σχεδόν ίσου πλάτους σε όλο το μήκος.

Γυμνόσπερμα, η ονομασία γυμνόσπερμο δίνει την εντύπωση ότι οι σπόροι των φυτών αυτών δεν προστατεύονται από περικάρπιο και είναι γυμνοί. Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι σπόροι είναι καλά καλυμμένοι μέσα σε σκληρά λέπια και δεν αφαιρούνται εύκολα. Με την πάροδο του χρόνου όταν ωριμάσουν και όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή τα λέπια φεύγουν και οι σπόροι πέφτουν.
Τα γυμνόσπερμα φυτά είναι φανερόγαμα, δηλαδή είναι φυτά που η γονιμοποίηση τους γίνεται σε φανερά όργανα, όπως και τα αγγειόσπερμα, όμως η βασική τους διαφορά είναι ότι στα γυμνόσπερμα η γονιμοποίηση γίνεται αποκλειστικά με τον άνεμο, χωρίς την παρέμβαση άλλων παραγόντων όπως τα έντομα. Άλλη διαφορά είναι ότι τα γυμνόσπερμα φυτά δεν έχουν στύλους και στίγματα. Έχουν δευτερογενή και συνήθως βελονοειδή ή λεπιοειδή φύλλα, πολυετή, σπάνια δε με πλατύ έλασμα. Τα γυμνόσπερμα επίσης είναι ξυλώδη φυτά, δέντρα ή θάμνοι, ενώ τα αγγειόσπερμα είναι και ποώδη, χυμώδη φυτά.

Γυναικείο, το θηλυκό μέρος του άνθους. Το γυναικείο απαρτίζεται από το σύνολο των καρποφύλλων και αποτελείται από την ωοθήκη, το στύλο και το στίγμα.

Γυνοφόρος, είναι ένας ποδίσκος στην κορυφή του οποίου φύεται η ωοθήκη.

Γυρεόσακοι, μέρη του ανθήρα (4 σε κάθε ανθήρα), όπου λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των γυρεοκόκκων.

Γύρη, είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών (γυρεόκοκκοι) των Σπερματόφυτων. Στα φυτά που έχουν άνθη, οι γυρεόκοκκοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και μεταφέρονται στη συνέχεια στον ύπερο, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους.
Το πάχος των γυρεόκοκκων κυμαίνεται από 2,5 έως 250μm (μικρόμετρα). Tο χρώμα τους ποικίλλει, από το μαύρο της παπαρούνας (Papaver rhoeas L.), το ροζ–κόκκινο του πολύκομπου (Micromeria juliana (L.) Benth. ex Rchb.), το ανοικτό κίτρινο της ντάλιας (Dahlia Cav.), μέχρι το λευκό του βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.). Η γεύση της γύρης είναι κατά το πλείστον πικρή αλλά υπάρχουν και φυτά, πόες συνήθως, που δίνουν γλυκιά γύρη.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση