Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά

Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά

Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά

Η Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά κατέχει σημαντική θέση στις παραδόσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σορβιά η πλατανόφυλλη φυτεύονταν κοντά στις πόρτες και στις πύλες ως προστασία κατά του κακού και επειδή φύλαγαν τις πύλες του πνευματικού κόσμου.

Επιστημονική ονομασία: Sorbus torminalis (L.) Crantz 1763

Συνώνυμα: Pyrus septiloba Stokes, Torminalis clusii (Roemer) K.R.Robertson & J.B.Phipps, Sorbus orientalis Schönb.-Tem., Crataegus torminalis L., Pyrus torminalis (L.) Ehrh

Ελληνική ονομασία: Σοβριά αντιδυσεντερική, Σόρβος η δυσεντερική

Κοινές ονομασίες: Πρακανιά, Πλατανόφυλλη σορβιά, Chequer tree, Checker tree

Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά
Ανθισμένη Πλατανόφυλλη σορβιά

Περιγραφή

Η Πλατανόφυλλη σορβιά είναι ένα μεσαίου μεγέθους φυλλοβόλο δένδρο της οικογένειας των Rosaceae, είναι δέντρο με αργή ανάπτυξη, με ύψος που φτάνει στα 20-25 μέτρα, με στρογγυλή και πυκνή κόμη, με οφαλμούς σχεδόν λείους.

Έχει μακρόμισχα, παλαμόβολα φύλλα, πλατιά, βαθιά οδοντωτά, λεία, με μήκος 5-9 εκατοστά, με 3-5 ζεύγη ισχυρών νευρώσεων έχουν πράσινο χρώμα το καλοκαίρι και κόκκινο το φθινόπωρο.

Τα άνθη είναι μικρά, 1 εκατοστό διάμετρο, λευκωπά σε ταξιανθίες, περίοδος ανθοφορίας από το Μάιο έως και τον Ιούνιο.

Ο καρπός της Sorbus torminalis έχει κυκλικό ωοειδές σχήμα, με διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, το χρώμα του είναι καστανό ή καστανό-ερυθρό, καλύπτεται με μικρές ωχρές κηλίδες. Οι καρποί ωριμάζουν από το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο

Η πλατανόφυλλη σορβιά είναι λιγότερο φωτόφιλο από τα άλλα είδη και συναντάται σε πλούσια, νωπά ασβεστούχα εδάφη, σε όλη τη βορειοηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια, σε υψόμετρο 100-1600 μέτρα σε δάση, ρεματιές, ξέφωτα δασών, και σε δασικούς δρόμους.

Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά
Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά
Sorbus torminalis Πλατανόφυλλη σορβιά
Εξάπλωση Sorbus torminalis

Τα σούρβα

Ο καρπός είναι βρώσιμος αλλά λίγο πικρός, η γεύση του προσομοιάζει με αυτή του μήλου και του αχλαδιού. Εκτός από την περίπτωση που είναι ιδιαίτερα πικρά, η χρήση τους σε μικρές ποσότητες είναι απολύτως ασφαλής.

Έχει χαρακτηριστικό άρωμα το οποίο οφείλεται σε περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο.

Η λογική κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή σε περιπτώσεις δύσπνοιας, καθώς και την χώνεψη

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]