Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά

Η Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά των πτηνών λέγεται ότι την καλλιεργούσαν έξω από τα σπίτια ως προστασία από μάγισσες. Το κόκκινο χρώμα του καρπού πίστευαν ότι είναι το καλύτερο για την καταπολέμηση του κακού και έτσι τα φωτεινά κόκκινα μούρα της Σορβιάς έχουν συσχετιστεί με μαγεία και μάγισσες.

Τα ώριμα δέντρα μπορούν να φτάσουν τα 20 μέτρα σε ύψος και να ζήσουν μέχρι 200 χρόνια.

Επιστημονική ονομασία: Sorbus aucuparia L. 1753

Συνώνυμα: Sorbus adscharica Gatsch.

Ελληνικές ονομασίες: Σορβιά αουκοπάρια, Σόρβος των πτηνοθήρων, Σορβιά των πτηνών

Κοινές ονομασίες: Αγριοσορβιά, Αγριοσωβρια, Αγριομουσμουλιά, Σουρβιά, Σορβιά, Σωβρια, Mountain ash, European mountain ash, Rowan, witch wiggin tree, keirn, cuirn.

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Sorbus aucuparia είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δένδρο ή θάμνος της οικογένεια των Rosaceae, με ύψος 10-20 μέτρα, με στρογγυλή και αραιά κόμη, με μπουμπούκια που ξεκινούν τριχωτά και γίνονται λεία αργότερα.

Τα φύλλα της είναι μικρότερα της Sorbus domestica και άτριχα στην κάτω επιφάνεια, σχεδόν άμισχα, οδοντωτά, κατ’ εναλλαγή, πτεροειδώς σύνθετα με 5-8 φυλλάρια.

Τα ερμαφρόδιτα μικρά άνθη της είναι λευκό-κίτρινα σε ταξιανθίες κόρυμβους και εμφανίζοντια από το Μάιο έως και τον Ιούνιο.

Ο καρπός της είναι μικρή γυαλιστερή, σαρκώδεις ράγα, με διάμετρο 1 εκατοστό, αρχικά κίτρινη και κόκκινη όταν είναι ώριμη, η περίοδος που ωριμάζουν από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, ο καρπός παραμένει όλο το χειμώνα πάνω στο δέντρο.

Η Σορβιά των πτηνών φύεται σε ορεινές περιοχές και σε υψόμετρο 1100 – 2000 μέτρα, σε ξηρά και άγονα εδάφη σε φωτεινές θέσεις, σε ξέφωτα δασών και σε δασικούς δρόμους τη συναντάμε στη βορειοηπειρωτική χώρα μέχρι και την Στερεά Ελλάδα.

Θα μπορούσε να συγχέεται με το Fraxinus excelsior ή το Sambucus nigra, ωστόσο, τα φυλλάρια είναι οδοντωτά.

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά
Εξάπλωση του Sorbus aucuparia

Η Αξία της Αγριοσορβιάς στην άγρια ζωή

Οι εδώδιμοι καρποί της σουρβιάς αποτελούν πλούσια πηγή τροφής το φθινόπωρο και το χειμώνα για τα ζώα και τα πουλιά του δάσους.

Τα λουλούδια παρέχουν γύρη και νέκταρ για τις μέλισσες και άλλα επικονιαστικά έντομα.

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά
Άγουροι καρποί της αγριοσουρβιάς

Ο καρπός της αγριοσουρβιάς

Τα σουρβία είναι άγριος καρπός του δάσους που μοιάζει με μικρό μήλο, πλούσια σε βιταμίνη C και καταναλώνονται ωμά ή γίνονται μαρμελάδα.

Τα σούρβα πριν ωριμάσουν έχουν στυφή γεύση. Οι καρποί θεωρούνται ώριμοι όταν σκουρύνει το χρώμα τους αργά το φθινόπωρο και τότε είναι ιδιαίτερα εύγευστοι. Πολλές φορές συλλέγονται από το έδαφος αφού πέσουν από το δένδρο, η μαζεύονται ανώριμοι και αφήνονται σε προσήλιο μέρος για να ολοκληρωθεί η ωρίμανσή τους.

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά
Ο καρπός της αγριοσουρβιάς

Θεραπευτικές ιδιότητες της Αγριοσορβιάς

Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τα σούρβα σαν φάρμακο για την διάρροια, σαν ρυθμιστή της κυκλοφορίας του φλεβικού συστήματος, σε ανωμαλίες του κυκλοφορικού, κατά την εμμηνόπαυση, στην αντιμετώπιση των κιρσών και του συνδρόμου “βαριών ποδιών”.

Τα λουλούδια της, σαν αφέψημα ή έγχυμα για τον καθαρισμό του οργανισμού, σαν διουρητικά, στην αντιμετώπιση κολικών, και του βήχα.

Έρευνες προσπαθούν να εντοπίσουν τη συμβολή του καρπού κατά του διαβήτη και για την υπογλυκαιμική δράση του φυτού.

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά
Sorbus aucuparia illustration

Καλλιέργεια

Η Sorbus aucuparia ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία. Αντέχει στην ξηρασία, όμως αναπτύσσεται πιο γρήγορα αν δέχεται ποτίσματα, δεν αγαπά ούτε τις παραλίες ούτε τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.

Φυτεύεται σε κήπους, πεζοδρόμια, πάρκα ακόμη και μέσα σε χλοοτάπητα γιατί η αραιή κόμη του επιτρέπει την κανονική ανάπτυξη της χλόης.

Sorbus aucuparia Αγριοσορβιά
Άνθος της Sorbus aucuparia

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]