Pistacia terebinthus Κοκκορεβυθιά Τερέβινθος Τσικουδιά

Pistacia terebinthus Κοκκορεβυθιά Τερέβινθος Τσικουδιά

Οι νόστιμοι και πικάντικοι καρποί του Pistacia terebinthus Κοκκορεβυθιά Τερέβινθος ή Τσικουδιά, όταν είναι ώριμοι το φθινόπωρο συλλέγονται και χρησιμοποιούνται σαν ξηροί καρποί, φρέσκοι ή αποξηραμένοι και για τη παραγωγή ενός εδώδιμου θρεπτικού ελαίου του τσικουλόλαδου, που περιέχει ένα δυνατό συνδυασμό πρωτεϊνών και τανίνης και είναι νόστιμο, παχύ και μυρωδάτο, κατάλληλο για την ζαχαροπλαστική αλλά και ως καρύκευμα φαγητών.

Επιστημονική ονομασία: Pistacia terebinthus L. 1753 subsp. terebinthus

Συνώνυμα: Terebinthus communis Dum.Cours., Cyprus Turpentine

Ελληνική ονομασία: Πιστακία η Τερέβινθος

Κοινές ονομασίες: Αγριοφυστικιά, αγριοτσικουδιά, τραμιθιά, τριμιθιά, κοκορεβιθιά

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Pistacia terebinthus Κοκκορεβυθιά Τερέβινθος Τσικουδιά είναι φυλλοβόλος θάμνος ή δένδρο με ύψος 2-6 μέτρα, δίοικο (με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά δέντρα) με πυκνή, σφαιρική κόμη και με λείο, γκρίζο πολύ αρωματικό κορμό.

Τα φύλλα του 10-20 εκατοστά, είναι σύνθετα, κατ’ εναλλαγή, πτερωτά, λεία, γυαλιστερά πράσινα στην επάνω επιφάνεια, πιο ανοιχτόχρωμα στην κάτω.

Τα άνθη εμφανίζονται πριν βγουν τα φύλλα σε μακριές σύνθετες αρσενικές κόκκινο-μοβ φόβες, θηλυκές πρασινωπές στις μασχάλες των φύλλων, ανθίζει από Μάρτιο – Απρίλιο.

Ο καρπός μικρή δρύπη 5-7 χιλιοστά, κοκκινωπή και πολύ ώριμη καστανό-μαυριδερή.
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές σε υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα, σε πετρώδεις πλαγιές, πευκοδάση και θαμνώνες.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το μαστιχαδιενολικό οξύ που παράγεται από την κρεμεντίνα, χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, κυτταροστατικά και δρα επουλωτικά.

Εσωτερικά λαμβάνεται για τη θεραπεία των χρόνιων βρογχικών λοιμώξεων, για λοιμώξεις του ουροποιητικού και νεφρικές μολύνσεις, για χολολιθιάσεις, ταινίας και σε ρευματισμούς.

Εξωτερικά βρίσκει ποικίλες θεραπευτικές εφαρμογές και όταν εφαρμόζεται τοπικά προκαλεί θερμότητα.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ισχιαλγίας, της ψώρας και για τις ψείρες.
Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου αλλά και σε πολλές άλλες φαρμακευτικές χρήσεις, όπως τα αντηλιακά έλαια.

Συχνά τα φύλλα της κοκκορεβυθιάς προσβάλλονται από έντομα (Baizongia Pistaciae) τα οποία σχηματίζουν κηκίδια (μεγάλα εξογκώματα έως και δέκα πόντους) που εσφαλμένα κάποιοι τα θεωρούν καρπό της.
Η κοκκορεβυθιά χρησιμοποιείται σαν υποκείμενο για την φιστικιά Αιγίνης.

Κηκίδια από έντομα Baizongia Pistaciae

Εδωδιμότητα:

Οι νόστιμοι και πικάντικοι καρποί του, όταν είναι ώριμοι το φθινόπωρο συλλέγονται και χρησιμοποιούνται σαν ξηροί καρποί, φρέσκοι ή αποξηραμένοι και για τη παραγωγή ενός εδώδιμου θρεπτικού ελαίου του τσικουλόλαδου, που περιέχει ένα δυνατό συνδυασμό πρωτεϊνών και τανίνης και είναι νόστιμο, παχύ και μυρωδάτο, κατάλληλο για την ζαχαροπλαστική αλλά και ως καρύκευμα φαγητών.

Από τους νεαρούς τρυφερούς βλαστούς την άνοιξη παρασκευάζεται εξαιρετικό τουρσί τα Τσιτσίραβλα, ενώ μαγειρεμένα χρησιμοποιούνται σαν λαχανικό σε σαλάτες.

Χρήσεις:

Από το φλοιό του κορμό και από τους βλαστούς παράγεται η κρεμεντίνα ένα ρετσίνι με έντονη οσμή και κολλώδες υφή το οποία έχει πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες.

Το τερεβινθέλαιο (turpentine oil) είναι ένα άχρωμο, ελαιώδες, υγρό το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη από την κρεμεντίνα και είναι γνωστό και  με την κοινή ονομασία νέφτι. Το τερεβινθέλαιο αποτελεί μείγμα τερπενίων και αιθέριων ελαίων με χαρακτηριστική οσμή. Είναι αδιάλυτο στο νερό και χρησιμοποιείται ευρέως ως διαλυτικό μέσο, ως συστατικό χρωμάτων και βερνικιών, καθώς και ως πρώτη ύλη στην οργανική σύνθεση, για την παραγωγή πράσινου σαπουνιού και για την παραγωγή ενός είδους αρωματικού καφέ.

Πηγή: phytologio.blogspot.gr, aplotaria.gr, /el.wikipedia.org/wiki

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]