Fraxinus ornus Φράξος Μελία

Fraxinus-ornus-Φράξος-Μελία-4

Fraxinus ornus Φράξος Μελία

Το Fraxinus ornus Φράξος Μελία το συναντάται σε όλη τη χώρα σε θαμνότοπους σε μικτά δάση, σε βραχώδεις και ασβεστολιθικές τοποθεσίες.

Επιστημονική ονομασία: Fraxinus ornus L. 1753

Συνώνυμα: Fraxinus rotundifolia Lam.

Ελληνική ονομασία: Φράξινος ο όρνος

Κοινές ονομασίες: Μικρός φράξος, Φράξινος, Μάννα, Μελιά, Μέλεγος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Ο φράξος είναι μεσαίου μεγέθους δένδρο, ανήκει στην ίδια οικογένεια Oleaceae, έχει ύψος που μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα και κόμη ελαφρώς πεπλατυσμένη στρογγυλή έως 5 μ. διάμετρο, με λείο γκρίζο φλοιό.

Τα φύλλα του κατ’ εναλλαγή, σύνθετα, πτεροειδή, 20-30 εκατοστά μήκος, με 5-9 φυλλάρια ωοειδή έως λογχοειδή, με ελαφρώς οδοντωτή και κυματιστή περίμετρο, με χρώμα μεταβλητό έντονα πράσινο το καλοκαίρι και καστανό-κόκκινο, χρυσό-κίτρινα το φθινόπωρο.

Τα λευκά του άνθη αποτελούνται από δύο στήμονες και τέσσερα στενά πέταλα και βρίσκονται στις άκρες των κλαδιών σε όρθιους σύνθετους βότρεις. Σχηματίζονται μαζί με την εμφάνιση των φύλλων από τον Απρίλιο μέχρι και το Μάιο και είναι έντονα αρωματικά.

Ο καρπός του μικρό κάρυο με μακρόστενο μεμβρανώδες πτερύγιο, με μήκος 1,5-2,5 εκατοστά, στην αρχή πράσινο και καστανό στην ωρίμανση.

Μελισσοκομικό δέντρο:

Ο Μέλεγος είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό που δίνει μέλι και άφθονη κίτρινη γύρη, που κάνει τις μέλισσες, να στριμώχνονται για την συλλογή της.

Μικρός φραξός Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το μάννα που λαμβάνεται από το κορμό έχει διουρητική, ήπια καθαρτική και τονωτική δράση.

Ο φλοιός των νέων κλαδιών, είναι πλούσιος σε τανίνη, πολυφαινόλες και κουμαρίνη. Και τα τρία αυτά συστατικά είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και αναλγητική τους δράση, έχει επουλωτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Φραξος Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Ο φράξος συχνά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό δέντρο για τα διακοσμητικά άνθη του σε ξηρά, αλατούχα και αλκαλικά εδάφη, ανέχεται τη σκιά αλλά όχι της θαλάσσιες έκθεσης.

Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και κάτω των -20°C, είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με εμβολιασμό.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Fraxinus_ornus, www.pfaf.org, Photography Wikimedia Commons, Author Franz Xaver Date 20:34, 19 July 2009 & Photography flickr.com, Author Plant Image Library Taken on May 15, 2017

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]