Σκορδαλιά μανιταριών με μπακαλιάρο παναρισμένο σε σιμιγδάλι & καλαμποκάλευρο

Σκορδαλιά μανιταριών με μπακαλιάρο παναρισμένο σε σιμιγδάλι & καλαμποκάλευρο

Τελικά τα μανιτάρια ταιριάζουν παντού και με όλα τα υλικά. Επειδή η αγάπη μου για τα μανιτάρια είναι μεγάλη ήθελα να τα συνδυάσω και στο τραπέζι της 25 Μαρτίου, λέω γιατί όχι, μπορούν να ενσωματωθούν άραγε στην σκορδαλιά. Έκανα κάποιες δοκιμές και βγήκε ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα, άλλωστε τα μανιτάρια ταιριάζουν άψογα με το σκόρδο και την πατάτα. Πάντα φτιάχνω παραπάνω σκορδαλιά μανιταριών για να έχω και την επόμενη ημέρα, την αλείφω σε φρυγανισμένο ψωμάκι το μεσημέρι μαζί με το φαγητό.

Τι ποιο πρωτότυπο την 25 Μαρτίου από μια σκορδαλιά μανιταριών.

Σκορδαλιά μανιταριών με μπακαλιάρο παναρισμένο σε σιμιγδάλι & καλαμποκάλευρο

Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικά

Για τον μπακαλιάρο

  • 800 gr. φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο ή παστό ξαρμυρισμένο
    σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα

  • 200 gr. καλαμποκάλευρο
  • 100 gr. σιμιγδάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • πιπέρι
  • αλάτι (αρκετό για τον κατεψυγμένο, λιγότερο στον παστό)

Για την σκορδαλιά

  • 200 gr μανιτάρια εμπορίου (πορτομπελοChampignons, brown)
  • 200 gr πατάτα
  • 50 gr αμύγδαλο λευκό
  • 2 ή και περισσότερες σκελίδες σκόρδο
  • 100 gr ελαιόλαδο
  • 40 gr χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία:

Για την σκορδαλιά

  1. Καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε καρέ, σε μέτρια φωτιά και σε αλατισμένο νερό τις βράζω μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά, δοκιμάζω μ’ ένα πιρούνι, αν μπαίνει εύκολα μέσα είναι έτοιμες.
  2. Τις στραγγίζω, τις βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ και τις πολτοποιώ με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο ή με το μύλο λαχανικών.
  3. Παράλληλα ζεσταίνω ένα τηγάνι και σοτάρω τα μανιτάρια σε 30 gr. ή 4 κ.σ. ελαιόλαδο για 5 λεπτά, αλατοπιπερώνω και αποσύρω.
  4. Βάζω σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά έκτος από το ελαιόλαδο, και τα ομογενοποιώ με ροβδομπλέντερ, στη συνέχεια προσθέτω το λάδι σε μικρή αλλά συνεχόμενη ροή.

Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου

  1. Αγοράζω χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου που ξαρμυρίζονται πιο εύκολα.
  2. Ξεκινώ 12-24 ώρες πριν τον χρησιμοποιήσω αφαιρώντας την πέτσα και κόβοντας το ψάρι σε τετράγωνα κομμάτια.
  3. Έπειτα τον βάζω σ’ ένα ευρύχωρο μπολ με αρκετό νερό, το οποίο αλλάζω κάθε 3-4 ώρες. Όσο πιο συχνά αλλάζω το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαρμυρίσει.
  4. Δοκιμάζω ένα πολύ μικρό κομμάτι για να βεβαιωθώ ότι είναι έτοιμος.
  5. Αφαιρώ τυχόν κόκαλα και τοποθετώ τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά.

Τηγάνισμα μπακαλιάρου

  1. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζω αρκετό σπορέλαιο, το αφήνω να ζεσταθεί καλά, να φτάσει τους 180 βαθμούς.
  2. Εφόσον τον έχω στεγνώσει καλά τον κόβω σε ίσες και μικρές μερίδες ώστε να τηγανιστεί ομοιόμορφα.
  3. Αλευρώνω ένα κομμάτι μπακαλιάρου, το τινάζω καλά να φύγει το περιττό.
    Τηγανίζω τον μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός, περίπου 2 λεπτά.
  4. Δεν τηγανίζω ταυτόχρονα πολλά κομμάτια γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  5. Αφαιρώ και αφήνω σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνα να φύγει το πολύ λάδι για όση ώρα μαγειρεύω τα υπόλοιπα κομμάτια.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση