Μανιτάρια συντηρημένα σε λάδι

Μανιτάρια συντηρημένα σε λάδι

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα μανιτάρια που έχουμε συλλέξει σε περιόδους μεγάλης καρποφορίας και σίγουρα να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα έχει περάσει η εποχή τους.

Τα σερβίρουμε σε μια ποικιλία με σαλάμι, τυριά, ελιές, κόκκινες πιπεριές ψητές και άλλα προϊόντα κονσέρβας, βέβαια μια ποικιλία είναι αφορμή και για ένα τσιπουράκι 🙂

Μια καλή ιδέα είναι να τα βάλουμε σε μια σπιτική πίτσα ή σε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών ή σε μια γρήγορη σάλτα για να συνοδεύσω τα ζυμαρικά.

Αρκετές φορές όμως τα έχω προσθέσει σε μαγειρευτά φαγητά που έχουν σαν βάση το κρέας.

Όποιον τρόπο και να διαλέξουμε το σίγουρο είναι ότι θα τα καταναλώσουμε τόσο γρήγορα που τελικά θα μας φαίνονται πάντα λίγα.

Μανιτάρια συντηρημένα σε λάδι

Μερίδες: για 4-5 βάζα των 250 ml

Χρόνος Προετοιμασίας: 20′

Χρόνος Μαγειρέματος: 5′

Χρόνος Αναμονής: 2 ώρες

Υλικά

  • 1 κιλό μανιτάρια
  • ½ λίτρο ξύδι
  • ½ λίτρο λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 8 κομμάτια γαρίφαλο
  • ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Επεξεργαζόμαι μόνο τα μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια.
  2. Καθαρίζω καλά τα μανιτάρια με ένα καθαρό πανί και με ένα πινέλο, τις κανθαρέλες, τα λακτάρια, τα μαρτιάτικα και τα ύδνα αν είναι πολύ βρώμικα τα πλένω με γρήγορες κινήσεις σε τρεχούμενο νερό μιας και το ανέχονται. Αφού τα καθαρίσω κόβω τα μεγάλα σε φέτες, αρκετά παχιές, ενώ τα μικρότερα τα χρησιμοποιώ ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.
  3. Βάζω σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το ξύδι, το κρασί και το αλάτι.
  4. Μόλις πάρει βράση το μείγμα προσθέτω τα μανιτάρια, περιμένω να ξαναβράσει το υγρό και μετράω 4 λεπτά.
  5. Τα αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σ’ ένα τρυπητό να στραγγίσουν και να κρυώσουν για 2 ώρες περίπου.
  6. Σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνω πρώτα 2 δάκτυλα λάδι, μετά τα μανιτάρια και ανάμεσα τους κόκκους πιπεριού, το γαρύφαλλο και τη δάφνη.
  7. Γεμίζω με ελαιόλαδο, τόσο όσο να καλύψει τα μανιτάρια και 1 δάκτυλο πάνω από αυτά, κλείνω τα βάζα.
  8. Σε μια κατσαρόλα βράζω νερό, τόσο όσο να σκεπάσει τα βάζα. Όταν βράσει, τοποθετώ τα βάζα στην κατσαρόλα, κλείνω το καπάκι και τα αποστειρώνω για 30 λεπτά.
  9. Τα αποθηκεύω σε ένα σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για ένα χρόνο.
  10. Για περισσότερο χρονικό διάστημα τα τοποθετώ στο ψυγείο.

Tips

Το ξύδι το προσθέτω για να πετύχω χαμηλό Ph, όταν το Ph είναι χαμηλό δεν αναπτύσσεται το βακτήριο Clostridium botulinum που παράγει μια θανατηφόρο νευροτοξίνη. Γευστικά το ξύδι ίσα που το νιώθουμε ενώ στην συνταγή μανιτάρια τουρσί είναι πολύ έντονη η παρουσία του. 

Όταν ανοίγω το βαζάκι ελέγχω για τυχόν μούχλα, χρωματική αλλαγή ή για ανεπιθύμητες-ασυνήθιστες οσμές.

Εφόσον ανοίξω κάποιο βάζο και δεν το καταναλώσω όλο, πράγμα σπάνιο, το διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσω.

Όσο λάδι περισσέψει από το βαζάκι το χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα κάποιου άλλου φαγητού.

Πως αποστειρώνω τα βάζα

Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, τοποθετώ τα βάζα και τα καπάκια μέσα και βράζω για 10 λεπτά. Τα αφήνω να κρυώσουν λίγο και μετά τα χρησιμοποιώ.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια μετά το βράσιμο τα τοποθετώ ανάποδα στο φούρνο, πάνω στη σχάρα για 10-20 λεπτά σε θερμοκρασία 120°C.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]