Mycena seynii

Mycena seynii

Mycena seynii

Το συχνό, μη εδώδιμο, Mycena seynii, καρποφορεί συνήθως μοναχικά, Άνοιξη, Φθινόπωρο και Χειμώνα σε πεσμένους κώνους αλλά σε κώνους που είναι πάνω στα δέντρα από Pinus halepensis, Pinus pinea και Pinus pinaster, περιστασιακά και σε βρύα, αποσυντεθειμένο ξύλο, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά σε παράκτιες περιοχές.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Basidiomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Mycenaceae
Genus (Γένος) : Mycena
Species (Είδος) : M. seynii

Επιστημονική ονομασία: Mycena seynii Quél.

Συνώνυμα: Mycena seynesii Quél., Mycena seynii f. albida Robich, Mycena seynii f. pumila Robich

Mycena seynii μανιταρια σε κουκουνάρι

Περιγραφή:

Το καπέλο του έχει διάμετρο 2,5-4 εκ., αρχικά είναι κωνικό-καμπανόμορφο, κυρτό, σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα, σπάνια με μικρό ύβο, ελαφρά γραμμωτό, ημιδιαφανές στην περίμετρο, επιδερμίδα ελαφρά ινώδης, ελαφρώς λιπαρό όταν είναι υγρό, με χρώμα ανοιχτό μωβ-καφέ έως καφετί-ρόδινο με σκούρο μωβ-καφέ κέντρο.

Τα ελάσματα αραιά, αρκετά φαρδιά, 18-23, προσφυή με οδόντωση, υπόλευκα αρχικά, ροδο-καφετιά κατά την ωρίμανση, με κόψεις πορφυρό-σκούρο κόκκινο-καφετί.

Το πόδι έχει ύψος 4-7 και διάμετρο 0,2-0,4 εκατοστά, εύθραυστο, κυλινδρικό, συχνά σταδιακά φαρδύτερο προς τη βάση, πλευρικά συμπιεσμένο, κυρτό, κούφιο, με λευκά ινίδια στη βάση, ομοιόχρωμο, βαθμιαία πιο καφετί προς τη βάση του.

Η σάρκα του είναι λευκή, με αδύνατη οσμή κάπως ραφανοειδή και ήπια γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Το Mycena rubromarginata (Fr.) P. Kumm. έχει διαφορετικό περιβάλλον καρποφορίας και μπορεί να προσδιορίζεται εύκολα στο πεδίο.

Το Strobilurus tenacellus, καρποφορεί την άνοιξη, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, σε θαμμένα κουκουνάρια από Pinus sylvestris, Pinus nigra και μερικές φορές σε ερυθρελάτη Picea, σε κωνοφόρα και μικτά δάση, και έχει ανοικτό καφετί έως κοκκινωπό-καστανό καπέλο, και πόδι καφέ-πορτοκαλί με λευκή κορυφή, αν και αναφέρεται ως βρώσιμο είναι πολύ πικρό και μικρό για κατανάλωση.

Το συχνό, αλλά συχνά παραβλέπεται λόγω του μεγέθους του, Baeospora myosura Singer (1938), καρποφορεί το φθινόπωρο, κυρίως στους κώνους κωνοφόρων, (ερυθρελάτης-Picea και πεύκου-Pinus) το φθινόπωρο. Αναγνωρίζεται από το καστανόχρωμο-μπεζ, λαμπερό έως ινώδες καπέλο, τα πολύ πυκνά, υπόλευκα μερικές φορές με μπεζ κηλίδες ελάσματα, και το ωχρό στην κορυφή και καφέ έως ανοιχτόχρωμο-καφέ στη βάση πόδι.

Πηγή: mycena.no, www.funghiitaliani.it, en.wikipedia.org/wiki/Strobilurus_tenacellus, www.mushroomexpert.com/baeospora_myosura, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση