Σούπα με μανιτάρια καισαρικά

Σούπα με μανιτάρια καισαρικά

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος περιμένω πως και πώς να πέσουν οι φθινοπωρινές βροχές για να κάνω την πρώτη μου εξόρμηση για μανιτάρια. Είναι η περίοδος που βγαίνει ένα από τα πιο αγαπημένα, το Amanita caesarea ή καισαρικό όπως είναι η πιο γνωστή κοινή ονομασία του.

Εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμο, αρέσει σε όλους μέχρι τώρα που το έχουν δοκιμάσει, είναι και πολύ όμορφο. Η αντίθεση που κάνει το κόκκινο-πορτοκαλί καπέλο με το κίτρινο πόδι και τα κίτρινα ελάσματα ειδικά στα πράσινα βρυόφυτα σε κάνουν να θες να τα βγάλεις άπειρες φωτογραφίες.

Αφού λοιπόν τα καθαρίσω όσα δεν φαγωθούν άμεσα τα τεμαχίζω σε μέγεθος του ενός εκατοστού, τα βάζω σε σακούλες των 300 ή 500 γραμμαρίων και τα φυλάω στο ψυγείο. Όταν έρθει η στιγμή που θα τα χρειαστώ τα βγάζω από την κατάψυξη 5 λεπτά πριν τα προσθέσω στην συνταγή, τόσο ώστε να μπορώ να τα χειριστώ στο τηγάνι.

Στη συνταγή μας, σούπα με μανιτάρια καισαρικά, την έχω δοκιμάσει με φρέσκα αλλά και με κατεψυγμένα, το μόνο που αλλάζει είναι ο χρόνος σοταρίσματος, απλά θέλει λίγο παραπάνω για τα κατεψυγμένα.

Επίσης την έχω δοκιμάσει με λευκά αγαρικά του εμπορίου ή champignon με καλό γευστικό αποτέλεσμα που πλησιάζει τα καισαρικά. Για να πετύχουμε το χρώμα μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι κουρκουμά που έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το γάλα καρύδας δίνει μια υπέροχη βελούδινη υφή στη σούπα και η απαλή γεύση του μοσχοκάρυδου δένουν με το καισαρικό αναδεικνύοντας τα όμορφα αρώματα του.

Μπορεί να σερβιριστεί σαν ορεκτικό αλλά και σαν κύριο.

Σούπα με μανιτάρια καισαρικά 

 
 

Μερίδες: για 2 άτομα

Χρόνος Προετοιμασίας: 5-10′

Χρόνος Μαγειρέματος: 20′

Υλικά

  • 300 gr. γραμμάρια μανιτάρια καισαρικά, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 30 gr. ή 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 40 gr. ή 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 gr. ή 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα καρύδας ή φρέσκο γάλα αγελαδινό.
  • 350 gr. ή 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο ή λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Καθαρίζω και κόβω τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τα κατεψυγμένα τα αφήνω 3 λεπτά εκτός κατάψυξης και ακολουθώ την ίδια διαδικασία.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, για 3 λεπτά ή 5 λεπτά για τα κατεψυγμένα.
  3. Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι, ανακατεύω καλά, προσθέτω αμέσως το χλιαρό γάλα και συνεχίζω το ανακάτεμα για 1 λεπτό.
  4. Προσθέτω τα δυο φλιτζάνια νερού ανακατεύω κι αφήνω να πάρει μια βράση, στο τέλος προσθέτω το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
  5. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  6. Αποσύρω από την φωτιά, για πιο κρεμμώδης υφή βάζω σ’ ένα μούλτι, σε μερίδες τη σούπα και τη πολτοποιώ μέχρι να γίνει βελουτέ, την περνάω από σινουά (σήτα).
  7. Σερβίρω σε βαθιά πιάτα διακοσμώντας το πιάτο με λίγο μπούκοβο ή με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tips

Τα καισαρικά δεν πλένονται ποτέ γιατί απορροφούν πολύ εύκολα τα υγρά και χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους.

Τα καθαρίζουμε με ένα πινέλο και τα δύσκολα σημεία με ένα καθαρό βρεγμένο πανί, αν είναι πολύ βρόμικα αφαιρώ την πάνω μεμβράνη από το καπέλο, βγαίνει πολύ εύκολα και ξύνω το πόδι μ’ ένα μαχαίρι.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση