Xanthium spinosum Ασπράγκαθο

Xanthium spinosum Ασπράγκαθο φυτο

Xanthium spinosum Ασπράγκαθο

Το Xanthium spinosum Ασπράγκαθο είναι φυτό με καταγωγή από τη Νότιο Αμερική, έχει εισαχθεί στη χώρα μας όπου φυτρώνει ως ζιζάνιο κυρίως σε αγρούς αλλά και σε κήπους, άκρες δρόμων, βοσκοτόπια και σε σκουπιδότοπους. Μαζί με το Xanthium strumarium Αγριομελιτζάνα είναι τα δύο είδη που απαντούν αυτοφυή στη χώρα μας. Είναι φυτό ιδιαίτερα τοξικό, ειδικά οι καρποί του και τα νεαρά φυτά, μέχρι το στάδιο των 3-4 φύλλων, περιέχουν αρκετές τοξίνες.

Επιστημονική ονομασία: Xanthium spinosum L.1753

Συνώνυμα: Acanthoxanthium ambrosioides (Hook. & Arn.) D.Löve , Acanthoxanthium spinosum (L.) Fourr. , Xanthium ambrosioides Hook. & Arn. , Xanthium armatum Humb. & Bonpl. ex Wallr. , Xanthium canescens (Costa) Widder , Xanthium medium Nossotovsky

Ελληνική ονομασία: Ξάνθιο το Αγκαθωτό

Κοινές ονομασίες: Ασπράγκαθο, Spiny cocklebur, Prickly burweed, Bathurst burr

Xanthium spinosum Ασπράγκαθο illustration

Περιγραφή

Το Ασπράγκαθο είναι μονοετής πόα, της οικογένειας των Asteraceae, με ύψος 30-60 εκατοστά, με όρθιο κορμό ισχυρό, διακλαδισμένο από τη βάση του, οι βλαστοί είναι χνουδωτοί και έχουν 1-2 τριμερή, κίτρινα, αγκάθια στη βάση των φύλλων.

Τα φύλλα κατ’ εναλλαγή, είναι μακρόστενα (3-5 φορές μακρύτερα του πλάτους τους), με 3-5 μυτερούς λοβούς. Η επάνω πλευρά με λευκό κεντρικό νεύρο, ενώ η κάτω με λευκό πιεσμένο χνούδι.

Τα μικρά, λευκό-πρασινωπά άνθη φύονται σε μονογενή ταξιανθίες, τα αρσενικά στις άκρες των κλαδιών, ενώ τα θηλυκά στις μασχάλες των φύλλων. Περίοδος ανθόφορίας από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Ο καρπός είναι ωοειδείς αχαίνιο, χνουδωτό, πράσινο, καφέ στην ωριμότητα, με πολλά, λεπτά, ισχυρά, κωνικά, αγκιστροειδή, κίτρινα αγκάθια. Περίοδος καρποφορίας από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Xanthium spinosum Ασπράγκαθο καρπος

Τοξικότητα:

Το Ασπράγκαθο είναι φυτό ιδιαίτερα τοξικό, ειδικά οι καρποί του και τα νεαρά φυτά, μέχρι το στάδιο των 3-4 φύλλων, περιέχουν αρκετές τοξίνες.

Πηγή: pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Xanthium+spinosum, Εικονογραφημένον Βοτανικόν – Φυτολογικόν Λεξικόν, Τόμος ΣΤ΄ – Δημήτριος Σ. Καββαδάς, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση