Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούσαν το Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο για να γιατρεύουν δαγκώματα από φίδια και οι Ινδιάνοι για προβλήματα πυρετού, για τις άφθες του στόματος και τις μυκητιάσεις. Συγγενικό φυτό είναι η Αγριμόνια η ευωδιαστή η οποία σπανίως απαντάται στην ελληνική χλωρίδα, μπορεί όμως να καλλιεργηθεί καλλιεργηθεί σε πλούσια χώματα που διατηρούν την υγρασία.

Επιστημονική ονομασία: Agrimonia eupatoria L.

Ελληνική ονομασία: Αγριμόνια η ευπατόρια.

Κοινές ονομασίες: Αγριμόνια, φωνόχορτο, ασπροζάκι, αγριμαία, ασπροξάνη

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Περιγραφή, Βιότοπος

Είναι πολυετές ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 70 εκατοστά. Αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα, σε μεγάλους φράχτες, στις άκρες των δρόμων, στους λειμώνες και σε μέρη με υγρασία ακόμη και σε ξέφωτα δασών.

Έχει φύλλα σύνθετα, ωοειδή, οδοντωτά, η κάτω επιφάνεια είναι χνουδωτή και σταχτιά.

Τα άνθη είναι μικρά κίτρινα σε μακριές σταχυοειδείς ταξιανθίες και ανθίζουν από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Οι καρποί της είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα όταν τριφτούν.
Συλλέγονται τα φύλλα, τα στελέχη, κυρίως οι ανθισμένες κορυφές. Σημειώνουμε όμως ότι μετά την αποξήρανση χάνουν τη γεύση και την οσμή τους.

Στην Αίγυπτο συμφωνά με ένα πάπυρο το χρησιμοποιούσαν για ασθένειες των ματιών.

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο
Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Συστατικά

Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο και σε μεγάλη ποσότητα τανίνη. Επίσης περιέχει βιταμίνες Β και Κ, Σίδηρο, νικοτινικό οξύ και πυριτικό οξύ.

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο
Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Επίσης

Το φυτό έχει πικρή και στυφή γεύση. Η ετυμολογία της προσωνυμίας του φυτού προέρχεται από τον Μυθριδάτη τον Ευπάτορα, τον γνωστό βασιλιά του Πόντου, που ήταν διάσημος βοτανολόγος.

Ο Fleticmann συνιστούσε γαργάρες με το αφέψημά του στους ρήτορες και στους τραγουδιστές, εναντίον της φλεγμονής του φάρυγγα και των φωνητικών οργάνων τους.

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο
Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τις σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αναγνώριζαν και οι γιατροί της αρχαιότητας, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν κατά των χρόνιων νοσημάτων του ήπατος, του ίκτερου, της αιματουρίας και (με γαργάρες) σε ερεθισμούς και εξελκώσεις του λαιμού.

Το φυτό είναι στυπτικό και επουλωτικό σε πληγές, πρηξίματα, μώλωπες και διαστρέμματα. Είναι φάρμακο κατά της χρόνιας φαρυγγίτιδας, κατά της διάρροιας, ακόμα και κατά του διαβήτη.

Η αγριμόνια είναι επίσης αποτελεσματική κατά των κολικών, των εμετών και του βήχα, ενώ το αφέψημά της είναι χρήσιμο στους ασθματικούς και κατά της νεφρίτιδας, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου, της καχεξίας, της αιματουρίας, των δερματικών παθήσεων, των βρογχικών παθήσεων και των ρευματισμών.

Οι Αγγλοσάξονες το χρησιμοποιούσαν για να γιατρεύουν δαγκώματα από φίδια και οι Ινδιάνοι για προβλήματα πυρετού, για τις άφθες του στόματος και τις μυκητιάσεις.

Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο
Agrimonia eupatoria Αγριμόνιο Ευπατόριο

Τρόποι παρασκευής

Για πρηξίματα, διαστρέμματα και μώλωπες, παρασκευάζεται ένα μείγμα με ξύδι, πίτουρα και φύλλα αγριμόνιου, σε ίσα μέρη, και ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να γίνουν μία πάστα. Η πάστα αυτή τοποθετείται στα μέρη που πάσχουν και αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να θεραπευτούν.

Για γαργάρες με το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιούμε 100 γρ. ξερά φύλλα σε 1 λίτρο νερό, τα βράζουμε ώσπου να μείνει το 1/3 και προσθέτουμε 50 γρ. μέλι. επίσης, χρησιμοποιείται σε ατμόλουτρα.

Ως έγχυμα, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 2 κουταλιές ξηρό βότανο, το αφήνουμε 10 λεπτά, πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Αντενδείξεις

Πρέπει να το αποφεύγουν όσοι έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Αντενδείκνυται σε όσα άτομα έχουν υπερευαισθησία στα φυτά της οικογένειας των Rosaceae και αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, Photography flickr.com, Author Joan Simon, Taken on July 18, 2007 & 10:44, Photography flickr.com, Author Donald Hobern , Uploaded on August 19, 2017 & & 10:44, Photography flickr.com, Author Dluogs, Taken on June 2, 2011

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]