Sorbus aria Σορβιά η Αρία

Sorbus aria Σορβιά η Αρία καρπος

Sorbus aria Σορβιά η Αρία

Το Sorbus aria Σορβιά η Αρία είναι ένας μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο της οικογένειας των Rosaceae, στην Ελλάδα φύεται σε όλη την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, σε υψόμετρο έως 2200 μέτρα, σε δάση, σε δασικά διάκενα και σε πετρώδεις πλαγιές.

Επιστημονική ονομασία: Sorbus aria (L.) Crantz

Συνώνυμα: Crataegus aria L.

Ελληνικές ονομασίες: Σόρβος η Αρία

Κοινές ονομασίες: Αγριοκυδωνιά, Αγριομηλιά, Αυγαριά, Ούβα, Λευκή σορβια, Σορβιά άρια, Σουρβιά, Τροκκιά, White beam, Common whitebeam

Sorbus aria Σορβιά η Αρία ανθος

Περιγραφή

Το Sorbus aria είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, της οικογένειας των Rosaceae, με ύψος έως 25 μ. και πλατιά κωνική κόμη.

Τα φύλλα κατ’εναλλαγή, με μήκος 5-12 εκ., έμμισχα, με έλασμα ωοειδές έως και ελλειψοειδές, με παρυφές διπλά πριονωτές και μερικές φορές αβαθώς έλλοβες, πράσινα στην επάνω επιφάνεια ενώ η κάτω υπόλευκη με πυκνό χνούδι.

Τα λευκά άνθη του είναι αρρενοθήλεα, μικρά, φύονται σε ταξιανθίες κόρυμβους. Το περιάνθιο είναι 5μερές, με λευκή στεφάνη. Περίοδος ανθοφορίας από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Ο καρπός ραγοειδής, σφαιρικός, σαρκώδης, πορφυρούς με διάμετρο έως 12 χιλιοστά. Περίοδος καρποφορίας τον Σεπτέμβριο.

Sorbus aria Σορβιά η Αρία φυλλα

Οι καρποί της Sorbus aria περιέχουν τανίνη, βιταμίνη C, υδροκυανικό οξύ (το οποίο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα), παρασορβινικό οξύ, μηλικό οξύ, σορβιτανικό οξύ, πηκτίνη, καροτενοειδή και σάκχαρα.

Η κατανάλωση των καρπών βοηθά στην έκκριση των γαστρικών υγρών ενώ καταπολεμά την έλλειψη της όρεξης.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Τόσο τα λουλούδια όσο και οι καρποί είναι ελαφρώς διουρητικά, καθαρτικά και εμμηναγωγό

Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επώδυνης εμμηνόρροιας, της δυσκοιλιότητας και των νεφρικών διαταραχών.

Χορηγείται επίσης σε διαταραχές του κυκλοφορικού, κατά των έντονων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Επίσης, το σάκχαρο σορβόζη, που απομονώνεται από το φυτό, αποτελεί υποκατάστατο της ζάχαρης στη δίαιτα των διαβητικών, ενώ η ενδοφλέβια χορήγησή της μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση σε περιπτώσεις γλαυκώματος.

Αντενδείξεις:

Οι καρποί περιέχουν υδροκυάνιο, αυτό σε μικρές ποσότητες έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την αναπνοή και βελτιώσει την πέψη, σε υπερδοσολογία, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατος.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: votaniki.gr, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.7]

Απάντηση