Celtis australis Μελικοκιά Μελικουκιά

Celtis australis Μελικοκιά Μελικουκιά

Οι καρποί όταν ωριμάσουν είναι βρώσιμοι και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή μαγειρεμένοι.

Επιστημονική ονομασία: Celtis australis L. 1753.

Ελληνική ονομασία: Κελτίς η νότια

Κοινές ονομασίες: Ευρωπαϊκό τσουκνιδόδεντρο, Κοπριφκιά

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Μελικοκιά είναι φυλλοβόλο πλατύφυλλο δένδρο με κόμη πλατιά κυκλική έως 10 μέτρα, το ύψος της φθάνει τα 25 μέτρα, ενώ στα ψυχρότερα κλίματα φτάνει έως τα 10 μ. έχει σταχτί λείο κορμό που μοιάζει με της οξιάς.

Τα φύλλα της είναι λογχοειδή ή επιμήκη, πριονωτά, κατ’ εναλλαγή, με μακρύ μίσχο και έχουν μήκος 5-15 εκατοστά. Η επάνω επιφάνεια τους έχει βαθυπράσινο χρώμα με τριχίδια ενώ η κάτω πιο γκρίζο-πράσινο και με πυκνό χνούδι.

Ανθίζει από το Μάρτιο – Απρίλιο και τα άνθη της είναι μικρά, πράσινα, απέταλα, ερμαφρόδιτα, είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες στις μασχάλες των φύλλων.

Ο καρπός της είναι δρίπη (ένα μικρό μούρο), αρχικά πράσινος, κιτρινωπός το καλοκαίρι και σκούρο-μωβ στη ωριμότητα, με διάμετρο 1 εκατοστό, ωριμάζουν από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, είναι εδώδιμοι και έχουν γλυκιά γεύση, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα τα πουλιά και στα άλλα άγρια ζώα.

Το συναντάμε σχεδόν σε όλη την χώρα σε χαμηλό υψόμετρο, σε περιοχές με θερμά καλοκαίρια και πολύ ήλιο, σε αραιά δάση, σε θαμνότοπους, φράκτες και σε όρια ορεινών κτημάτων.

Επίσης:

Από το φλοιό λαμβάνεται μια κίτρινη χρωστική ουσία.

Το ξύλο είναι καστανό-κίτρινο ως γκριζωπό, είναι πολύ σκληρό αλλά εύκαμπτο και πολύ ανθεκτικό σε προσβολές από μύκητες. Οι ευέλικτοι λεπτοί βλαστοί του χρησιμοποιούνται ως μπαστούνια, για κατασκευή οργάνων μουσικής.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπλουτισμό αναδασώσεων μεσογειακών οικοσυστημάτων και για καλάμια ψαρέματος.

Ο καρπός της πιστεύεται ότι είναι ο λωτός των αρχαίων Ελλήνων των οποίο ο Ηρόδοτος, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος περιγράφουν ως γλυκό, ευχάριστο και υγιεινό.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Για θεραπευτικό σκοπό συλλέγονται τα νεαρά φύλλα μέχρι το Μάιο που περιέχουν υψηλά ποσά φαινολικών ανά γραμμάριο ξηρού βάρους, μετά το ποσοστό πέφτει, και οι καρποί πριν ωριμάσουν. Τα φύλλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδών και γ-γλυκοσιδάσης.

Τα φύλλα και οι καρποί είναι στυπτικά, μαλακτικά και στομαχικά. Αφέψημα από φύλλα και καρπούς χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αμηνόρροιας, και σε βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία μεταξύ των κύκλων και σε κολικούς. Το αφέψημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν στυπτικό για τους βλεννογόνους, στη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας και σε πεπτικά έλκη.

Οι καρποί όταν ωριμάσουν είναι βρώσιμοι και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή μαγειρεμένοι.

Καλλιέργεια

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στη ρύπανση και φυτεύεται ως καλλωπιστικό, μέσα στις πόλεις, σε δενδροστοιχίες ή μεμονωμένα σε μεγάλα πάρκα.

Είναι ανθεκτικό στη μεσογειακή ζώνη, είναι φωτόφιλο είδος, αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε χαμηλό υψόμετρο.

Η Μελικοκιά έχει ισχυρό και βαθύ ριζικό σύστημα που τη κάνει ανθεκτική στους ισχυρός ανέμους και έχει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και τη ζέστη, έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό τους ζεστούς μήνες. Προτιμά τα βαθιά γόνιμα σχεδόν υγρά εδάφη αλλά τα πάει καλά και σε μέτρια σχετικά ξηρά εδάφη με καλή όμως αποστράγγιση. Είναι δέντρο ευαίσθητο στους όψιμους παγετούς και η ελάχιστη θερμοκρασία αντοχής του είναι -20 °C.

Η Μελικοκιά δεν χρειάζεται κλάδεμα.

Πολλαπλασιασμός

Η Μελικοκιά  πολλαπλασιάζετε με σπόρο το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Παρόμοια Άρθρα

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Celtis_australis, www.pfaf.org, Photography Wikimedia Commons, Author Javier martin Date 20:00, 30 September 2010, Photography Wikimedia Commons, Author Topjabot Date 129 Οκτωβρίου 2004 στις 13:59, Photography Wikimedia Commons, Author Krish Dulal Date 14:52, 17 October 2012 

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]