Morchella esculenta

Μορχέλα η εδώδιμη 

Morchella esculenta Μορχέλα η εδώδιμη 

Η Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta έχει έντονο άρωμα που τις καθιστά κατάλληλες για αρωματικές σάλτσες και πιάτα ζυμαρικών. Ένα από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια στη γαλλική κουζίνα και όχι μόνο, με πολύ ακριβή τιμή, είναι βρώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο ύστερα όμως από καλό μαγείρεμα. Εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση του, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης του.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Ascomycota
Class (Ομοταξία) : Pezizomycetes
Order (Τάξη) : Pezizales
Family (Οικογένεια): Morchellaceae
Genus (Γένος) : Morchella
Species (Είδος) : M. esculenta

Επιστημονική ονομασία: Morchella esculenta Fr.

Συνώνυμα: Helvella esculenta (L.) Sowerby, Phallus esculentus L.

Ελληνική ονομασία: Μορχέλα η εδώδιμη.

Κοινές ονομασίες: Ξανθό Μουρτσέκι, molly moochers, hickory chickens, dryland fish Guchi, morel, common morel, true morel, morel mushroom, yellow morel, sponge morel.

Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta
Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta

Περιγραφή:

Το συχνό, Morchella esculenta Μορχέλα η εδώδιμη είναι από τα πρώτα μανιτάρια που βγαίνουν μετά το χειμώνα, εμφανίζονται την άνοιξη, σε αμμώδη εδάφη, σε δάση πλατύφυλλων, χορτώδεις θέσεις, άκρες δασικών δρόμων και σε σημεία που λιμνάζουν τα νερά.

Το κεφάλι έχει σχήμα κηρήθρας ακανόνιστα σφαιρικό, ωοειδές και με ακανόνιστα κυκλικές βαθιές κυψέλες, σπάνια κωνικό με μυτερή κορυφή με ύψος 5-12 και διάμετρο 3-8 εκατοστά. Έχει χρώμα κρεμ, ωχρό, κίτρινο-καφετί ή μελί συνήθως σκουραίνει με την ηλικία.

Το πόδι της έχει ύψος έως 5 εκατοστά, έχει χρώμα υπόλευκο καλυμμένο με ψιλούς λευκούς κόκκους, σπάνια με καφέ κηλίδες τα ώριμα καρποσώματα στη βολβώδη βάση του ποδιού.

Σάρκα της είναι ελαστική, εύθραυστη με ευχάριστη οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων είναι λευκό.

Κόβοντας το μανιτάρι στη μέση, βλέπουμε ότι είναι κούφιο και δεν υπάρχουν αυλάκια ή κοίλοι θάλαμοι όπως στο τοξικό Gyromitra esculenta.

Πηγή: www.first-nature.com, Photography Wikimedia Commons, TOMMES-WIKI Date 17:50, 17 August 2013 & Photography Wikimedia Commons, Author Ak ccm Date 15:13, 11 May 2011

Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta
Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta

Ομοιότητες:

Προσοχή Μοιάζει με το τοξικό Gyromitra esculenta που όταν κοπεί η σάρκα του εσωτερικά υπάρχουν ενώσεις, αυλάκια και αρκετούς κοίλους θαλάμους σε αντίθεση με τις μορχέλες που είναι κούφιες.

Morchella elata κομμένη
Morchella κομμένη
Gyromitra κομμένη
Gyromitra κομμένη

Σχόλια:

Οι μορχέλες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα είδη μανιταριών που, όπως οι βωλίτες, οι κανθαρίσκοι, περιέχουν σε υπολογίσιμη ποσότητα την αντιρραχιτική βιταμίνη D, που σπανίζει στα πράσινα φυτά.

Τα 100 γραμ. φρέσκες μορχέλες περιέχουν: 90 γρ. νερό, 3,3 γρ αζωτούχες ενώσεις, 0,4 γρ., λίπη 4,5 γρ. υδατάνθρακες, 0,84 γρ. ίνες, 1 γρ. άλατα και δίνουν 25 θερμίδες.

Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta
Μορχέλα η εδώδιμη Morchella esculenta

Πως καθαρίζω την Μορχέλα

Ο καθαρισμός της μορχέλας είναι πολύ εύκολος, με ένα πινέλο τις καθαρίζουμε εξωτερικά για να απομακρυνθούν τυχόν σκόνες και σκουπίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κελιά του καπέλου της και μετά τις κόβουμε στη μέση για να ελέγξουμε αν υπάρχουν μυρμήγκια.

Αν τις μαζέψουμε από καμένο δάσος, ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και μετά τις μουλιάζουμε για 30 λεπτά σε αλατόνερο, τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά υγρά και τις μαγειρεύουμε.

Πως μαγειρεύω την Μορχέλα

Το μαγείρεμα τις μορχέλας πρέπει να είναι αρκετό για να καταστραφούν οι τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Έχουν έντονο άρωμα που τις καθιστά κατάλληλες για αρωματικές σάλτσες και πιάτα ζυμαρικών.

Τρώγονται γεμιστές με τυριά και πατάτες στο φούρνοτηγανιτές με βούτυρο σε ομελέτα, ταιριάζουν πολύ με κρέμα γάλακτος, συνοδεύουν άριστα ψάρι, ριζότο, λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Πως συντηρείται η Μορχέλα​

Σπάνια τις συναντάμε σκουληκοφαγωμένες, πιο συχνά βρίσκουμε έντομα ή μυρμήγκια στο εσωτερικό κούφιο σώμα της.

Συντηρούνται άψογα τα νεαρά καρποσώματα αποξηραμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες.

Φαρμακευτικές ιδιότητες της μορχέλας

Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ίνες, όλες τις σημαντικές βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αρωματικές ενώσεις. Λόγω της μοναδικής γεύσης και υφής, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές σε όλο τον κόσμο.

Περιέχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων όπως αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργεί επίσης ως ανοσοδιεγερτικό λόγω της παρουσίας διαφόρων δραστικών συστατικών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπυρικό, καθαρτικό, τονωτικό, μαλακτικό, επίσης χρησιμοποιείται για στομαχικά προβλήματα. Μπορεί να είναι δηλητηριώδες αν καταναλωθεί ωμό.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το κεφάλι έχει σχήμα κηρήθρας ακανόνιστα σφαιρικό, ωοειδές και με ακανόνιστα κυκλικές βαθιές κυψέλες, σπάνια κωνικό με μυτερή κορυφή με ύψος 5-12 και διάμετρο 3-8 εκατοστά. Έχει χρώμα κρεμ, ωχρό, κίτρινο-καφετί ή μελί συνήθως σκουραίνει με την ηλικία.

Το πόδι της έχει ύψος έως 5 εκατοστά, έχει χρώμα υπόλευκο καλυμμένο με ψιλούς λευκούς κόκκους, σπάνια με καφέ κηλίδες τα ώριμα καρποσώματα στη βολβώδη βάση του ποδιού.

Σάρκα της είναι ελαστική, εύθραυστη με ευχάριστη οσμή.

Έχει χρώμα λευκό.

Το μάλλον συχνό, Morchella esculenta Μορχέλα η εδώδιμη είναι από τα πρώτα μανιτάρια που βγαίνουν μετά το χειμώνα, εμφανίζονται την άνοιξη, σε αμμώδη εδάφη, σε δάση πλατύφυλλων, χορτώδεις θέσεις, άκρες δασικών δρόμων και σε σημεία που λιμνάζουν τα νερά.

Ένα από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια με πολύ ακριβή τιμή, είναι βρώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο ύστερα όμως από καλό μαγείρεμα. 

Εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση του, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης του. 

Μοιάζει με το τοξικό Gyromitra esculenta που όταν κοπεί η σάρκα του εσωτερικά υπάρχουν ενώσεις, αυλάκια και αρκετούς κοίλους θαλάμους σε αντίθεση με τις μορχέλες που είναι κούφιες.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]