Infundibulicybe gigas

Infundibulicybe gigas Χωνιοκύβη η γιγάντεια

Infundibulicybe gigas Χωνιοκύβη η γιγάντεια

Το Infundibulicybe gigas Χωνιοκύβη η γιγάντεια, είναι ένα εδώδιμο, νόστιμο, μεγάλο μανιτάρι, που καρποφορεί καλοκαίρι, φθινόπωρο και τους πρώτους μήνες του χειμώνα, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, ιδιαίτερα σε ξέφωτα και άκρες δασών, σε ομάδες που συχνά σχηματίζοντας τόξα.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Tricholomataceae
Genus (Γένος) : Infundibulicybe
Species (Είδος) : I. gigas

Επιστημονική ονομασία: Infundibulicybe gigas (Harmaja) Harmaja

Συνώνυμα: Clitocybe geotropa var. gigas (Harmaja) Bon, Clitocybe gigas Harmaja, Clitocybe maxima (Gaertn. & G. Mey) P. Kumm

Ελληνική ονομασία: Χωνιοκύβη η γιγάντεια

Κοινές ονομασίες: Αγλαδομανίτης, Λαγαρίτης

Περιγραφή

Το καπέλο του Infundibulicybe gigas συνήθως έχει διάμετρο 9-30 εκατοστά, αλλά έχουν καταγραφή βασιδιώματα με μήκος έως και 60 εκ. Αρχικά έχει σχήμα κωνικό και αργότερα επίπεδο, χωνιόμορφο, χωρίς θηλή (ύβο) ή έχει ύβο πολύ δυσδιάκριτο, με λεία περίμετρο, με χρώμα λευκό-κρεμ, κρεμ ή μπεζ.

Τα ελάσματα του είναι πυκνά, κατερχόμενα, ιδίου χρώματος με το καπέλο, οι κόψεις των ελασμάτων του είναι οδοντωτές.

Το πόδι του έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1,2-4 εκατοστά, ιδίου χρώματος με το καπέλο, ινώδες, με μήκος μικρότερο της διαμέτρου του καπέλου του.

Η σάρκα του είναι λευκή, με αδύναμη ή ελαφρώς αλευρώδης οσμή, όχι πολύ έντονη, αλλά χαρακτηριστική και γλυκιά, απαλή γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

To εδώδιμο, νόστιμο, Infundibulicybe geotropa Χωνιοκύβη η γεώτροπη, παράγει ίδια καρποσώματα με μικρότρο και με ύβο καπέλο, με κόψεις των ελασμάτων ελάχιστα οδοντωτές, μακρύτερο πόδι και σάρκα με ευχάριστη και έντονη, χαρακτηριστική οσμή.

Το Clitopaxillus alexandri = Clitocybe alexandri παράγει βασιδιώματα με μικρό με κυρτό ή ελαφρώς πιεσμένο και πιο κρεμ-γκριζωπό καπέλο, με κηλίδες στην περιφέρεια του, κρεμ-κιτρινωπά ελάσματα και κοντό, παχύ, ροπαλόμορφο πόδι.

Το δύσπεπτο σε ορισμένα άτομα Clitocybe nebularis, έχει μικρότερο και με πιο γκριζωπές αποχρώσεις καπέλο.

Μαγείρεμα

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, μαγειρεμένο στο γκριλ ή στα κάρβουνα με αλάτι και βούτυρο είναι το καλύτερο του.

Τα νεαρά και φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, τα ώριμα μανιτάρια σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση

Ένα από τα άγρια μανιτάρια που είναι κατάλληλο για αποξήρανση και για συντήρηση σε λάδι ή σε τουρσί. Το πόδι το αποξηραίνουμε και το κάνουμε σκόνη.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση