Hygrophorus marzuolus

Hygrophorus marzuolus Υγροφόρος ο μαρτιάτικος

Hygrophorus marzuolus
Υγροφόρος ο μαρτιάτικος

Ο Hygrophorus marzuolus Υγροφόρος ο μαρτιάτικος ή απλά μαρτιάτικος είναι ένα μανιτάρι με πρόσφατη προσθήκη στον γαστρονομικό κόσμο, μανιτάρι με γλυκιά και λεπτή γεύση, σφικτή και παχιά σάρκα, με ευχάριστο άρωμα, επίσης είναι πολύ περιζήτητα λόγω έλλειψης ανταγωνισμού την περίοδο που καρποφορούν.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Hygrophoraceae
Genus (Γένος) : Hygrophorus
Species (Είδος) : H. marzuolus

Επιστημονική ονομασία: Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres. (1893)

Συνώνυμα: Agaricus marzuolus Fr. (1821), Limacium camarophyllum subsp. marzuolum (Fr.) Herink (1949), Clitocybe marzuolus (Fr.) Sacc. (1887)

Ελληνικές ονομασίες: Υγροφόρος ο μαρτιάτικος

Κοινές ονομασίες: Μαρτούλι, Μαρτιάτικο, Μανιτάρι του Μάρτη

Hygrophorus marzuolus Υγροφόρος ο μαρτιάτικος
Hygrophorus marzuolus Υγροφόρος ο μαρτιάτικος

Περιγραφή:

Το κοινό, εδώδιμο εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας, Hygrophorus marzuolus, καρποφορεί από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο, σε μεγάλες ομάδες, σε σκιερά δάση, ημιυπογείος, αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού.

Το καπέλο του έχει διάμετρο 2,5-11 εκατοστά, αρχικά όσο είναι υπογείως είναι ημισφαιρικό και λευκωπό, όταν βγει από το έδαφος κυρτό και γκρίζο-μαυριδερό, μολυβένιο.

Τα ελάσματα είναι αραιά, διχαλωτά, λιπαρά, ολοστυπικά ή ελαφρώς κατερχόμενα, λευκά αρχικά και γκριζωπά στη συνεχεία.

Το πόδι έχει ύψος 3-10 και διάμετρο 1-3 εκατοστά, είναι σκληρό, συχνά καμπυλωτό, λεπταίνει προς τη βάση, λευκό, γκρίζο και ελαφρά ινώδες στη κορυφή.

Η σάρκα του είναι λευκή, μαυριδερή κάτω από την επιδερμίδα, με γλυκιά γεύση, σχεδόν άοσμη κάποιες φορές με ελαφρά οσμή μελιού ή κηρύθρας.

Τo αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Είναι από τα πρώτα μανιτάρια που καρποφορούν με το τέλος του χειμώνα, η εμφάνιση του συμπίπτει με το λιώσιμο του χιονιού και διαρκεί μέχρι το τέλος του Μαΐου, ανάλογα τη τοποθεσία και το υψόμετρο. Είναι πάντα άφθονο και καλά κρυμμένο.

Κάποια είδη που μπορούν να έχουν κάποια ομοιότητα, όπως Hygrophorus camarophyllus, με καφέ-γκρι καπέλο, και Hygrophorus atramentosus, περισσότερο ασήμι, καρποφορούν φθινόπωρο, και είναι εδώδιμα.

Το χρώμα του καπέλου θα μπορούσε να μπερδευτεί με τη Russula nigricans, η σάρκα της όμως μεταχρωματίζεται μετά από κοπεί και έχει γκριζωπό πόδι.

Μαγείρεμα, Συντήρηση:

Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι με γλυκιά και λεπτή γεύση, σφικτή και παχιά σάρκα, με ευχάριστο άρωμα, επίσης είναι πολύ περιζήτητα λόγω έλλειψης ανταγωνισμού την περίοδο που καρποφορούν.

Είναι δύσκολο να καθαριστούν από τα χώματα, τα οποία είναι καλά σφηνωμένα στα ελάσματα, ευτυχώς όμως δεν φοβάται το νερό. Ένα καλό πλύσιμο ίσως και ένα καλό μούλιασμα σε μια λεκάνη με ξύδι θα μας γλυτώσει από αυτά.

Ο μαρτιάτικος είναι ένα μανιτάρι με πρόσφατη προσθήκη στον γαστρονομικό κόσμο.

Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντηρείται πολύ καλά στη κατάψυξη.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]