Agaricus silvicola

Agaricus silvicola

Το Agaricus silvicola, Αγαρικό το δασόβιο είναι ένα φαγώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι. Είναι διαδεδομένο είδος μανιταριού, καρποφορεί σε μικρές ομάδες, καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Agaricus
Species (Είδος) : A. silvicola

Επιστημονική ονομασία: Agaricus silvicola (Vittad.) Peck (1872)

Ελληνική ονομασία: Αγαρικό το δασόβιο

Κοινές ονομασίες: Πρόβειο, Προβατίσιο

Agaricus silvicola

Περιγραφή:

Το καπέλο του Agaricus silvicola έχει διάμετρο από 6-14 εκατοστά, είναι ημισφαιρικό στην αρχή, κυρτό αργότερα, σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα. Αρχικά έχει λευκό χρώμα, ωχρό-κίτρινο με ινίδια αργότερα και στο άγγιγμα κιτρινίζει.

Τα ελάσματα του είναι ελεύθερα, απαλό ροζ στη νεαρή ηλικία, καφέ αργότερα και σκούρο καφετί στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, είναι σκληρό, εύθραυστο, με βολβώδη βάση, λευκό με γκρίζο-κίτρινες αποχρώσεις και αν πιεσθεί κιτρινίζει έντονα. Έχει δακτυλίδι, μεμβρανώδες, επίμονο, εύθραυστο, μεγάλο, λευκό με κυματιστή την κάτω επιφάνεια.

Η σάρκα του λευκή, σπάνια ελαφρά ρόδινη στο σημείο που ενώνεται το πόδι με το καπέλο, με ευχάριστη οσμή γλυκάνισου και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπορίων του έχει χρώμα καφέ-ιώδες.

Ομοιότητες:

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να αναγνωρίζεται τις θανατηφόρες Amanita από τα εδώδιμα Agaricus.
Το εδώδιμο Agaricus arvensis είναι παρόμοιο σε εμφάνιση, έχει και αυτό μυρωδιά που θυμίζει γλυκάνισο, εμφανίζεται όμως σε λιβάδια και συχνά σχηματίζει τόξα ή δαχτυλίδια. Εκτός από το πολύ διαφορετικό βιότοπο, η βάση του ποδιού του Agaricus sylvicola είναι σχετικά μεγαλύτερη και έχει αισθητά βολβώδη βάση.

Το τοξικό Agaricus xanthodermus κιτρινίζει άμεσα τόσο στην άκρη του καπακιού όσο και στη βάση του ποδιού όταν κοπεί, επίσης μυρίζει μελάνι ή ιώδιο αντί για γλυκάνισο.

Μαγείρεμα:

Τρώγεται όλο το μανιτάρι αφού καθαριστή με πινέλο και με καθαρό σφουγγαράκι.
Είναι πολύ εύκολο στο μαγείρεμα γιατί έχει μαλακή σάρκα, γίνονται ψητά στα κάρβουνα με βούτυρο και αλάτι, τηγανιτά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, πανέ, στιφάδο, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε ομελέτα, σε σούπες, μπορούν να συνοδεύσουν πιάτα με κοτόπουλο και χοιρινό.
Τα ώριμα επειδή έχουν μαύρα ελάσματα δίνουν ένα άσχημο χρώμα στη σούπα γι΄αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε νεαρά καρποσώματα.

Συντήρηση:

Τα σκουλήκια τρελαίνονται για τα αγαρικά, δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχουμε βρει σκουληκοφαγωμένα. Συντηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης και στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες επίσης σε λάδι ή σε τουρσί.

Πηγή: first-nature.com/fungi/agaricus-silvicola, Photography Wikimedia Commons, Author Selso Date 09:28, 11 March 2013

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Agaricus silvicola έχει διάμετρο από 6-14 εκατοστά, είναι ημισφαιρικό στην αρχή, κυρτό αργότερα, σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα. Αρχικά έχει λευκό χρώμα, ωχρό-κίτρινο με ινίδια αργότερα και στο άγγιγμα κιτρινίζει.

Τα ελάσματα του είναι ελεύθερα, απαλό ροζ στη νεαρή ηλικία, καφέ αργότερα και σκούρο καφετί στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, είναι σκληρό, εύθραυστο, με βολβώδη βάση, λευκό με γκρίζο-κίτρινες αποχρώσεις και αν πιεσθεί κιτρινίζει έντονα. Έχει δακτυλίδι, μεμβρανώδες, επίμονο, εύθραυστο, μεγάλο, λευκό με κυματιστή την κάτω επιφάνεια.

Η σάρκα του λευκή, σπάνια ελαφρά ρόδινη στο σημείο που ενώνεται το πόδι με το καπέλο, με ευχάριστη οσμή γλυκάνισου και γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα καφέ-ιώδες.

Είναι διαδεδομένο είδος μανιταριού, καρποφορεί σε μικρές ομάδες, καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων.

Είναι ένα φαγώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι.

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να αναγνωρίζεται τις θανατηφόρες Amanita από τα εδώδιμα Agaricus.
Το εδώδιμο Agaricus arvensis είναι παρόμοιο σε εμφάνιση, έχει και αυτό μυρωδιά που θυμίζει γλυκάνισο, εμφανίζεται όμως σε λιβάδια και συχνά σχηματίζει τόξα ή δαχτυλίδια. Εκτός από το πολύ διαφορετικό βιότοπο, η βάση του ποδιού του Agaricus sylvicola είναι σχετικά μεγαλύτερη και έχει αισθητά βολβώδη βάση.

Το τοξικό Agaricus xanthodermus κιτρινίζει άμεσα τόσο στην άκρη του καπακιού όσο και στη βάση του ποδιού όταν κοπεί, επίσης μυρίζει μελάνι ή ιώδιο αντί για γλυκάνισο.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]