Agaricus urinascens

Agaricus urinascens

Το Agaricus urinascens, Αγαρικό το ούροσμο είναι ένα φαγώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, διαδεδομένο είδος, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, κατά ομάδες που θυμίζουν κύκλους, σε ξέφωτα, άκρες δασών και σε λιβάδια.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Agaricus
Species (Είδος) : A. urinascens

Επιστημονική ονομασία: Agaricus urinascens var. urinascens (Jul. Schäff. & F.H. Møller) Singer

Συνώνυμα: Psalliota villatica, Psalliota arvensis ssp. macrospora F.H. Møller & Jul. Schäff., Psalliota urinascens F.H. Møller & Jul. Schäff., Agaricus macrosporus (F.H. Møller & Jul. Schäff.) Pilát, Agaricus urinascens (F.H. Møller & Jul. Schäff.) Singer, Psalliota macrospora (F.H. Møller & Jul. Schäff.) F.H. Møller, and Agaricus albertii Bon.

Ελληνική ονομασία: Αγαρικό το ούροσμο 

Agaricus urinascens

Περιγραφή:

Το καπέλο του Agaricus urinascens έχει διάμετρο από 10-30 εκατοστά, είναι λευκό, τραπεζοειδής, ημισφαιρικό στην αρχή, σχεδόν επίπεδο και ωχρό-κιτρινωπό στην ωριμότητα, κιτρινίζει έντονα αν πιεσθεί κυρίως στο περιθώριο. Είναι έντονα ραγαδιασμένο από την επίδραση του ηλίου και του ανέμου.

Τα ελάσματα του είναι ελεύθερα, απαλό ροζ στη νεαρή ηλικία, καφέ αργότερα και σκούρο καφετί στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει ύψος 7-12 και διάμετρο 2-3,5 εκατοστά, είναι λευκό, με ελαφρώς ροπαλοειδή βάση, συχνά κυρτό, έχει μεμβρανώδες, επίμονο, λευκό δακτυλίδι με τη κάτω όψη του να μοιάζει με γρανάζι. Κάτω από το δακτυλίδι είναι καλυμμένο με λευκές ή ελαφρώς καφετί ζώνες, αν κοπεί καφέ-κιτρινίζει ελαφρώς στη βάση του.

Η σάρκα του λευκή με ευχάριστη οσμή γλυκάνισου στα νεαρά δείγματα, δυσάρεστη στα ώριμα, θυμίζει ούρα και με γλυκιά γεύση. Όταν κοπεί καφέ-κιτρινίζει λίγο στη βάση του ποδιού.

Το αποτύπωμα των σπορίων του έχει χρώμα καφέ-ιώδες.
Πηγή: http://www.first-nature.com/fungi/agaricus-urinascens.php, www.micoweb.it/agaricus-urinascens.html, Photography Wikimedia Commons, Author Traumrune Date 14:09, 24 February 2013 & 14:12, 24 February 2013 & Photography Wikimedia Commons, Author Strobilomyces Date 18:15, 9 October 2010

Ομοιότητες:

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να αναγνωρίζεται τις θανατηφόρες Amanita από τα εδώδιμα Agaricus.
Είναι πολύ εύκολο στην αναγνώρισή του λόγω του στιβαρού και ογκώδες μεγέθους του. Προσοχή χρειάζεται με το τοξικό Agaricus xanthodermus το οποίου κιτρινίζει πολύ πιο έντονα στο καπέλο και στη σάρκα της βάσης του ποδιού και επίσης έχει χαρακτηριστική οσμή φαινόλης ή ιωδίου.

Το Agaricus arvensis έχει αρχικά ένα παρόμοιο άσπρο καπέλο αλλά μικρότερο σε μέγεθος, στην ωριμότητα θα πάρει μια πιο κιτρινωπή απόχρωση από του Agaricus urinascens, και μυρίζει λιγότερο άσχημα σε μεγάλη ηλικία.

Μαγείρεμα:

Αυτό το εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι τρώγεται όλο αφού καθαριστή με πινέλο και με καθαρό σφουγγαράκι από τυχόν χώματα.

Είναι πολύ εύκολο στο μαγείρεμα γιατί έχει μαλακή σάρκα, γίνονται ψητά στα κάρβουνα με βούτυρο και αλάτι, τηγανιτά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, πανέ, στιφάδο, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε ομελέτα, σε σούπες, μπορούν να συνοδεύσουν πιάτα με κοτόπουλο και χοιρινό.

Τα ώριμα επειδή έχουν μαύρα ελάσματα δίνουν ένα άσχημο χρώμα στη σούπα γι΄αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε νεαρά καρποσώματα.

Συντήρηση:

Τα σκουλήκια τρελαίνονται για τα αγαρικά, δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχουμε βρει σκουληκοφαγωμένα. Συντηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης και στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες, επίσης σε λάδι ή σε τουρσί.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Agaricus urinascens έχει διάμετρο από 10-30 εκατοστά, είναι λευκό, τραπεζοειδής, ημισφαιρικό στην αρχή, σχεδόν επίπεδο και ωχρό-κιτρινωπό στην ωριμότητα, κιτρινίζει έντονα αν πιεσθεί κυρίως στο περιθώριο. Είναι έντονα ραγαδιασμένο από την επίδραση του ηλίου και του ανέμου.

Τα ελάσματα του είναι ελεύθερα, απαλό ροζ στη νεαρή ηλικία, καφέ αργότερα και σκούρο καφετί στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει ύψος 7-12 και διάμετρο 2-3,5 εκατοστά, είναι λευκό, με ελαφρώς ροπαλοειδή βάση, συχνά κυρτό, έχει μεμβρανώδες, επίμονο, λευκό δακτυλίδι με τη κάτω όψη του να μοιάζει με γρανάζι. Κάτω από το δακτυλίδι είναι καλυμμένο με λευκές ή ελαφρώς καφετί ζώνες, αν κοπεί καφέ-κιτρινίζει ελαφρώς στη βάση του.

Η σάρκα του λευκή με ευχάριστη οσμή γλυκάνισου στα νεαρά δείγματα, δυσάρεστη στα ώριμα, θυμίζει ούρα και με γλυκιά γεύση. Όταν κοπεί καφέ-κιτρινίζει λίγο στη βάση του ποδιού.

Έχει χρώμα καφέ-ιώδες.

Είναι διαδεδομένο είδος μανιταριού, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, κατά ομάδες που θυμίζουν κύκλους, σε ξέφωτα, άκρες δασών και σε λιβάδια.

Είναι ένα φαγώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι.

Είναι πολύ εύκολο στην αναγνώρισή του λόγω του στιβαρού και ογκώδες μεγέθους του. Προσοχή χρειάζεται με το τοξικό Agaricus xanthodermus το οποίου κιτρινίζει πολύ πιο έντονα στο καπέλο και στη σάρκα της βάσης του ποδιού και επίσης έχει χαρακτηριστική οσμή φαινόλης ή ιωδίου.

Το Agaricus arvensis έχει αρχικά ένα παρόμοιο άσπρο καπέλο αλλά μικρότερο σε μέγεθος, στην ωριμότητα θα πάρει μια πιο κιτρινωπή απόχρωση από του Agaricus urinascens, και μυρίζει λιγότερο άσχημα σε μεγάλη ηλικία.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]