Καλλιέργεια σιτάκε στο σπίτι σε κορμούς

Καλλιέργεια σιτάκε στο σπίτι σε κορμούς.

Τα μανιτάρια Shiitake τα απολαμβάνουν για πολλούς αιώνες στην Ασία, πιστεύεται ότι οι Κινέζοι καλλιεργούσαν το μανιτάρι από το 1100 μ.Χ. σε εγκοπές από κορμούς σε καταπράσινα δάση.

Είναι ένα μανιτάρι βραβευμένο για την γαστρονομική του αξία και φημισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Shiitake-mushrooms-Lentinula-edodes-1

Οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των μανιταριών σιτάκε

Οι ιδανικές συνθήκες είναι ζεστό και υγρό περιβάλλον, ο συνδυασμός της υψηλής βροχόπτωσης και της ζεστής θερμοκρασίας προωθεί την ταχεία ανάπτυξη του μυκηλίου Shiitake.

Μια ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας ή υγρασίας προκαλεί την έναρξη της καρποφορίας με αποτέλεσμα την παραγωγή μανιταριών.

Η καρποφορία λαμβάνει χώρα κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο και η σπορά την άνοιξη. Καλύτερο προϊόν και μεγαλύτερη ποσότητα έχουμε από την καρποφορία της άνοιξης.

Καλλιέργεια-σιτάκε-στο-σπίτι-5

Ποιους κορμούς και από ποια δέντρα να διαλέξω;

Τα Shiitake καλλιεργούνταιι σε διάφορα είδη πλατύφυλλων δέντρων, οι κορμοί προέρχονται από οξιά, βελανιδιά, λεύκα, ιτιά, καστανιά, γαύρο, ευκάλυπτο κ.α.

Οι κορμοί κόβονται τέλος του χειμώνα ή αρχές της Άνοιξης στις πιο κρύες περιοχές.

Επιλέγονται μόνο τα υγιή δέντρα με ίσιους κορμούς και άθικτο φλοιό. Αυτοί που κόβονται την άνοιξη μπορούν να εμβολιαστούν εντός 15-30 ημερών.

Τα δέντρα που έχουν πέσει κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορούν να μείνουν ανέπαφα και να χρησιμοποιηθούν λίγο πριν τον εμβολιασμό.

Αυτά που κόβονται το καλοκαίρι είναι λιγότερο κατάλληλα για παραγωγή μανιταριού Shiitake, επειδή ο φλοιός τους είναι πιο χαλαρά συνδεδεμένος και επειδή η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι συνήθως χαμηλή.

Επίσης ο φλοιός μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα αυξάνοντας της πιθανότητες μόλυνσης του ξύλου με ανταγωνιστές και με μείωση της επιθυμητής παραγωγής.

Μια παραγωγή για περιορισμένη τοπική πώληση ή για κάλυψη των οικογενειακών αναγκών είναι η καλλιέργεια σε κορμούς.

Καλλιέργεια-σιτάκε-στο-σπίτι-1

Ο εμβολιασμός

Οι κορμοί κόβονται στο επιθυμητό μήκος, το οποίο είναι στο 1 μέτρο και διάμετρο 7-15 εκατοστά, μεγαλύτεροι από 25 εκατοστά συχνά κόβονται στη μέση κατά μήκος πριν τον εμβολιασμό.

Ο γόνος παρέχεται με τη μορφή ξύλινων βυσμάτων ή σε πριονίδι. Μπορεί να αποθηκευτή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες πριν χρησιμοποιηθεί

Μια σειρά από οπές ανοίγονται κατά μήκος ομοιόμορφα κατανεμημένες ανά 15 εκατοστά και με πάχος ανάλογα με το εμβολιασμένο βύσμα (συνήθως 2 εκατοστά) και βάθος 2,5 εκ..

Το τρυπάνι πρέπει να είναι αποστειρωμένο με οινόπνευμα.

Shiitake-mushrooms-Lentinula-edodes-4

Το μυκήλιο

Επειδή το μυκήλιο Shiitake αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα κατά μήκος, οι οπές θα πρέπει να χωροθετούνται σε σχήμα διαμαντιού (σταυρού) για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.

Το μυκήλιο τοποθετείται στην οπή και με ένα μαλακό σφυρί οδηγείται μέσα και σφραγίζεται με κομμάτι φλοιού και ζεστό κερί για να αποφευχθεί η υπερβολική ξήρανση του γόνου.

Πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν απλή παραφίνη μερικές φορές αναμιγμένη με κάποιο ορυκτέλαιο. Το κερί πρέπει να είναι πολύ ζεστό κατά την εφαρμογή για να εξασφαλιστεί ένα αεροστεγές και εύκαμπτο σφράγισμα.

Καλλιέργεια-σιτάκε-στο-σπίτι-2

Αν έχουμε γόνο σε πριονίδι, οι τρύπες γίνονται ευρύτερες για να διευκολυνθεί η εισαγωγή, πιέζεται με ένα ειδικό εργαλείο εμβολιασμού και έπειτα καλύπτονται με ζεστό κερί.

Ο γόνος πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως μετά το άνοιγμα για να αποφευχθεί μόλυνση από άλλους μύκητες.

Ο γόνος σε μορφή βύσματος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα γιατί είναι ευκολότερος στη χρήση επειδή το άκρο είναι συνήθως κωνικό, δεν απαιτούνται εξειδικευμένα εργαλεία για τη τοποθέτηση και μόλις τοποθετηθεί αντιστέκεται καλυτέρα στη ξήρανση επειδή έχει λιγότερη εκτεθειμένη επιφάνεια, επιπλέον σε υγρές συνθήκες η σφράγιση με κερί μπορεί να μη χρειαστεί, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη πλήρη ωοτοκία.

Ο γόνος σε πριονίδι έχει το πλεονέκτημαότι παράγει μανιτάρια πιο γρήγορα.

Καλλιέργεια-σιτάκε-στο-σπίτι-4

Η επώαση των μανιταριών σιτάκε

Οι κορμοί μετά τον εμβολιασμό τοποθετούνται σε σκιερό (όχι σκοτεινό), δροσερό και υγρό σημείο, στοιβάζονται παράλληλα και σκεπάζονται με πλαστικό μουσαμά ή κάποιο ύφασμα για να αποφευχθεί απώλεια υγρασίας αλλά να επιτρέπεται η καλή κυκλοφορία του αέρα.

Σημαντικό είναι να προστατεύονται από τον ισχυρό άνεμο. 

Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη είναι μικρότερη από 18°C. Καλό είναι στο μηνά να μετακινηθούν οι κορμοί για την καλύτερη εξάπλωση του μυκηλίου. Η βλαστική ανάπτυξη ολοκληρώνεται όταν φανεί το λευκό μυκήλιο (μπορεί να είναι και καφέ από την έκθεση στον αέρα) σε όλο το μήκος του κορμού.

Καλλιέργεια-σιτάκε-στο-σπίτι-3

Η ιδανική περιεκτικότητα σε υγρασία του υποστρώματος για το μυκήλιο shiitake πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 75 τοις εκατό.

Το μυκήλιο shiitake θα πεθάνει εάν το περιεχόμενο υγρασίας πέσει κάτω από 25 τοις εκατό.  Το νερό θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο στο χώρο της παραγωγής, έτσι ώστε οι κορμοί να μπορούν να αρδεύονται εάν είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η υπερβολική ξήρανση κατά τη διάρκεια της επώασης του γόνου και να προκαλέσει καρποφορία αργότερα στον κύκλο παραγωγής.

Εάν η περιεκτικότητα σε υγρασία στο υπόστρωμα πέσει κάτω από περίπου 40 τοις εκατό ή δεν υπάρχει βροχή για μια περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων, οι κορμοί πρέπει να βυθίζονται σε νερό.

Η βλαστική ανάπτυξη του γόνου, γνωστή και ως κίνηση γόνου, μπορεί να διαρκέσει από 4- 18 μήνες, ανάλογα με το είδος του ξύλου, ποικιλία και το πλήθος του γόνου, περιεκτικότητα σε υγρασία και θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Καρποφορία

Μετά την επώαση οι κορμοί τοποθετούνται σε μια αποθήκη ή ακόμη και σε ένα εξωτερικό μέρος που να είναι καλά στεγασμένο με φωτισμό και καλή προφύλαξη από τον άνεμο και τη βροχή.

Απαραίτητο είναι να σοκάρουμε το μυκήλιο χτυπώντας το κορμό με ένα κατακόρυφο χτύπημα στο έδαφος και βυθίζοντας το σε νερό.

Κατά την διάρκεια καρποφορίας απαιτείται καθημερινή συγκομιδή. Συλλέγονται πριν ανοίξει τελείως το καπέλο τους, συνήθως 5-7 μέρες μετά την εμφάνιση τους και τοποθετούνται σε καθαρά και αεριζόμενα δοχεία.

Shiitake-mushrooms-Lentinula-edodes-2

Συντήρηση

Διατηρούνται ικανοποιητικά για 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία μεταξύ 0–14 C και σχετική υγρασία 85 τις εκατό.

Μπορούν επίσης να αποξηρανθούν με μεγάλη επιτυχία.

Γευστικά το μανιτάρι Shiitake έχει 4 έως 10 φορές πιο έντονη γεύση από εκείνη του απλού άσπρου μανιταριού. 

Δείτε γευστικές συνταγές με το μανιτάρι Σιτάκε εδώ

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Παρόμοια Άρθρα

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση