Tamarix ramosissima Αλμυρίκι το πολύκλαδο

Tamarix ramosissima Αλμυρίκι το πολύκλαδο δεντρο

Tamarix ramosissima Αλμυρίκι το πολύκλαδο

Το Tamarix ramosissima Αλμυρίκι το πολύκλαδο είναι ένα είδος αλόφυτου, δηλαδή φυτρώνει και ευδοκιμεί σε αλατούχα εδάφη, όπως και το κρίταμο και η αρμύρα. Βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κυρίως, σε ελώδης περιοχές, κοντά σε παραλίες, αλλά και σε όχθες ποταμών και σε ρέματα, των οποίων ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος.

Επιστημονική ονομασία: Tamarix ramosissima Ledeb.

Συνώνυμα: Tamarix altaica Nied., Tamarix eversmannii C.Presl ex Bunge, Tamarix odessana Steven ex Bunge, Tamarix pallasii var. ramosissima (Ledeb.) Bunge, Tamarix pallasii var. tigrensis Bunge

Ελληνική ονομασία: Μυρίκη η πολύκλαδη

Κοινές ονομασίες: Μυρίγκες, Μυρίκι, Αλμυρίκι, Αρμυρίκι, Βρέζι, Αρμύρα, Μέρικος, Saltcedar, Salt cedar, Tamarisk

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Tamarix ramosissima είναι ένα φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο, της οικογένειας των Tamaricaceae, με ύψος έως 8 μέτρα, έντονα διακλαδιζόμενο, με κόμη ασύμμετρα στρογγυλή, με φλοιό γκριζο-καστανό, με κατακόρυφες σχισμές, έχει δυνατό ριζικό σύστημα και οι ρίζες του διακλαδώνονται φτάνοντας σε μεγάλο βάθος.

Τα φύλλα κατ εναλλαγή, απλά, ακέραια, άμισχα και γυμνά με μυτερή κορυφή.

Τα ερμαφρόδιτα άνθη του είναι πολύ μικρά ρόδινα διατάσσονται σε ταξιανθίες που εκφύονται στα άκρα των κλαδιών. Τα 5 πέταλα παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης του καρπού, 5 στήμονες, ανθήρες λευκοί ή ρόδινοι, ωοθήκη ρόδινη, περίοδος ανθοφορίας από το Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο.

Ο καρπός του είναι μια ξηρή και διαρρηκτή κάψα, με πολυάριθμα σπέρματα. Κάθε σπέρμα έχει έναν θύσανο τριχών στο ένα άκρο του.

Μελισσοκομικό φυτό:

Tο αρμυρίκι δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες γύρης αλλά και νέκταρ.

Πηγή: savvastryfonosplants.com, en.wikipedia.org/wiki/Tamarix_ramosissima

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]