Robinia pseudoacacia Ψευδοακακία

Robinia pseudoacacia Ψευδοακακία

Robinia pseudoacacia Ψευδοακακία

Τοξικά είναι τα φύλλα του δέντρου Robinia pseudoacacia Ψευδοακακία και οι σπόροι, προκαλεί ναυτία, διάρροια, δύσπνοια, ταχυκαρδία.

Επιστημονική ονομασία: Robinia pseudoacacia L. 1753.

Συνώνυμα: Robinia pringlei Rose.

Ελληνική ονομασία: Ροβίνια η ψευδοακακία

Περιγραφή:

Η Ροβίνια η ψευδοακακία είναι φυτό που εγκλιματιστεί στην Ελλάδα, της οικογένειας Fabaceae, είναι δένδρο της αμερικανικής ηπείρου που έχει εισαχθεί από την εποχή του Όθωνα. Ευδοκιμεί σε όλων των ειδών τα εδάφη. Το ριζικό του σύστημα κάνει τέλεια εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους και αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να αντέχει στην ξηρασία.

Συχνά το βρίσκουμε στα παρτέρια των δρόμων ως καλλωπιστικό φυτό. Είναι φυλλοβόλο φυτό ανθίζει Απρίλιο έως και μέσα Μαΐου και η ανθοφορία της είναι εντυπωσιακή, διαρκεί 10 έως 12 ημέρες, ενώ κάθε λουλούδι ξεχωριστά μαραίνεται μετά τις πρώτες 8 ημέρες. Ανθίζει με τσαμπιά από αρωματικά λουλούδια συνήθως λευκά και σπανίως ροζ ανάλογα με την ποικιλία.

Ο κορμός του είναι γκρίζος με ανάγλυφες ρίγες (σαν του πεύκου, γκρίζες όμως) και το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα.

Το μέλι της Robinia pseudoacacia Ψευδοακακία, Μελισσοκομικό δέντρο:

Η Robinia pseudoacacia Ψευδοακακία ανθίζει από τον Απρίλιο έως και μέσα Μαΐου και η ανθοφορίας της είναι εντυπωσιακή, διαρκεί πολύ λίγο περίπου10-20 μέρες, ενώ κάθε λουλούδι ξεχωριστά μαραίνεται μετά τις πρώτες 5-6 μέρες. Δίνει νέκταρ και γύρη.

Οι μέλισσες επισκέπτονται την ακακία για το μέλι της από πολύ πρωί, σχεδόν όλη την ημέρα, ακόμη και όταν τα άνθη της είναι πεσμένα στο έδαφος και είναι μαραγκιασμένα.

Το μέλι της ακακίας είναι ανοιχτόχρωμο, απαλής γεύσης, πολύ καλής ποιότητας, είναι πάρα πολύ γλυκό, γιατί έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρων (φρουκτόζη) και κρυσταλλώνει γρήγορα. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα και εξαίσιο άρωμα ενώ με το πέρασμα του χρόνου σκουραίνει.

To μοναδικό, όμως σοβαρό μειονέκτημα της ακακίας είναι η ευαισθησία της ανθοφορίας στη βροχή και στον αέρα. Κατά την πλήρη άνθιση αρκεί μια ελαφρά βροχή ή δυνατός ξηρός αέρας για να καταστρέψει την ευχάριστη εικόνα της προηγούμενης ημέρας και τότε το θέαμα είναι απογοητευτικό.

Εδωδιμότητα:

Τοξικά είναι όλα τα μέρη του φυτού ιδίως ο φλοιός, εκτός από τα άνθη, καθώς προκαλούν ναυτία, διάρροια, δύσπνοια και ταχυκαρδία.  Οι τοξίνες όμως καταστρέφονται από τη θερμότητα.

Τα άνθη είναι εδώδιμα και καταναλώνονται τηγανιτά με κουρκούτι και μέλι. 

Επίσης:

Οι χρήσεις της καλλιέργειας της ψευδακακίας περιλαμβάνουν κυρίως τη διατροφή ζώων, την ανάπλαση εδαφών, την παραγωγή ξυλείας και την παρασκευή χαρτιού. Επίσης καλλιεργείται ως καλλωπιστικό δένδρο.

Τα τελευταία γίνεται χρήση και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των φύλλων και ανθέων της.

Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια εστιάζεται στη χρήση της για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός: 

Το ριζικό του σύστημα κάνει τέλεια εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους και αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να αντέχει στην ξηρασία.
Δεν προσβάλλεται από ασθένειες και είναι ανεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και κάτω των -20 βαθμών κελσίου.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, παραφυάδες, μοσχεύματα και εμβολιασμό.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Butko Date 09:27, 3 November 2008, Πηγή: melissokomianet.gr, melissomania.gr

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]