Pseudoclitocybe cyathiformis

Pseudoclitocybe cyathiformis καπελο ελασματα

Pseudoclitocybe cyathiformis

Το μάλλον συχνό, Pseudoclitocybe cyathiformis, καρποφορεί από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο, συνήθως σε μικρές ομάδες, στο έδαφος και σε σάπιο ξύλο, κυρίως σε χορτοβριθείς θέσεις, σε άκρες δρόμων και μονοπατιών αλλά και μέσα σε δάση ή σε διάκενα.
Αν και δεν το δίνουν όλες οι αρχές ως εδώδιμο, το Pseudoclitocybe cyathiformis, μπορεί να καταναλωθεί υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά μαγειρεμένο. Οι μίσχοι είναι πολύ σκληροί και δεν τρώγονται. Υπάρχουν, ωστόσο, αναφορές για ανεπιθύμητες γαστρεντερικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση αυτού του είδους. Κατά τη συλλογή μανιταριών Pseudoclitocybe cyathiformis για τροφή, απαιτείται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί πιθανότητας σύγχυσης με τις επικίνδυνες κλιτοκύβες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Basidiomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Tricholomataceae
Genus (Γένος) : Pseudoclitocybe
Species (Είδος) : P. cyathiformis

Επιστημονική ονομασία: Pseudoclitocybe cyathiformis (Bull.) Singer

Συνώνυμα: Clitocybe cyathiformis (Bull.) P. Kumm, Agaricus cyathiformis Bull., Agaricus tardus Pers., Omphalia tarda (Pers.) Gray, Clitocybe cyathiformis var. cinerascens (Batsch) P. Karst., Cantharellula cyathiformis (Bull.) Singer, and Omphalia cyathiformis (Bull.) Kühner & Romagn.

Ελληνική ονομασία: Ψευδοκλιτοκύβη η κυαθόμορφη

Κοινές ονομασίες: Goblet funnel cap

Περιγραφή:

Ο πίλος (καπέλο) έχει διάμετρο 4-8 εκατοστά, κυρτό αρχικά, με σχήμα χωνιού (χωνιόμορφο) αργότερα, συνήθως με κυρτή περίμετρο, σε αποχρώσεις καφέ-σοκολατί σε υγρό περιβάλλον και καφέ-κρεμ σε ξερό, και με λεία, λιπαρή υφή.

Τα ελάσματα ελαφρά κατερχόμενα, αρκετά διχαλωτά, λευκά αρχικά, γκριζωπά-μπεζ, αργότερα.

Ο στύπος (πόδι) με ύψος 6-10 και 0,5-1 εκατοστό, κυλινδρικό, ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμος από το καπέλο, με επιμήκη λευκά ινίδια και με λευκό μυκήλιο στη βάση του, συχνά με ασπριδερά ριζόμορφα

Η σάρκα του έχει χρώμα γκριζωπή-μπεζ, με ήπια γεύση και ευχάριστη-αρωματική οσμή.

Το αποτύπωμα των σπορίων έχει λευκό-κρεμ χρώμα.

Παρόμοια είδη:

Μοιάζει με το, μη εδώδιμο, Arrhenia epichysium = Omphalina epichysium, είναι όμως μικρότερο, καρποφορεί σε ξύλο και έχει ημιδιαφανές καπέλο.

Πιθανή είναι η σύγχυση με κάποιες σκουρόχρωμες κλιτοκύβες, οι οποίες όμως σπάνια έχουν διχαλωτά ελάσματα.

Πηγή: Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης Άγγελος Παπαδητρίου, www.first-nature.com/fungi/pseudoclitocybe-cyathiformis, www.mykoweb.com/CAF/species/Pseudoclitocybe_cyathiformis, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]