Ganoderma carnosum

Ganoderma carnosum

Ganoderma carnosum

Το όχι συχνό, μή εδώδιμο, Ganoderma carnosum είναι ένας παρασιτικός και στη συνέχεια σαπροφυτικός βασιδιομύκητας, που προκαλεί λευκή σήψη, σε ζωντανά δέντρα ή σε πρέμνα, κυρίως σε Taxus baccata και Abies, και σε άλλα κωνοφόρα είδη δέντρων, και πιο σπάνια σε πλατύφυλλα είδη.

Τα είδη Ganoderma είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν με σιγουριά λόγω της μεταβλητότητάς τους, αλλά, σε αντίθεση με άλλα είδη αυτού του γένους, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε σκληρά ξύλα, το Ganoderma carnosum είναι ένα ετήσιο βασιδίωμα που αναπτύσσεται κυρίως σε κονωφόρα είδη και πιο σπάνια σε πλατύφυλλα.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Polyporales
Family (Οικογένεια): Ganodermataceae
Genus (Γένος) : Ganoderma
Species (Είδος) : G. carnosum

Επιστημονική ονομασία: Ganoderma carnosum Pat.

Συνώνυμα: Fomes carnosus (Pat.) Sacc., Ganoderma atkinsonii H. Jahn, Kotl. & Pouzar, Scindalma carnosum (Pat.) Kuntze

Ελληνική ονομασία: Γανόδερμα το σαρκώδες

Ετυμολογία: Από το ελληνικό Ganos που σημαίνει φωτεινό ή γυαλιστερό και το derma που σημαίνει δέρμα, μια αναφορά στη λακαρισμένη εμφάνιση των καπέλων αυτών των μυκήτων. Το επίθετο carnosum προέρχεται από το λατινικό carnem και σημαίνει «σαρκώδες».

Ganoderma carnosum επάνω επιφάνεια

Περιγραφή:

Είναι ένα πολυετές βασιδίωμα, με ακανόνιστα κυκλικό σχήμα, με μήκος 4-20 εκατοστά κυματοειδές, με την επιφάνεια του να έχει εξογκώματα και λακκάκια, συχνά με ομόκεντρες ζώνες.

Η επάνω επιφάνεια σκληρή, λεία και γυαλιστερή, με χρώμα στη νεαρή ηλικία κοκκινωπό-καφέ που γίνεται μαυριδερό-μωβ, καφέ-μαυριδερό όταν ωριμάζει, με λευκό περιθώριο στα νεαρά καρποσώματα, κιτρινωπό αργότερα και τελικά ομοιόχρωμο με το υπόλοιπο καπέλο.

Η κάτω επιφάνεια (υμενοφόρα επιφάνεια) έχει υπόλευκους κυκλικούς  ή γωνιακούς πόρους, 3-4 ανά χιλιοστό, κρεμ στην ωριμότητα, που καφετίζουν στο άγγιγμα και γκρίζο-καφετί σωλήνες μήκους 0,5-2 εκατοστά.

Το πόδι του έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1-4 εκατοστά, είναι λείο, γυαλιστερό, έκκεντρο, ακανόνιστο, ιδίου χρώματος με το πάνω μέρος του καπέλου.

Η σάρκα (διάπλεγμα) είναι σκληρή, σαν φελλός, με ανοικτό καφέ χρώμα, χωρίς ιδιαίτερη οσμή και γεύση.

Κατά την ωρίμανση, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι πόροι του Ganoderma carnosum απελευθερώνουν καφέ σπόρια.

Ομοιότητες:

Το Ganoderma lucidum είναι πολύ παρόμοιο αλλά είναι πιο κοκκινωπό και αναπτύσσεται σχεδόν αποκλειστικά σε πλατύφυλλα είδη και έχει μικρότερα σπόρια.

Το κοινό, μη εδώδιμο, Ganoderma applanatum ή μύκητας του καλλιτέχνη, έχει καπέλο ωχρό-καφετί, καφέ-κανελί, χωρίς ποδίσκο.

Το κοινό, μη εδώδιμο, Fomitopsis pinicola καρποφορεί σε κωνοφόρα και πιο σπάνια σε πλατύφυλλα είδη και παράγει βασιδίωμα με κόκκινο-πορτοκαλί αποχρώσεις στο καπέλο, με λευκή ζώνη στη περιθώριο του, με κιτρινωπή πορώδη επιφάνεια, με υπόλευκη σάρκα και λευκό αποτύπωμα σπορίων.

Το μη εδώδιμο, Ganoderma resinaceum,  έχει πολύ πιο παχύ λευκό περιθώριο από Ganoderma applanatum, καρποφορεί όλο το χρόνο σε κορμούς πλατύφυλλων (ιδίως βελανιδιάς και οξιάς) και παράγει βασιδίωμα μήκους 15 έως 35 εκ. και πάχους 4 έως 8 εκ., συνήθως άμισχα, που όταν πληγωθεί ή σπάσει απελευθερώνει κίτρινη ρητίνη και έχει πικάντικη οσμή και πικρή γεύση.

Πηγή:  www.agriamanitaria.gr/ganoderma-lucidum, www.first-nature.com/fungi, www.speciesfungorum.orgPhoto

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση