Bellevalia hyacinthoides

Bellevalia hyacinthoides

Bellevalia hyacinthoides

Το Bellevalia hyacinthoides απαντά σε ξηρές πετρώδεις θέσεις με φρύγανα και μακκία βλάστηση, σε παρυφές χωραφιών, σε ελαιώνες και ακαλλιέργητους αγρούς, από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 1000 μ. Ενδημικό είδος της Ελλάδας, απαντά στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα, στις Κυκλάδες και στα Ιόνια Νησιά.

Επιστημονική ονομασία: Bellevalia hyacinthoides (Bertol.) K.Perss. & Wendelbo

Συνώνυμα: Strangweja hyacinthoides Bertol., Hyacinthus spicatus Sm., Fl. Graec., Puschkinia dubia Kunth, Enum., Bellevalia spicata Boiss., Strangweja spicata (Boiss.) Boiss.

Ελληνική ονομασία: Μπελλεβάλια η υακινθοειδής.

Bellevalia hyacinthoides φυτο

Περιγραφή:

Μικρό πολυετές βολβώδες φυτό, της οικογένειας των Asparagaceae ή Hyacinthaceae, με 1-4 βλαστούς 5-18 εκατοστά, με βολβό ωοειδή, διαμέτρου 10-28 χιλ. και χιτώνιο καστανού χρώματος.

Τα 3-8 γραμμοειδή-λογχοειδή φύλλα του, εκπτύσονται από τη βάση του φυτού και είναι μεγαλύτερα του βλαστού, έχουν περιθώριο με πυκνό τρίχωμα και μήκος 13-30 εκατοστά.

Η ταξιανθία φέρει 6-15 μικρά εύοσμα λευκωπά-γαλαζωπά άνθη, είναι πυκνή, σχεδόν οξύληκτη, με βράκτια λογχοειδή, ελαφρώς δίλοβα στην κορυφή.

Η κάψα είναι επιμήκης, ευρέως ελλειπτική, σχεδόν νεφροειδής, με μήκους 6-7 χιλ. Τα πέρματα απιοειδή, με περίβλημα λείο.

Στην B. hyacinthoides δεν παρατηρείται αλλαγή του χρώματος των ανθέων κατά την ωρίμανσή τους, η οποία είναι χαρακτηριστική σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα είδη του γένους. Επίσης, το απιοειδές σχήμα των σπερμάτων διαχωρίζει το είδος από όλα τα υπόλοιπα είδη της Bellevalia.

Πηγή: http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-300457, Βιοσυστηματική μελέτη ειδών του γένους Bellevalia Lapeyr (Hyacinthaceae), Ελευθερία-Περδίκω Μπαρέκα, Διδακτορική Διατριβή

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση