Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα

Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα
Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα

Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα

Το Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα είναι πολύ κοινό φυτό, ενδημικό των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου, φύεται σε λιβάδια, σε πετρώδη, αμμώδη και ξηρά εδάφη, σε ηλιόλουστα σημεία χωρίς να χρειάζεται νερό.

Επιστημονική ονομασία: Drimia numidica (Jord. & Fourr.) J.C.Manning & Goldblatt 2004

Συνώνυμα: Squilla numidica, Charybdis numidica , Squilla numidica, Urginea numidica , Urginea maritima var. numidica.

Ελληνική ονομασία: Δριμία η νουμιδική

Κοινές ονομασίες: Ουργινεία η παραθαλλάσια, Σκύλλα η Παράλιος, Ασκελετούρα, Ασκινοκάρα, Αγιοβασιλίτσα, Αγριοκρέμμυδο, Ασκέλλα, Γυφτοκρέμμυδο, Κουβαλοσκέρα, Κουτσούνα, Σκιλλοκρεμμύδα, Βασιλίτσα, Μπότσκα.

Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα
Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα
Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα
Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα

Περιγραφή, Βιότοπος:

Πολυετές βολβώδες φυτό, αναπτύσσεται σε ύψος 0,3-1,5 μέτρα, με σφαιρικό βολβό με διάμετρο 5-20 εκατοστά και βάρος σε κάποιες περιπτώσεις που φτάνει τα 2 κιλά. Εσωτερικά ροδο-κόκκινος με σαρκώδεις χιτώνες.

Τα σαρκώδη φύλλα, που διατηρούνται σχεδόν όλο τον χρόνο, βλασταίνουν κατευθείαν από τον βολβό μετά από τα άνθη, με γλαυκό-πράσινες αποχρώσεις και λογχοειδείς απολήξεις έως 50 εκατοστά, μακριά, πλατιά και λεία

Ο ανθοφόρος λείος βλαστός μακρόστενος βότρυς, μπορεί να ξεπεράσει μερικές φορές το ένα μέτρο, όρθιος με 50-100 ερμαφρόδιτα μικρά λευκά άνθη με ρόδινες ραβδώσεις. Η ταξιανθία του φυτού, εμφανίζεται από Αύγουστο-Οκτώβριο και γονιμοποιείται από τις μέλισσες.

Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα
Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα

Επίσης

Οι γεωργοί παρατηρούσαν τα κλαδιά του φυτού και έλεγαν ότι όταν οι βλαστοί είναι ζωηροί και γεμάτοι άνθη η χρονιά δίνει καλό κριθάρι.

Πρωτοχρονιάτικο έθιμο των ελλήνων, όπου κρεμιέται από πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια, συμβολίζοντας την «αναγέννηση», αφού δεν χρειάζεται νερό και περιποίηση, για να βλαστήσει, ούτε και να φυτευτεί.

Ο βολβός τεμαχισμένος και ανακατεμένος με πίτουρο χρησιμοποιείται ως τρωκτικοκτόνο.  Τα τρωκτικά είναι τα μόνα που δηλητηριάζονται σε αντιθέσει με αλλά ζώα που κάνουν εμετό και έτσι προφυλάσσονται.

Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα
Drimia numidica Σκυλοκρεμμύδα

Θεραπευτικές ιδιότητες

Γενικά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, γιατί σε μεγάλες δόσεις έχει τοξική δράση και προκαλεί ναυτία, εμετούς, έντονες φλεγμονές του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος και σπανίως τον θάνατο, ο χυμός του προκαλεί δερματίτιδα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγονται οι βολβοί στο τέλος του καλοκαιριού, οι χλωροί χιτώνες κόβονται σε λεπτές λουρίδες και αποξηραίνονται.

Δραστικά συστατικά του φυτού και κυρίως του βολβού είναι διάφοροι καρδιοτονωτικοί γλυκοσίδες, όπως η σκιλλαρένη Α, η σκιλλαρένη Β, η γλυκοσκιλλαρένη και ο σκιλλιροσίδης.

Η Σκιλλοκρεμμύδα δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό, για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βρογχικού άσθματος και σε άλλες πνευμονικές διαταραχές, ως καρδιοτονωτικό όταν υφίσταται καρδιακό πρόβλημα που επιφέρει ασθένεια των πνευμόνων.

Εξωτερικά, ο βολβός θεραπεύει τους έρπητες, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της πιτυρίδας και της σμηγματόρροιας. Η έντονη αντικαρκινική δράση του φυτού τεκμηριώθηκε με σχετικές έρευνες.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com, el.wikipedia.org/wiki

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]