Erodium cicutarium Καλόγερος Ερωδιός Xτενάκι

Erodium cicutarium Καλόγερος Ερωδιός Xτενάκι

Erodium cicutarium Καλόγερος Ερωδιός Xτενάκι

Στο φυτό Erodium cicutarium Καλόγερος Ερωδιός Xτενάκι τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, συλλέγονται την άνοιξη πριν ανθίσει. Ονομάζεται ερωδιός ο κωνιόμορφος λόγω της ομοιότητας του καρπού με το ράμφος του ερωδιού. 

Επιστημονική ονομασία: Erodium cicutarium (L.) L’Hér. ex Aiton

Συνώνυμα: Erodium parviflorum, Geranium cicutarium

Ελληνική ονομασία: Ερωδιός ο κωνιόμορφος

Κοινές ονομασίες: Καλόγερος, Ερωδιός, Xτενάκι, Βελονίδα, Βελονιά, Πιρουνάκι, Περδικονύχι, Νύχι του ερωδιού, Redstem filaree, Redstem stork’s bill, Common stork’s-bill, Pinweed

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι μονοετές ή διετές πόα της οικογένειας Geraniaceae, με ύψος από 10-60 εκατοστά, με βλαστό διακλαδισμένο από τη βάση, τριχωτό όρθιο ή έρπων και με βαθιά, πασσαλώδη ρίζα.

Τα φύλλα του είναι κατ’ εναλλαγή, πτεροσχιδή, οδοντωτά, χνουδωτά, με παράφυλλα.

Από τις μασχάλες των φύλλων βγαίνουν οι ανθοφόροι βλαστοί που φέρουν 2-8 ρόδινα, πορφυρά ή λευκά άνθη, με 5 πέταλα, σε ταξιανθία σκιάδιο. Περίοδος ανθοφορίας από Μάρτιο-Ιούνιο.

Ο καρπός με μακρύ ράμφος, με μήκος έως 2 εκατοστά, σπόρος με ελικοειδής σκληρή ίνα στη κορυφή.

Φύεται σε όλη τη χώρα σε υγρά εδάφη και σε υψόμετρο από 100- 1600 μέτρα, σε λιβάδια, βοσκότοπους και άκρες δασικών δρόμων, σε ξέφωτα δασών και σε καλλιεργούμενους αγρούς.

Το γένος περιλαμβάνει περίπου 60 μονοετή ή πολυετή είδη.

Εμφανισιακά μοιάζει με το Erodium acaule (L.) Bech. & Thell. = Geranium romanum Burm. f. = Erodium cicutarium subsp. romanum (Burm. f.) Briq. Διαφέρει στα λουλούδια, στο Erodium acaule τα πέταλα επικαλύπτονται ενώ στο Erodium cicutarium τα πέταλα είναι ανεξάρτητα και πιο λεπτά.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Συλλέγονται το χειμώνα και την άνοιξη, πριν αναπτυχθούν τα άνθη, τα φύλλα και η ρίζα του φυτού που είναι φαγώσιμα.

Τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, συλλέγονται πριν ανθίσει το φυτό.  Τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι σαν μυρωδικό μαζί με άλλα χόρτα, προστίθενται στις σαλάτες, σε χορτόπιτες, σε ομελέτες και σε σούπες. Η ρίζα τρώγεται και μασιέται σαν τσίχλα.

Μελισσοκομικό φυτό:

Ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο και δίνει νέκταρ και γύρη.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται

Το σύνολο του φυτού έχει αιμοστατικές, στυπτικές, αντιοξειδωτικές, στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες.

Έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της μήτρας και άλλων αιμορραγιών. Η ρίζα και τα φύλλα έχουν φαγωθεί από θηλάζουσες μητέρες για να αυξήσουν τη ροή του γάλακτος.

Εξωτερικά, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως πλύση για δαγκώματα ζώων, λοιμώξεις του δέρματος κ.λπ. ενώ ένα κατάπλασμα από το μάσημα της ρίζας έχει εφαρμοστεί σε πληγές και εξανθήματα.

Το τσάι που από τα φύλλα του έχει εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητες, έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του τυφοειδούς πυρετού.
Τα φύλλα εμβαπτίζονται στο νερό του μπάνιου για την θεραπεία των ρευματισμών.
Οι σπόροι του περιέχουν βιταμίνη Κ.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.pfaf.org

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]