Auricularia auricula-judae

Auricularia auricula-judae
Αυτί του Ιούδα

Το Auricularia auricula-judae το αυτί του Ιούδα είναι ένα φαγώσιμο νόστιμο μανιτάρι, περιζήτητο στην Άπω ανατολή οπού το χρησιμοποιούν κυρίως στις σούπες δίνοντας μια ζελατινώδες υφή.

Το Auricularia auricula-judae είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, βοηθά στην αντιμετώπιση των στεφανιαίων νόσων και σε στομαχικά προβλήματα.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Auriculariales
Family (Οικογένεια): Auriculariaceae
Genus (Γένος) : Auricularia
Species (Είδος) : A. auricula-judae

Επιστημονική ονομασία: Auricularia auricula-judae (Bull.) J.Schröt.

Συνώνυμα: Tremella auricula L., Peziza auricula (L.) Lightf., Merulius auricula (L.) Roth, Tremella auricula-judae Bull., Peziza auricula-judae (Bull.) Bull., Tremella auricula-judae var. caraganae Pers., Tremella caraganae (Pers.) H. Mart., Gyraria auricularis Gray, Exidia auricula-judae (Bull.) Fr., Auricularia sambuci Pers., Hirneola auricula-judae (Bull.) Berk., Hirneola auricula (L.) P. Karst., Auricularia auricula-judae var. lactea Quél., Auricularia auricula (L.) Underw., Auricularia lactea (Quél.) Bigeard & H. Guill., Auricularia auricularis (Gray) G.W. Martin, Hirneola auricularis (Gray) Donk, Hirneola auricula-judae var. lactea (Quél.) D.A. Reid

Περιγραφή:

Καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο, σε ομάδες, σε σκιερά μέρη, κυρίως σε νεκρό ξύλο αλλά και σε πληγωμένο πλατύφυλλων ειδών.

Το βασιδιοκάρπιο έχει σχήμα οστράκου ή αυτιού, χωρίς ή με μικρό πόδι και η περίμετρος του είναι 3-8 εκατοστά.

Η εξωτερική του επιφάνεια είναι λεία, ελαφρώς χνουδωτή, κόκκινο-καφέ, λαδο-καφετιά ή μαυριδερή.

Η εσωτερική , το υμένιο, έχει ίδιο χρώμα με την εξωτερική, λεία και ρυτιδωμένη.

Η σάρκα του είναι ελαστική, ζελατινώδες, άοσμη και με γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει λευκό χρώμα.

Μαγείρεμα:

Το Auricularia auricula-judae εκτιμάται ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα για την τραγανή και ελαστική του υφή.

Τρώγεται ωμό σαν σαλατικό και μαγειρεύεται κυρίως σε φαγητά όπως σούπες και ριζότο. Δεν τηγανίζεται και δεν σοτάρετε γιατί η σάρκα του σκληραίνει.

Έχει την ιδιότητα να δίνει μια ζελατινώδη υφή στις σάλτσες και στις σούπες.

Συντήρηση:

Η αποξήρανση του είναι πολύ εύκολη λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε νερό.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Auricularia_auricula-judae

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το βασιδιοκάρπιο έχει σχήμα οστράκου ή αυτιού, χωρίς ή με μικρό πόδι και η περίμετρος του είναι 3-8 εκατοστά. 

Η εξωτερική του επιφάνεια είναι λεία, ελαφρώς χνουδωτή, κόκκινο-καφέ, λαδο-καφετιά ή μαυριδερή

Η εσωτερική επιφάνεια, το υμένιο, έχει ίδιο χρώμα με την εξωτερική, λεία και ρυτιδωμένη.

Η σάρκα του είναι ελαστική, ζελατινώδες, άοσμη και με γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο, σε ομάδες, σε σκιερά μέρη, κυρίως σε νεκρό ξύλο αλλά και σε πληγωμένο πλατύφυλλων ειδών

Φαγώσιμο νόστιμο μανιτάρι.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]