Allium sativum Σκόρδο

Allium sativum Σκόρδο

Το Allium sativum σκόρδο, για μένα είναι συνώνυμο τις ζωτικότητας. Το σκόρδο είναι συγγενής του κρίνου και τις ανθεμίδας. Πιθανότατα κατάγεται απ την κεντρική Ασία, από εκεί δηλαδή που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο απ αλλού, και που οι γέροι είναι λεβεντόγεροι και όχι ερείπια. Σ’ αυτές μάλιστα τις περιοχές έχουμε και το μικρότερο ποσοστό καρκινοπαθών.

Επιστημονική ονομασία: Allium sativum L.

Εδώ και παρά πολλά χρόνια, το σκόρδο κατέκτησε την Ευρώπη. Οι Φαραώ έδιναν σκόρδο στους σκλάβους-χτίστες των πυραμίδων για να αποδίδουν καλύτερα.

Μεγάλη κατανάλωση σκόρδου έκαναν και οι Αρχαίοι Έλληνες,έστω και αν το αποκαλούσαν (δυσώδες ρόδων). Ο Ερμής, κατά την Οδύσσεια, σύστησε στον Οδυσσέα να τρώει σκορδά για να γλιτώσει απ τα μαγιά της Κίρκης που μεταμόρφωνε τους συντρόφους του σε γουρούνια. Οι αθλητές πάλι που έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, μασούλαγαν μια σκελίδα, κατά την παράδοση πάντα, πριν αγωνιστούν.

Ο μεγάλος γιατρός της εποχής, Γαληνός, το θεωρούσε σωτήριο. Ο συνάδελφος του Διοσκουρίδης το έβλεπε σαν τονωτικό, διουρητικό, ανθελμινθικό, αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων, και τέλος γιατρικό για το άσθμα, τη χρυσή, τους πονόδοντους και τα δερματικά.

Στον κατάλογο αυτό προστίθενται τον μεσαίωνα και άλλες ενδείξεις, αντιπυρετικό, κατά της βαρηκοΐας, κατά τις αιμόπτυσης, κ.τ.λ. Σαν πληροφορία εδώ μεταφέρω το γεγονός ότι στις Φιλιππίνες και το Μεξικό ταΐζουν τα κοκόρια πριν τις κοκορομαχίες με σκόρδο και σπόρο σε αναλογία 50-50%.

Ξορκίστε τις κρεατοελιές σταυρώνοντας τες τρεις φορές με μια σκελίδα σκόρδο.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Πολύ σοβαρότερες είναι οι νέες ιδιότητες του σκόρδου που ανακάλυψε η σημερινή ιατρική επιστήμη. Καταπολεμάει το διαβήτηκαι ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Πρώτα-πρώτα είναι αντιβιοτικό για όλο τον οργανισμό και αντισηπτικό.

Δεύτερο ρυθμίζει τη χλωρίδα του εντέρου.

Μια παροιμία λέει τρώγε πράσο την άνοιξη κι άγριο σκόρδο το Μάη και θα γλιτώσεις το γιατρό τη χρονιά την άλλη!

Τρίτο. Είναι θαυμάσιο ανθελμινθικό, σκοτώνει όλα τα σκουλήκιατου εντέρου, τους επικίνδυνους οξύουρους, τις ασκαρίδες κα τα απλά σκουλήκια. Για κάθε περίπτωση διάρροιας, δυσεντερίας, κράμπες στομάχου, φουσκωμάτων και καούρας. Τίποτα δεν είναι καλύτερο για παιδιά που υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα, από το ψημένο ψωμάκι , το αλειμμένο με λάδι και τριμμένο με σκόρδο…

Τέταρτο. Είναι ένα ασύγκριτο τονωτικό του οργανισμού και ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες του. Προβλήματα του συκωτιού, ενδοκρινολογικά προβλήματα, ποδάγρα, ίλιγγοι, δέκατα κ.τ.λ. Περνούν με σκόρδοθεραπεία.

Στο Μεξικό χρησιμοποιούσαν σκόρδο οι κοπέλες για να απαλλαγούν από τους εραστές που δεν ήθελαν πια.

Πέμπτο. Είναι φάρμακο κατά του διαβήτη. Ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα. Όσοι διατρέχουν (κίνδυνο) για ζάχαρο, και οι παχυσαρκοι, καλό θα ήταν να τρώνε περισσότερο σκόρδο απ όσο συνηθίζουν.

Έκτο. Προλαβαίνει απ ότι φαίνεται τον καρκίνο , ιδιαίτερα του στομαχιού γιατί προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και συνεπώς την αυτοδηλητηρίαση, διεγείρει την έκκριση των στομαχικών υγρών και απολυμαίνει τελικά το έντερο.

Έβδομο. Είναι ο καλύτερος φίλος του κυκλοφοριακού μας συστήματος. Όχι μόνο ρίχνει την πίεση, αλλά και μαλακώνει τα αγγεία και κανονίζει την τιμή της χοληστερίνης, διευκολύνει την εργασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και καταπολεμά τη δηλητηριάσει του οργανισμού από νικοτίνη και της μολύνσεις της ατμόσφαιρας.

Τρόποι παρασκευής:

Η αποτελεσματική δόση για το σκόρδο δεν έχει καθοριστεί. Οι δόσεις που συστήνονται γενικά στη βιβλιογραφία για τους ενήλικες είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμό σκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα, ή 7.2 γρ.

Αντενδείξεις :

Στην κατανάλωσή του πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki
Άρθρο: Konstantinos Palantzas

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]