Η Ακταία το αγαπημένο βότανο των ιθαγενών της Αμερικής και του Καναδά που το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πληθώρας γυναικολογικών προβλημάτων, του δαγκώματος φιδιού, τον πυρετό και τους ρευματισμούς.

Ακταία

Ακταία Θεραπευτικές ιδιότητες

Μυθολογία και Παράδοση

Ο Γουλιέλμος ο κατακτητής, είχε τη φήμη ότι άλειφε τις σέλες των ιπποτών που αντιπαθούσε, κάτι που προκαλούσε ερεθισμούς του δέρματος και φουσκάλες που έφερναν φαγούρα.

Οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία γυναικολογικών και άλλων διαταραχών, όπως ο πονόλαιμος, τα προβλήματα στα νεφρά και την κατάθλιψη.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Δράση της Ακταίας

Σαν βότανο η Ακταία είναι

Ακταία Θεραπευτικές ιδιότητες

Γυναικολογικό βότανο

Οι καρποί της Ακταία είναι δηλητηριώδεις και τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ομοιοπαθητικής, εναντίον των ρευματισμών των αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών, καθώς και εναντίον μερικών γυναικολογικών παθήσεων, έχει δράση παρόμοια με τα οιστρογόνα και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, ο πονοκέφαλος και οι μεταπτώσεις της διάθεσης.

Θεραπευτικά χορηγείται κυρίως, κατά του πόνου της έμμηνης ρύσης και του τοκετού αλλά και κατά των ρευματικών πόνων. Επίσης, λαμβάνεται από του στόματος για την ανακούφιση των προβλημάτων, που σχετίζονται με την λοχεία όπως κούραση, πονοκέφαλος, επιλόχειος κατάθλιψη και ανησυχία. Αναφέρεται επίσης, ως σημαντικό γαλακταγωγό.

Εντομοαπωθητικό

Η μυρωδιά του φυτού είναι φημισμένη για την ικανότητα απώθησης παρασίτων.
Το αφέψημα της χρησιμοποιείται κατά της ψωριάσεως των φυτών.

Δάγκωμα φιδιών

Στον Καναδά η ρίζα χρησιμοποιείται ως αντίδοτο για δαγκώματα δηλητηριωδών φιδιών.

Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της Ακταίας

Στην Ινδία χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ρευματισμών, για τη βρογχοκήλη και το άσθμα.

Ομοιοπαθητική

Στην ομοιοπαθητική το βότανο χρησιμοποιείται για προβλήματα εναντίον των ρευματισμών των αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών, καθώς και εναντίον μερικών γυναικολογικών παθήσεων.

Συγκομιδή, Βιότοπος

Η Ακταία φυτρώνει μέσα σε δάση των Βορείων περιοχών της χώρας, την Πίνδο μέχρι και την Στερεά Ελλάδα στα Βαρβούσια και την Οίτη, σε δροσερές και σκιερές θέσεις, σε υγρά θαμνώδη μέρη, σε φράκτες και χαράδρες, σε υψόμετρο από 1100 έως 2100 μέτρα.

Μαζέψτε  από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μέρη που χρησιμοποιούνται

Ρίζα και το αποξηραμένο φυτό.

Παρενέργειας, Προφυλάξεις

Είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει στομαχική δυσφορία.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω από 6 μήνες.

Προετοιμασία, Δοσολογία

Ακταία Θεραπευτικές ιδιότητες

Αφεψήμα

Το τσάι της αποξηραμένης ρίζας χορηγείται ως αναλγητικό και ηρεμιστικό υπό τη μορφή αφεψήματος. Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 15 γρ. αποξηραμένης ρίζας, βράζουμε για 15 λεπτά, πίνουμε 2 φορές την ημέρα.

Το αφέψημα με την μορφή γαργάρων, λαμβάνεται κυρίως για την ανακούφιση του πονόλαιμου.

Αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται για εξωτερικές πλύσεις κατά της ψωρίασης.

Βάμμα

Το βότανο χρησιμοποιείται και υπό μορφή βάμματος, που παράγεται από την ρίζα του φυτού. 

Για πόνους περιόδου 20-40 σταγόνες σε λίγο νερό,  3 φορές την ημέρα.

Τοξικότητα

Ο καρπός είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει ανακοπή. Η τοξική ουσία “πρωτοανεμονίνη”, βρίσκεται στους σπόρους των καρπών, οι οποίοι είναι άκρως δηλητηριώδεις, προκαλώντας παράλυση του καρδιακού μυ και σύντομο θάνατο.

Οι ράγες και οι σπόροι του φυτού ακταία περιέχουν μία τοξική ουσία, που προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Οι ράγες αυτές όταν φαγωθούν προκαλούν ναυτίες, εμέτους, γαστρεντερίτιδες και παραλήρημα.

Οι καρποί είναι ακίνδυνοι για τα πτηνά, τα οποία τους τρώνε και στη συνέχεια σκορπίζουν με τα περιττώματά τους καρπούς σε άλλα σημεία συμβάλλοντας στην δημιουργία νέων φυτών.

 

Καλλιέργεια

Είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτό. Παρ’ όλα αυτά, καλλιεργείται επίσης διακοσμητικό φυτό στους κήπους.

Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα το φθινόπωρο, αμέσως μετά την ωρίμανσή τους, γιατί αργότερα χάνουν την ικανότητά τους για βλάστηση.

Βοτανικό όνομα

Actaea spicata L. – Ακταία η σταχυανθής

Οικογένεια φυτών

Ανήκει στην οικογένεια των Ranunculaceae

Λαϊκές ονομασίες

Είναι γνωστή και με τις λαϊκές ονομασίες βότανο του Αγίου Χριστόφορου, Baneberry, Eurasian baneberry, herb Christophe.

Σύντομη Περιγραφή του φυτού

Βλαστός

Το Actaea spicata είναι πολυετή, ποώδη φυτό της οικογένειας Ranunculaceae, με βλαστό όρθιο με ύψος 30-90 εκατοστά και με παχιά ρίζα.

Φύλλα

Έχει μόνο 2-4 μεγάλα δις ή τρις πτερωτά φύλλα στην κορυφή του βλαστού και φυλλάρια ωοειδή, οξύληκτα, βαθιά πριονωτά συνήθως τρισχιδή, με μήκος έως 40 εκατοστά.

Άνθος

Τα μικρά ερμαφρόδιτα άνθη της είναι λευκά, με 4-6 σέπαλα, σε ωοειδή, ακραίο πυκνό βότρυ, με μακρύ χνουδωτό ποδίσκο. Περίοδος ανθοφορίας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Καρπός

Ο καρπός του φυτού είναι μικρή δηλητηριώδη πράσινη ράγα, το φθινόπωρο στην ωρίμανση γίνεται μαύρη,έχει μήκος έως 10 χιλιοστά.

logo

Παρόμοια βότανα

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση