Λυκόπερδο το μαργαριταρένιο Θεραπευτικές ιδιότητες

lycoperdon perlatum

Λυκόπερδο το μαργαριταρένιο Θεραπευτικές ιδιότητες

Που φυτρώνει

Το μανιτάρι Lycoperdon perlatum, είναι γνωστό και ως Λυκόπερδο το μαργαριταρένιο, Αλεποπορδή, Φούσκα, common puffball, warted puffball, gem-studded puffball, wolf farts και devil’s snuff-box, είναι ένα βρώσιμο μανιτάρι όσο τα καρποσώματα είναι ακόμη νεαρά και έχουν λευκή σάρκα, που καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο, σε ομάδες, σε δάση, ξέφωτα, λιβάδια, πάρκα και δρόμους.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Λυκόπερδο του μαργαριταρένιου 

Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του Lycoperdon perlatum έχουν αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές δράσεις.

Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών. Τα κύρια λιπαρά οξέα στο λυκόπερδο είναι το λινελαϊκό οξύ (37% του συνόλου των λιπαρών οξέων), το ελαϊκό οξύ (24%), το παλμιτικό οξύ (14,5%) και το στεατικό οξύ (6,4%).

Συσσωρεύει τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στο έδαφος, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης της ρύπανσης του εδάφους σε βαρέα μέταλλα και σελήνιο.

Τα σπόρια του ενός ώριμου Lycoperdon perlatum, είναι εξαιρετικά ξηρά, τόσο που θυμίζουν ένα σάκο γεμάτο με λεπτόκοκκη σκόνη.
Αυτή η σκόνη έχει χρησιμοποιηθεί σε μερικές αρχαίες κοινωνίες για την επούλωση τραυμάτων λόγω των αντιπηκτικών ιδιοτήτων της.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μανιτάρι επειδή παρόμοια της ομοταξίας των Agaricomycetes έχουν μάλλον διαφορετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, το Filobasidiella neoformans είναι ένα σοβαρό παθογόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. (Mitchell and Perfect, 1995).

Διατροφική αξία του Lycoperdon perlatum

Ανά 100 γραμμάρια περιέχει, 42 gr. Υδατάνθρακες, 10,6 gr. Λίπος, Πρωτεΐνη 44,9 gr. Χαλκός 25%0,5 mg, Σίδερο 42%5,5 mg, Μαγγάνιο 29%0,6 mg, Ψευδάργυρος 5%0,5 mg

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]