Melissa officinalis Μελισσόχορτο

Melissa officinalis Μελισσόχορτο

Το Melissa officinalis Μελισσόχορτο θεωρείται το ελιξίριο της ζωής, διώχνει την ένταση και την μελαγχολία, ανανεώνει το σώμα, την ψυχή και ανακουφίζει την καρδιά.

Επιστημονική ονομασία: Melissa officinalis L.

Συνώνυμα: Faucibarba officinalis. Mutelia officinalis. Thymus melissa

Ελληνική ονομασία: Μέλισσα η φαρμακευτική

Κοινές ονομασίες: Αγριομέλλισα, Κιτροβάλσαμο, Μελλισάκι, Μελισσοβότανο.

Melissa officinalis Μελισσόχορτο
Melissa officinalis Μελισσόχορτο

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι αυτοφυές, μονοετές πόα με ήπιο άρωμα λεμονιού, με πολύκλαδους βλαστούς που φτάνουν σε ύψος το 1,5 μέτρα. Το υπέργειο τμήμα του φυτού κατά την διάρκεια του χειμώνα ξηραίνεται ενώ το ριζικό του σύστημα παραμένει ζωντανό.

Έχει μεγάλα εντυπωσιακά πράσινα φύλλα, τριχωτά, οδοντωτά, και ωοειδή με ευχάριστο άρωμα λεμονιού.

Τα άνθη της είναι λευκά ή ρόδινα, σε ταξιανθίες στάχυ, εμφανίζονται το καλοκαίρι και έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα ελαίου.

Το μελισσόχορτο το συναντάμε σε όλη τη χώρα σε γόνιμα, ηλιόλουστα ή ημισκιερά εδάφη, σε θαμνώδεις εκτάσεις και σε δάση. Συλλέγονται τα φύλλα πριν ανθίσει το φυτό.

Συστατικά: Περιέχει πτητικό έλαιο που περιέχει κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη και γερανιόλη, σιτρονέλλα, πολυφαινόλες, ταννίνες, φλαβονοειδή και ροζμαρινικό οξύ.

Εδωδιμότητα:

Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στη μαγειρική.
Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, σε σούπες, σε σάλτσες και σε φαγητά με κρέας και ψάρι, το καλοκαίρι μπορούμε να φτιάξουμε δροσιστικό ρόφημα.

Επίσης:

Τα άνθη προσελκύουν τις μέλισσες για να συλλέξουν νέκταρ, τρίβοντας τα φύλλα του σε κενά μελίσσια προσελκύει νέα σμήνη.

Τα αποξηραμένα φύλλα κρατάνε μακριά τα ενοχλητικά έντομα, κυρίως τις σκνίπες.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Φτιάξτε ένα τσάι μελισσόχορτο πριν τον ύπνο για να διώξετε το άγχος και την ένταση της ημέρας.
Ως αφέψημα διεγείρει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καταπραΰνει σπασμούς στην κοιλιακή χώρα και τα προβλήματα στα έντερα. Έχει αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και δρα ως τονωτικό του κυκλοφορικό συστήματος και της καρδιάς.
Βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της κατάθλιψης, της ανησυχίας και τονώνει το σώμα.
Ως αλοιφή χρησιμοποιείται για τους ερεθισμούς από τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα των εντόμων.

Τρόποι παρασκευής:

Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό βάζουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού για 10 λεπτά καλά σκεπασμένο, πίνουμε 2-3 φορές τη μέρα.

Αντενδείξεις:

Δεν πρέπει να λαμβάνουν επίσης οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ατονία και νωχελικότητα.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Καλλιέργεια Πολλαπλασιασμός:

Είναι ένα φυτό που έχει οικονομική διάρκεια ζωής 5-8 χρόνια, θέλει αρκετό φως, προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, του αρέσουν όμως τα καλά στραγγιζόμενα, πλούσια, βαθιά, υγρά εδάφη, με ΡΗ 6-7. Είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει έως και τους -20° C η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης του είναι οι 20° C. Σε περιοχές που οι βροχοπτώσεις δεν είναι αρκετές τα φυτά πρέπει να αρδεύονται κάθε 15 μέρες για καλύτερη απόδοση, ενώ τους θερινούς μήνες χρειάζονται τακτικές αρδεύσεις με το σύστημα της στάγδην άρδευσης και θα πρέπει να αποφεύγεται η περίσσεια νερού.

Πολλαπλασιάζετε με παραφυάδες, με μοσχεύματα μαλακού βλαστού και με σπόρο την άνοιξη και με ημιώριμα μοσχεύματα το καλοκαίρι.
Πριν γίνει η εγκατάσταση στο χωράφι πρέπει να γίνει ένα καλό όργωμα και φρεζάρισμα, καλή υδατοδιαλυτή λίπανση, μετά γίνεται φύτευση σε αποστάσεις 50-70 εκατοστά ανά σειρά και 30 εκατοστά επί των γραμμών.

Ο έλεγχος των ζιζανίων πρέπει να γίνεται είτε με το χέρι είτε μηχανικά δεδομένου ότι μερικά ζιζάνια του γένους Amaranthus και του γένους Datura είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την καλλιέργεια προκαλώντας όχι μόνο μείωσης της απόδοσης αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

Η καλλιέργεια του μελισσόχορτου προσβάλλεται από αφίδες, τετράνυχο, αλευρώδεις, θρύπες, μυκητολογικές αρρώστιες των φύλλων και της ρίζας.
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας όταν η συγκέντρωση του πτητικού ελαίου είναι στο υψηλότερο επίπεδο της. Η ποσότητα του ελαίου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Από το 2 χρόνο κάνουμε μέχρι και 3 συγκομιδές, το Μάιο, τέλος Ιουλίου και αρχές Σεπτεμβρίου.
Είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει έως και τους -20 C.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]