Leccinellum lepidum

Leccinellum lepidum

Leccinellum lepidum

Το συχνό στην Αττική, εδώδιμο, νόστιμο σε νεαρή ηλικία, Leccinellum lepidum, καρποφορεί το φθινόπωρο και το χειμώνα, σπάνια και την άνοιξη, σε μικρές ομάδες, συνήθως σε ασβεστολιθικά εδάφη, σε ζεστά μεσογειακά δάση πλατύφυλλων ειδών, συμβιωτικά κυρίως με πουρνάρια (Quercus coccifera, Quercus ilex, Quercus suber, Quercus faginea).

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Boletales
Family (Οικογένεια): Boletaceae
Genus (Γένος) : Leccinellum
Species (Είδος) : L. lepidum

Επιστημονική ονομασία: Leccinellum lepidum (H.Bouchet ex Essette) Bresinsky & Manfr.Binder (2003)

Συνώνυμα: Leccinum lepidum (Bouchet ex Essette) Quadraccia

Περιγραφή:

Το καπέλο του Leccinellum lepidum έχει διάμετρο 5-15 εκατοστά, αρχικά είναι ημισφαιρικό, σχεδόν επίπεδο αργότερα, η υφή της επιφάνειας γλοιώδη με την υγρασία, σφυρυλατημένη με εμφανή λακκάκια, το χρώμα πολύ μεταβλητό από κιτρινωπό-καφέ, ωχρό-καφετί, καφετί έως σκούρο καφέ.

Οι σωλήνες με χρώμα κίτρινο ανοιχτό έως κίτρινο, οι μικροί και στρογγυλοί πόροι έχουν ίδιο χρώμα με τους σωλήνες, μεταχρωματίζονται σε γκρίζο-καφετί όταν πιεσθούν.

Το πόδι έχει ύψος 6-12 και διάμετρο 2-4 εκατοστά, ινώδη, ανοικτό κίτρινο έως κίτρινο, καλύπτεται με κίτρινους έως καφέ κόκκους, μεταχρωματίζεται σε καφετί αν πιεσθεί. Μπορείτε εύκολα να αφαιρεθεί από το καπέλο.

Η σάρκα του υπόλευκη έως ανοικτό κίτρινο, όταν κοπεί και εκτεθεί στον αέρα ροδο-κοκκινίζει στην αρχή και στη συνέχεια μεταχρωματίζεται σιγά-σιγά σε γκρίζο-μαυριδερό, με ευχάριστη οσμή και γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχουν λαδο-καφετί χρώμα.

Ομοιότητες:

Μοιάζει πολύ με το εδώδιμο χαμηλής γαστρονομικής αξίας Leccinellum corsicum, που συνδέεται με λαδανιές (Cistus) και παράγει παρόμοια αλλά μικρότερα, στιβαρότερα καρποσώματα, με καφετί καπέλο.

Το εδώδιμο χαμηλής γαστρονομικής αξίας Leccinellum crocipodium, καρποφορεί σε διάφορα είδη πλατύφυλλων, η σάρκα του μαυρίζει γρήγορα αν κοπεί και εκτεθεί στον αέρα και καπέλο με πολλές ραγάδες.

Το εδώδιμο, μέτριας γαστρονομικής αξίας Hemileccinum impolitum εκτός των άλλων δεν μεταχρωματίζεται ή σάρκα του.

Σχόλια:

Το Leccinum lepidum είναι ένας μύκητας που ανήκει στην οικογένεια Boletaceae, γαστρονομικά είναι νόστιμος σε νεαρή ηλικία από τα λίγα περιζήτητα Leccinum, στα ώριμα δείγματα θα πρέπει να αφαιρούνται οι σωλήνες πριν μαγειρευτεί.

Πηγή: www.funghiitaliani.it, boletales.com, www.micologiamessinese.altervista.org

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Leccinellum lepidum έχει διάμετρο 5-15 εκατοστά, αρχικά είναι ημισφαιρικό, σχεδόν επίπεδο αργότερα, η υφή της επιφάνειας γλοιώδη με την υγρασία, σφυρυλατημένη με εμφανή λακκάκια, το χρώμα πολύ μεταβλητό από κιτρινωπό-καφέ, ωχρό-καφετί, καφετί έως σκούρο καφέ.

Οι σωλήνες με χρώμα κίτρινο ανοιχτό έως κίτρινο, οι μικροί και στρογγυλοί πόροι έχουν ίδιο χρώμα με τους σωλήνες, μεταχρωματίζονται σε γκρίζο-καφετί όταν πιεσθούν.

Το πόδι έχει ύψος 6-12 και διάμετρο 2-4 εκατοστά, ινώδη, ανοικτό κίτρινο έως κίτρινο, καλύπτεται με κίτρινους έως καφέ κόκκους, μεταχρωματίζεται σε καφετί αν πιεσθεί. Μπορείτε εύκολα να αφαιρεθεί από το καπέλο.

Η σάρκα του υπόλευκη έως ανοικτό κίτρινο, όταν κοπεί και εκτεθεί στον αέρα ροδο-κοκκινίζει στην αρχή και στη συνέχεια μεταχρωματίζεται σιγά-σιγά σε γκρίζο-μαυριδερό, με ευχάριστη οσμή και γεύση.

Έχει χρώμα λαδο-καφετί.

Το συχνό στην Αττική, Leccinellum lepidum, καρποφορεί το φθινόπωρο και το χειμώνα, σπάνια και την άνοιξη, σε μικρές ομάδες, συνήθως σε ασβεστολιθικά εδάφη, σε ζεστά μεσογειακά δάση πλατύφυλλων ειδών, συμβιωτικά κυρίως με πουρνάρια (Quercus coccifera, Quercus ilex, Quercus suber, Quercus faginea).

Εδώδιμο, νόστιμο σε νεαρή ηλικία.

Μοιάζει πολύ με το εδώδιμο χαμηλής γαστρονομικής αξίας Leccinellum corsicum, που συνδέεται με λαδανιές (Cistus) και παράγει παρόμοια αλλά μικρότερα, στιβαρότερα καρποσώματα, με καφετί καπέλο.

Το εδώδιμο χαμηλής γαστρονομικής αξίας Leccinellum crocipodium, καρποφορεί σε διάφορα είδη πλατύφυλλων, η σάρκα του μαυρίζει γρήγορα αν κοπεί και εκτεθεί στον αέρα και καπέλο με πολλές ραγάδες.

Το εδώδιμο, μέτριας γαστρονομικής αξίας Hemileccinum impolitum εκτός των άλλων δεν μεταχρωματίζεται ή σάρκα του.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]