Conium maculatum Κώνειο το στικτόν

Conium maculatum Κώνειο το στικτόν

Conium maculatum Κώνειο το στικτόν

Το φυτό Conium maculatum Κώνειο το στικτόν είναι τοξικό και προκαλεί ναυτία, εμετό, πυρετό, μυϊκή αδυναμία και παράλυση, αναπνευστική έκπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Με κώνειο θανατώθηκε ο Σωκράτης, Αθηναίος φιλόσοφος από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ο Θηραμένης, Αθηναίος πολιτικός και ένας από τους Τριάκοντα Τυράννους.

Επιστημονική ονομασία: Conium maculatum L., 1753

Συνώνυμα: Cicuta vulgaris, Cicuta major, Conium cicuta, Conium major, Coriandrum cicuta, Coriandrum maculatum.

Ελληνική ονομασία: Κώνειο το στικτό

Κοινές ονομασίες: Αμάραγγος, Ασκοτιτσάρα, Βρωμόχορτο, Μαγκούτα, Κιρκούτα

Κωνειο που φυτρωνει;

Το Κώνειο το στικτό είναι φυτό ποώδες, διετές, που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα με λυγερό πιτσιλωτό κορμό κόκκινου χρώματος και πασσαλώδης ρίζα. Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές με ήπιο κλίμα, σε σκιερά μέρη.

Αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε φράκτες , ακαλλιέργητες εκτάσεις, υγρούς και σκιερούς τόπους, ερείπια, απορρίμματα.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Τα φύλλα του είναι γυαλιστερά έχουν μακρύ μίσχο, είναι λοβωτά και 3-5 πτεροσχιδή και μοιάζουν κάπως μ’ αυτά του μαϊντανού.

Τα άνθη είναι λευκά, μικρά και εμφανίζονται σε σκιάδια από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο βλαστός του κυλινδρικός, δεν έχει χνούδι συνήθως με κοκκινωπές κηλίδες κυρίως στη βάση του, κούφιος εσωτερικά, γραμμωτός κατά μήκος εξωτερικά, ενώ η ρίζα είναι ατρακτοειδής και λευκή.

Ο καρπός είναι μικρός, ωοειδής με φαιό ή πρασινωπό χρώμα, συγχέεται μ΄ αυτόν του γλυκάνισου ή του μάραθου παρά την εμετική οσμή ποντικού που έχει, ενώ η γεύση των καρπών είναι πικρή και προκαλεί ναυτία.

Η ρίζα του είναι διακλαδιζόμενη και μοιάζει με του Pastinaca sativa (Παστινάκη η εδώδιμος ή κοινώς η παστινάκη, η παστινάκα, είναι ένα ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και το μαϊντανό).

Τοξικότητα του Κώνειου:

Περιέχει αλκαλοειδή και πτητικό έλαιο. Τα φρέσκα φύλλα και άνθη περιέχουν αλκαλοειδή σε ποσοστό 0,2%. Η ποσότητα των αλκαλοειδών ταχέως μειώνεται κατά την αποθήκευση.​

Κωνειο ειδος δηλητηριου

Η ουσία Coniine προκαλεί θάνατο αναστέλλοντας τη νευρομυϊκή συμβολή με τρόπο παρόμοιο με το κουράριο.

Λόγω της υψηλής δραστικότητας, η κατάποση μικρών δόσεων μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κατάρρευση του αναπνευστικού συστήματος και θάνατο.

Τα 10 γραμμάρια είναι αρκετά για να παραλύσουν το νευρικό σύστημα και να επιφέρουν το θάνατο.

Για έναν ενήλικα η κατάποση περισσότερων από 100 mg (0,1 γραμμάρια) της coniine (περίπου 6 έως 8 φρέσκα φύλλα, ή μία μικρότερη δόση των σπόρων ή ριζών) μπορεί να αποβεί μοιραία.

Επίσης:

Το φυτό έχει βαριά και δυσάρεστη οσμή που θυμίζει ούρα ποντικών και γίνεται εντονότερη με την σύνθλιψη των φύλλων, των βλαστών και των καρπών.

Το όνομα Κώνειο αποδίδεται συνήθως σε δύο διαφορετικά φυτικά είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων.
Το ένα είναι το γνωστό Κώνειο το στικτό και το άλλο είναι η Κικούτα η δηλητηριώδης – Cicuta virosa ή Ψευδοκώνειο που ονομάζεται αλλιώς και Καρμπούσα, Βρωμόχορτο, Ασκοτισάρα ή Αμάραγκος.

Τα φύλλα και τα σπέρματά του τώρα πλέον σπάνια χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη. Η διάγνωση της δηλητηρίασης από Κώνειο δεν είναι εύκολη. Αν ο ασθενής δε χάσει τη ζωή του τότε συνήθως μένει παράλυτος ή με μυϊκή αδυναμία.

Δε χρησιμοποιείται πλέον στη Φαρμακευτική ενώ ελάχιστα το χρησιμοποιούν στη λαϊκή Ιατρική.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τους σπόρους.

Φυσικά μιλάμε για το γνωστό δηλητηριώδες φυτό, που σε πολύ μικρές δόσεις μπορεί να γίνει ηρεμιστικό αλλά και αναλγητικό για πόνους, ενώ σε μεγαλύτερες προκαλεί παράλυση αλλά και θάνατο. Το βότανο χρησιμοποιείται εσωτερικά μόνο με την επίβλεψη ειδικού.

Η κατάποση εκχυλίσματος (κυρίως φύλλων και βλαστών) κωνείου προκαλεί ανώδυνο θάνατο. Στην αρχή τα αισθητήρια νεύρα νεκρώνονται από την περιφέρεια προς το κέντρο. Υπάρχει απώλεια των μυικών δυνάμεων, αμβλύνονται οι περιφερειακές αισθήσεις, το ανακλαστικό τόξο του νωτιαίου μυελού προκαλεί τρόμο και σπασμούς. Τέλος, επέρχεται ύπνος, εγκεφαλική νάρκη και, τελικά, θάνατος.

Το είδος του κώνειο της Αττικής και ιδιαίτερα των Μεγάρων θεωρείτο δραστικότερο. Επίσης προτιμούσαν το φυόμενο σε μέρη ψυχρά και σκιερά όπως αυτό της Λούσσης πλησίον της Μαντινείας.

Κωνειο ομοιοπαθητικη

Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται σε σκληρύνσεις, ογκίδια, σκληρύνσεις αδένων γενικότερα, διήθηση αδένων, κακοήθεια, βαθμιαία παράλυση, κυρίως με φορά από κάτω προς τα πάνω.

Το ομοιοπαθητικό βάμμμα χρησιμοποιείται στην αρτηριοσκλήρυνση και στην υπερτροφία προστάτη.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: http://mde-didaktiki.biol.uoa.gr/mde8/gargeraki/deuteri_selida.html, https://www.homeopathy.gr/homeopathy.php?remedy=conium

Ένα άλλο είδος το Κώνειο το διεστώς Conium divaricatum

Εκτός από το Κώνειο το στικτόν – Conium maculatum υπάρχει και το είδος το Κώνειο το διεστώς – Conium divaricatum.

Είναι διετές ποώδες φυτό με βλαστό όρθιο, κυλινδρικό αραιά διακλαδούμενο, με τα κατώτατα φύλλα 2-3 φορές πτεροσχιδή με τμήματα μία φορά πτεροσχιδή, με λοβούς βραχείς.

Άνθη λευκά κατά σκιάδιο με 6-10 ακτίνες, με περίβλημα που πέφτει εύκολα από 1-3 φύλλα ή άνευ περιβλήματος, καρπός ωοειδής μεριστοκάρπια με πλευρές που δεν έχουν τις πλευρές επαλξωτές.
Φύεται σε χέρσους τόπους της ηπειρώτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου.

Πολλές φορές η δηλητηρίαση προέρχεται από σύγχυση των ριζών του με αυτές του σέλινου ή του μαϊντανού. Η γεύση τους είναι γλυκεία γι αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.

Μοιάζει με διάφορα είδη του γένους Chaerophyllum και τα φυτά Anthriscus sylvestris, Myrrhis odorata, Cicuta virosa, Aethusa cynapium.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]