Cytisus scoparius Κύτισος ο σαρόθαμνος

Cytisus scoparius Κύτισος ο σαρόθαμνος

Cytisus scoparius Κύτισος ο σαρόθαμνος

Το Cytisus scoparius Κύτισος ο σαρόθαμνος περιέχει τοξικά αλκαλοειδή που καταστέλλουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Όλο το φυτό είναι έντονα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ερεθισμό των βλεννογόνων, υπέρταση, ταχυκαρδία, επιγαστρικό άλγος και διάρροια.

Επιστημονική ονομασία: Cytisus scoparius (L.) Link 182

Συνώνυμα: Sarothamnus bourgaei Boiss., Sarothamnus oxyphyllus Boiss., Sarothamnus scoparius (L.) WDJKoch, Sarothamnus vulgaris Wimm., Spartium scoparium L.

Ελληνική ονομασία: Κύτισος το σάρωθρο,

Κοινές ονομασίες: Σκούπα, Σύτισος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος, αειθαλής θάμνος της οικογένειας Fabaceae με ύψος έως 3, σπάνια φτάνει τα 4 μέτρα και με βαθύ ριζικό σύστημα.

Έχει εύκαμπτους τοξοειδής βλαστούς με σύνθετα πράσινα φύλλα, τρίφυλλα.
Τα μεγάλα πολυάριθμα ερμαφρόδιτα κίτρινα άνθη του σχηματίζουν βότρυες στις κορυφές των βλαστών. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο ενώ οι μαύροι καρποί του ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο.

Φύεται αυτοφυές σε ηλιόλουστες θέσεις, σε πετρώσεις πλαγιές και ξέφωτα δασών.
Τα νεαρά ποώδη άκρα των βλαστών ανθοφορίας συλλέγονται την άνοιξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν νωπά ή αποξηραμένα, δεν θα πρέπει όμως να φυλάσσονται για περισσότερο από 12 μήνες.

Τοξικότητα:

Το Cytisus scoparius περιέχει τοξικά αλκαλοειδή που καταστέλλουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Όλο το φυτό είναι έντονα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ερεθισμό των βλεννογόνων, υπέρταση, ταχυκαρδία, επιγαστρικό άλγος και διάρροια.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Τα νεαρά πορφυρά βλαστάρια, οι βλαστοί ανθοφορίας και οι σπόροι έχουν καρδιοτονωτικές, καθαρτικές, διουρητικές, εμετικές και αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες.

Παρά τις σοβαρές ανησυχίες κατά το πόσο είναι ασφαλές, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων, όπως κατακράτηση υγρών (οίδημα), για τη κακή κυκλοφορία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, την ταχυκαρδία και την καρδιακή αρρυθμία.

Το φυτό χρησιμοποιείται εσωτερικά για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων και χρησιμοποιείται ειδικά σε συνδυασμό με το Convallaria majalis.

Το φυτό επίσης έχει έντονα διουρητικές ιδιότητες διεγείροντας την παραγωγή ούρων και αντισταθμίζοντας έτσι την κατακράτηση υγρών.

Δεδομένου ότι το Cytisus scoparius προκαλεί σύσπαση των μυών της μήτρας, έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της απώλειας αίματος μετά τον τοκετό.

Παρενέργειες:

Δεν πρέπει να χορηγείται σε υπερτασικά άτομα ενώ πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: http://www.pfaf.orgen.wikipedia.org/wiki, www.webmd.com, Photography Wikimedia Commons, Author Javier martin Date 16:08, 4 August 2009 & Photography flickr.com, Author gailhampshire Seeds, Taken on April 13, 2016

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Αναπτύσσεται στα περισσότερα εδάφη προτιμά όμως ηλιόλουστες θέσεις, καλά αποστραγγιζόμενα,  πλούσια, χουμώδη, υγρά εδάφη, σε χαμηλά υψόμετρα Ενώ δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ασβεστώδη εδάφη.

Φυτεύεται για διακοσμητική του ομορφιά σε ομάδες, σε βραχόκηπους και σε διάφορες συνθέσεις.
Ανέχεται την ατμοσφαιρική ρύπανση και την θαλάσσια έκθεση. Οι σπόροι του βλασταίνουν γρήγορα μετά από την πυρκαγιά.

Πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα και με σπόρους.

Οι σπόροι σπέρνονται το φθινόπωρο μόλις είναι ώριμοι, ενώ τα σπορόφυτα πρέπει να τοποθετηθούν σε γλάστρες το συντομότερο δυνατό, καθώς αντιπαθεί την διαταραχή της ρίζα του ειδικά όταν έχει ύψος μεγαλύτερο από 20 εκατοστά.


Τα μοσχεύματα από ώριμο ξύλο κόβεται και τοποθετείται σε γλάστρες τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Ειδικά οι σπόροι, τα σπορόφυτα και οι νεαροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στον παγετό, αλλά τα ενήλικα φυτά είναι πιο σκληρά και οι βλαστοί που επηρεάζονται από το παγετό αναγεννιούνται γρήγορα.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]