Τα πιο δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα

Τα πιο δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα

Τα πιο δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα

Ποιο είναι τα πιο δηλητηριώδες φυτό στην Ελλάδα;

Δεν ξέρω ποιο είναι πιο δηλητηριώδης φυτό στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν έντεκα από αυτά που θα δούμε πιο κάτω με φωτογραφίες.

Μπορούν να φαίνονται αρκετά ακίνδυνα, αλλά τα φυτά αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν μερικά από τα πιο γνωστά θανάσιμα δηλητήρια.

Από το θάνατο του Σωκράτη με το Κώνειο μέχρι τα γλυκά θανατηφόρα μούρα της Άτροπος μπελαντόνα, τα δηλητηριώδη φυτά είναι υπεύθυνα για αρκετούς θανάτους σε όλη την ιστορία.

Γνωρίστε μερικά από τα πιο διαβόητα δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα και τα δηλητήρια τους σε αυτή τη μακάβρια λίστα.

1. Κώνειο το στικτόν Conium maculatum

Το πιο γνωστό δηλητηριώδες φυτό που ευδοκιμεί σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα είναι το Κώνειο το στικτόν ή κατά τόπους γνωστό και με τις λαϊκές ονομασίες Αμάραγγος ή Ασκοτιτσάρα ή Βρωμόχορτο ή Μαγκούτα ή Κιρκούτα.

Το Κώνειο είναι υπεύθυνο για την δολοφονία του μεγάλου δάσκαλου Σωκράτη, αφού οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να θανατώνουν τους καταδικασμένους.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν αλκαλοειδές σύμπλεγμα το οποίο προκαλεί πόνο στο στομάχι, εμετό και προοδευτική παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος,  μυϊκή αδυναμία, αναπνευστική έκπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Περιέχει αλκαλοειδή και πτητικό έλαιο. Τα φρέσκα φύλλα και άνθη περιέχουν αλκαλοειδή σε ποσοστό 0,2%. Η ποσότητα των αλκαλοειδών ταχέως μειώνεται κατά την αποθήκευση.

Που φυτρώνει το Κώνειο;

Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές με ήπιο κλίμα, σε σκιερά μέρη.

Αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε φράκτες , ακαλλιέργητες εκτάσεις, υγρούς και σκιερούς τόπους, ερείπια, απορρίμματα.

2. Άτροπος μπελαντόνα Atropa belladonna

Το Atropa belladonna Άτροπος μπελαντόνα είναι ένα τοξικό φυτό που προκαλεί ναυτία, σύγχυση, ντελίριο, ξηροστομία, αίσθημα καψίματος.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά περιέχουν ατροπίνη, υοσκιαμίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση.

Σε ισχυρές δόσεις προκαλεί ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό και σε μεγάλες ακόμα και το θάνατο.

Η γλυκύτητα των μούρων συχνά δελεάζει τα παιδιά και τους ενήλικες να καταναλώνουν αυτό το θανατηφόρο φυτό.

Οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας έβαζαν σταγόνες από τον χυμό του φυτού ο οποίος περιέχει ατροπίνη, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλουν τις κόρες των ματιών τους ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες.

Που φυτρώνει η μπελαντόνα;

Είναι φυτό ενδημικό της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα και απαντάται σε ξέφωτα δασών, στης άκρες δασικών δρόμων και προτιμά την άφθονη σκιά.

3. Πικροδάφνη Nerium oleander

Η κατανάλωση ενός φύλλου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε μικρά παιδιά. Ο γαλακτώδεις χυμός του φυτού προκαλεί κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, διαταραχές της όρασης, ταχυκαρδία και καρδιακή δυσλειτουργία που προκαλεί θάνατο.

Προσοχή ο χυμός της εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, ερεθισμό και πόνο.

Η τοξικότητα της πικροδάφνης οφείλεται κυρίως στις τοξικές ουσίες ολεανδρίνη και ολεανδριγενίνη, που έχουν ως στόχο να προστατεύουν το φυτό από τις επιθέσεις ζώων.

Που φυτρώνει η Πικροδάφνη;

Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής, απαντάται σε όχθες ποταμών και χειμάρρων, σε ρυάκια και σε πολλούς υγρότοπος καλλιεργείται όμως και ως καλλωπιστικό φυτό κατά μήκος των δρόμων και σε πάρκα.

4. Μανδραγόρας Mandragora autumnalis

Γνωστός από την αρχαιότητα ο μανδραγόρας αφού έχει χρησιμοποιηθεί σαν υπνωτικό και αναισθητικό. Ο Θεόφραστος αναφέρει πως ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον Μανδραγόρα ως αναισθητικό για τις επεμβάσεις. Στα ρωμαϊκά χρόνια ο Μανδραγόρας χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικό και ναρκωτικό για εκείνους που καταδικάζονταν σε θάνατο με σταύρωση,

Τοξικό είναι όλο το φυτό, προκαλεί καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με πρώτο σύμπτωμα της τοξικότητας την απώλεια όρασης, ακολουθεί παραλήρημα, καταστολή και έπειτα έρχεται ο θάνατος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τοξικών αλκαλοειδών περιέχεται στην ρίζα του φυτού (0,40%), αλλά παρόμοιες ουσίες υπάρχουν και στα άλλα μέρη του φυτού (φύλλα και καρποί).

Που φυτρώνει ο Μανδραγόρας;

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχές της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου στη Στερεά, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα σκληρά εδάφη ημιορεινών περιοχών.

5. Ψευδοκώνειο Cicuta virosa

Όλα τα μέρη του φυτού, αν καταναλωθούν από άνθρωπο ή από ζώα, είναι εξαιρετικά τοξικά. Ειδικά όμως το ρίζωμα δρα ταχύτατα. Η διάγνωση είναι εύκολη αλλά η διάσωση των δηλητηριασθέντων είναι πολύ δύσκολη.

Πολλές φορές η δηλητηρίαση προέρχεται από σύγχυση των ριζών του με αυτές του σέλινου ή του μαϊντανού. Η γεύση τους είναι γλυκεία γι αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.

Που φυτρώνει το Ψευδοκώνειο;

Το ψευδοκόνειο φύεται σε υγρά λιβάδια και ελώδης περιοχές.

6. Ρετσινολαδιά ή Ρίκινος Ricinus communis

Το φυτό είναι ολόκληρο τοξικό, ιδίως οι καρποί του και το περίβλημά τους και δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο.

Είναι γνωστό ότι ένας σπόρος περιέχει δόση τοξικών ουσιών ικανή να σκοτώσει ένα παιδί.

Η τοξικότητα των ωμών σπόρων του φυτού είναι ευρέως γνωστή και αναφορές από δηλητηριάσεις είναι σχετικά σπάνιες, αν και ένας μόνος σπόρος αρκεί για να σκοτώσει οποιονδήποτε άνθρωπο και τέσσερις μπορούν να σκοτώσουν άλογο. Τα φύλλα του φυτού είναι λιγότερο τοξικά.

Η τοξική ουσία του φυτού έχει αναγνωριστεί ως η ρικίνη και σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες του 2007, είναι το πιο τοξικό φυτό στο κόσμο.

Που φυτρώνει η Ρετσινολαδιά;

Η ρετσινολαδιά είναι αυτοφυής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το συναντάμε ως αυτοφυές στις άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, σε τόπους ρίψεως απορριμμάτων, σε ερείπια κλπ. αγαπά εδάφη εύφορα και υγρά.

7. Ζαμπούκος ή Σαμπούκος ο έβουλος Sambucus ebulus

Φυτό γνωστό και με τις λαϊκές ονομασίες ράγαλο, ασσιές, βούσσες, φρουσκλιά, ζαμπούκος, σαμπούκος, βρωμούσα, βουζουλιά, αβουγιά, αβυζιά, χαμαιάκτη.

Ο καρπός είναι μικρή γυαλιστερή τοξική μαύρη ράγα, σε μέγεθος μπιζελιού αν καταναλωθεί σε υπερβολική δοσολογία είναι τοξικό, ένα παρατεταμένο μάσημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκκριση σιέλου, ναυτίες και εμετούς.

Έχει έντονη δυσάρεστη, πικρή οσμή και επίσης δυσάρεστη γεύση

Που φυτρώνει ο Ζαμπούκος;

Ενοχλητικό ζιζάνιο των αγρών που εξαπλώνεται λαίμαργα όπου φύεται.

Διαδεδομένο στη χώρα μας μέχρι τα 1200 μέτρα, το συναντάμε σε δάση, ξέφωτα δασών, σε υγρές τοποθεσίες, σε υγρές πεδιάδες, σε όχθες ρυακιών, κατά μήκος των δρόμων, κοντά σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και σε φράκτες.

8. Αγριοκαπνός Nicotiana glauca

Όλα τα μέρη του φυτού είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο. Περιέχει εκτός από νικοτίνη και το αλκαλοειδές αναβασίνη το οποίο είναι δραστικότερο από την νικοτίνη.

Αναφέρονται σοβαρές δηλητηριάσεις σε άνθρωπο από κατανάλωση μαγειρεμένων φύλλων. Θάνατος αναφέρεται για σκύλους.

Στην Καλιφόρνια αναφέρουν ανωμαλίες σε έμβρυα κατοικίδιων ζώων (αιγοπρόβατα) όταν κατανάλωσαν ακόμα και μικρή ποσότητα φύλλων αγριοκαπνού στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους

Που φυτρώνει ο Αγριοκαπνός;

Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο που φύεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε αστικές περιοχές, σε πεζοδρόμια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε πετρώδη και ξερά εδάφη, σε εγκαταλειμμένα χωράφια, σε άκρες δρόμων και μονοπάτια.

9. Ίταμος Ταξός Taxus baccata

Δέντρο γνωστό και με τις λαικές ονομασίες Kαρκαριά, δένδρο του θανάτου

ο Ίταμος αν και λέγεται ότι θεραπεύει τον καρκίνολο είναι δέντρο τοξικό.

Όλο το φυτό είναι τοξικό εκτός από το περικάρπιο, σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί κρυάδες, δύσπνοια, σπασμοί, καρδιακή ανεπάρκεια.

Το επίσπερμο είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο και σε κάποια ζώα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό φαρμάκων, παρότι πικρό και τοξικό, είναι εδώδιμος από ορισμένα πτηνά.

Ωστόσο, το επίσπερμο δεν μεταβολίζεται και αποβάλλεται από το πεπτικό σύστημα των πτηνών, ανέπαφος, συμβάλλοντας έτσι στον πολλαπλασιασμό του φυτού.

Που φυτρώνει ο Ίταμος;

Το συναντάτε αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος ελάτης ή οξιάς

10. Ακόνιτο Aconitum napellus

Το Ακόνιτο είναι ένα τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.

Η ακονιτίνη έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την νεπαλίνη (αλκαλοειδές που εξάγεται από το φυτό Aconitum ferox Wall. του Νεπάλ το οποίο θεωρείται το πιο δραστικό φυσικό δηλητήριο του κόσμου).

Μία δόση 2 έως 4 γραμμάρια νωπού κόνδυλου, που ισοδυναμούν με 3 ως 4 χιλιοστόγραμμα ακονιτίνη, αποτελεί τη θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με αυτό το φυτό.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Το ακόνιτο έχει χρησιμοποιηθεί σαν δηλητήριο, με το οποίο άλειφαν τα βέλη και τα δόρατα. Το είδος που αναφέρει ο Διοσκουρίδης είναι το Aconitum lycotonum η ονομασία του οποίου προέρχεται μάλλον από το γεγονός ότι οι αρχαίοι, έβαζαν στα βέλη τους τον χυμό του φυτού για να θανατώνουν τους λύκους.

Που φυτρώνει το Ακόνιτο ;

Είναι κοινό φυτό, το συναντούμε περισσότερο στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Λακωνία.

Φυτρώνει σε σκιερά μέρη, υγρά, σε χουμώδη εδάφη, κοντά σε ποτάμια. Του αρέσουν οι περιοχές γύρω από στάβλους και ποιμνιοστάσια και τα ορεινά πλούσια λιβάδια.

11. Ντατούρα Datura stramonium

Το Datura stramonium Ντατούρα το Στραμώνιο γνωστό και με τις λαικές ονομασίες Βρομόχορτο, Ακανθόμηλο, Αγκαθόμηλο, Τάτουλα, Τάτουλας, Δατούρα, Ποδόχορτο, Μαγιόχορτο, Διαολόχορτο, Αγριομπάμια, Στραμώνιο, Τάτλας, είναι ένα δηλητηριώδες φυτό με άσχημη οσμή και πικρή γεύση.

Τοξικό είναι όλο το φυτό, προκαλεί ναυτία και παραισθήσεις ενώ σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ακόμη και θάνατο.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά, τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχει είναι η υοσκυαμίνη, η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη.

Που φυτρώνει το Ντατούρα;

Στην Ελλάδα φύεται συνήθως σε ακαλλιέργητους και καλλιεργούμενους αγρούς, σε ερείπια σπιτιών, σκουπιδότοπους, σε πετρώδεις τοποθεσίες, απάνεμες και ημισκιερές τοποθεσίες.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Απάντηση