Aethusa cynapium Αίθουσα η κυνάπιος 

Aethusa cynapium Αίθουσα η κυνάπιος 

Το Aethusa cynapium Αίθουσα η κυνάπιος φύεται σε όλη την Ευρώπη, σαν ζιζάνιο σε καλλιεργούμενους αγρούς, σε κήπους, φράχτες, ακαλλιέργητα εδάφη και αναχώματα.

Επιστημονική ονομασία: Aethusa cynapium L.

Ελληνική ονομασία: Αίθουσα η κυνάπιος

Άλλες ονομασίες: Fool’s Parsley, Fool’s Cicely και Poison Parsley

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Αίθουσας είναι μονοετής, σπάνια διετή πόα, της οικογένειας Apiaceae, με ύψος 20-80 εκατοστά, με λείο, διακλαδιζόμενο, αυλακωτό κατά μήκος βλαστό.

Με δισχιδή ή τρισχιδή φύλλα πτεροειδή, τα οποία διαθέτουν ωοειδή-λογχοειδή, οδοντωτά φυλλάρια, λεία και με δυσάρεστη οσμή, η κάτω επιφάνεια των φύλλων έχει ανοιχτό λαμπερό πράσινο χρώμα.

Τα μικρά άνθη έχουν λευκό χρώμα, σε σκιάδια, χωρίς σέπαλα, ερμαφρόδιτα, ανθίζουν από Ιούλιο-Αύγουστο.

Ο καρπός είναι ωοειδής και λείος, μήκους 3-4 εκ., ωριμάζει από Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Τοξικότητα:

Όλο το φυτό είναι δηλητηριώδες αν και λιγότερο από Conium maculatum, καθώς περιέχει την τοξική αλκαλοειδή ουσία κυναπίνη, η δηλητηρίαση από αυτό μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης με Aethusa cynapium είναι έντονη φλεγμονή στους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού και της μεμβράνης του βλεννογόνου του οισοφάγου, καθώς και ελαφρά συμφόρηση του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου. Μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, σύγχυση της όρασης και εμετό.

Η Αίθουσας επειδή μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό, πρέπει να δίνεται προσοχή στη διάκριση των δύο φυτών. Σε περίπτωση δηλητηρίασης πρακτικό αντίδοτο θεωρείται το ξινόγαλο.

Με την αποξήρανση του φυτού ορισμένες τοξικές ουσίες καταστρέφονται και δεν είναι επικίνδυνο το σανό που περιέχει το βότανο αυτό, για τα ζώα.

Προσοχή

Συνήθως σύγχέεται με τον Petroselinum crispum Μαϊντανό κατά την συλλογή των άγριων αρωματικών βοτάνων.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το αποξηραμένο φυτό μπορεί να είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Αν και ήταν αρκετά τοξικό έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική σαν ηρεμιστικό και στομαχικό.

Η Αίθουσα έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία γαστρεντερικών προβλημάτων, ειδικά στα παιδιά, καθώς επίσης και για τη θεραπεία σπασμών.

Αethusa cynapium και ομοιοπαθητικη

Το φυτό Αίθουσα ως ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται σε προβλήματα του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος, σε επιδείνωση με τη λήψη γάλακτος, δυσφορία και απέχθεια για το γάλα, σε κράμπες που συνοδεύονται από ιλίγγους και σε καταβολή και απώλεια βάρους, ιδίως σε παιδιά, εξαιτίας εμετού και διάρροιας.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.homeopathy.gr, en.wikipedia.orgwww.pfaf.orgwww.haniotika-nea.gr, Photography Wikimedia Commons, Author Kenraiz Date 216:06, 14 February 2007
& Photography Wikimedia Commons, Author Meneerke bloem Date 14:32, 28 липня 2010

Follow us:

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]