Clitocybe phyllophila

Clitocybe phyllophila

Clitocybe phyllophila

Το τοξικό, Clitocybe phyllophila, περιέχει σε υψηλά ποσοστά την τοξίνη μουσκαρίνη που είναι επικίνδυνη προκαλώντας έντονη δηλητηρίαση και σε άτομα με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Tricholomataceae
Genus (Γένος) : Clitocybe
Species (Είδος) : C. phyllophila

Επιστημονική ονομασία: Clitocybe phyllophila (Pers.) P. Kumm., 1871

Συνώνυμα: Clitocybe cerussata ( Fr. ) P. Kumm., Agaricus phyllophilus Pers. , Agaricus cerussatus Fr. , Agaricus pithyophilus Fr., Clitocybe pithyophila ( Fr. ) Gillet , Clitocybe cerussata var. pithyophila ( Fr. ) JE Lange.

Ελληνική ονομασία: Κλιτοκύβη η φυλλόφιλη

Ετυμολογία: Phyllophila από το ελληνικό επίθετο που και σημαίνει «λάτρης των φύλλων».

Περιγραφή:

Η Κλιτοκύβη η φυλλόφιλη, είναι ένα διαδεδομένο είδος που καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε πυκνές συστάδες, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών.

Το καπέλο του Clitocybe phyllophila έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά, αρχικά είναι κυρτό με λευκό χρώμα, αργότερα σχεδόν επίπεδο συχνά με ελαφρά βυθισμένο κέντρο, με κρεμ μπαλώματα και με κυρτό περιθώριο.

Τα ελάσματα του είναι πλατιά, ελαφρώς κατερχόμενα, πλατιά, λευκά στην αρχή και κρεμ στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει ύψος 4-8 και διάμετρο 0,7-1,5 εκατοστά, είναι κυλινδρικό, λευκό αρχικά, ωχρό αργότερα, καλυμμένο με ινίδια και με λευκό μυκήλιο στη βάση του.

Η σάρκα του είναι λευκή, ελαστική, με ευχάριστη οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει κρεμ-ρόδινο χρώμα.

Ομοιότητες:

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, Clitopilus prunulus, έχει κατερχόμενα λευκό-ρόδινα ελάσματα, πόδι λευκό και χνουδωτό, συνήθως έκκεντρο και με παχύτερη βάση και εύθραυστη σάρκα με έντονη οσμή αλεύρου που θυμίζει ζύμη ψωμιού.

Σχόλια:

Η κύρια τοξίνη στο ισχυρά τοξικό Clitocybe phyllophila είναι η μουσκαρίνη, έτσι τα συμπτώματα είναι πολύ αυξημένη σιελόρροια, εφίδρωση και δακρύρροια (ροή δακρύων) μέσα σε 15-30 λεπτά από την κατάποση.

Με μεγαλύτερες δόσεις, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από κοιλιακό άλγος, σοβαρή ναυτία, διάρροια, θολή όραση και δυσκολία στην αναπνοή, γενικά αρχίζουν να υποχωρούν μέσα σε δύο ώρες. Ο θάνατος είναι σπάνιος, αλλά μπορεί να προκύψει από καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια σε σοβαρές περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο αντίδοτο είναι η ατροπίνη.

Πηγή: www.first-nature.com, it.wikipedia.org, Photography Wikimedia Commons, Author Strobilomyces Date 21:03, 21 October 2008

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Clitocybe phyllophila έχει διάμετρο 4-10 εκατοστά, αρχικά είναι κυρτό με λευκό χρώμα, αργότερα σχεδόν επίπεδο συχνά με ελαφρά βυθισμένο κέντρο, με κρεμ μπαλώματα και με κυρτό περιθώριο.

Τα ελάσματα του είναι πλατιά, ελαφρώς κατερχόμενα, πλατιά, λευκά στην αρχή και κρεμ στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει ύψος 4-8 και διάμετρο 0,7-1,5 εκατοστά, είναι κυλινδρικό, λευκό αρχικά, ωχρό αργότερα, καλυμμένο με ινίδια και με λευκό μυκήλιο στη βάση του.

Η σάρκα του είναι λευκή, ελαστική, με ευχάριστη οσμή.

Έχει χρώμα κρεμ-ρόδινο.

Η Κλιτοκύβη η φυλλόφιλη, είναι ένα διαδεδομένο είδος που καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε πυκνές συστάδες, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών.

Το τοξικό, Clitocybe phyllophila, περιέχει σε υψηλά ποσοστά την τοξίνη μουσκαρίνη που είναι επικίνδυνη προκαλώντας έντονη δηλητηρίαση και σε άτομα με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, Clitopilus prunulus, έχει κατερχόμενα λευκό-ρόδινα ελάσματα, πόδι λευκό και χνουδωτό, συνήθως έκκεντρο και με παχύτερη βάση και εύθραυστη σάρκα με έντονη οσμή αλεύρου που θυμίζει ζύμη ψωμιού.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]