Clavariadelphus pistillaris

Clavariadelphus pistillaris
Ρόπαλο του Ηρακλή

Το Clavariadelphus pistillaris είναι ένα συνηθισμένο είδος μανιταριού της οικογένειας Gomphaceae, εύκολο στην αναγνώριση λόγω του μοναδικού του σχήματος, εδώδιμο, μέτριας νοστιμιάς, αλλά ελαφρώς καθαρτικό (περιέχει μαννιτόλη), τα νεαρά καρποσώματα γίνονται ωραίο γλυκό του κουταλιού. Αναπτύσσεται καλοκαίρι και φθινόπωρο σε ομάδες, σε δάση πλατύφυλλων, κυρίως οξιάς και βελανιδιάς.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Gomphales
Family (Οικογένεια): Gomphaceae
Genus (Γένος) : Clavariadelphus
Species (Είδος) : C. pistillaris

Επιστημονική ονομασία: Clavariadelphus pistillaris (L.) Donk (1933)

Συνώνυμα: Clavaria herculeana LIGHTF, Scotica Flora:. 1056 (1777), Clavaria pistillaris L. Είδος Plantarum: 1182 (1753)

Ελληνική ονομασία: Κλαβαριάδελφος ο γουδοχερόμορφος

Κοινά ονόματα: Ρόπαλο του Ηρακλή, Ροπαλάκι

Clavariadelphus-pistillaris

Περιγραφή:

Βασιδιοκάρπιο με διαστάσεις 5-30 εκατοστά σε ύψος και 2-6 εκ. σε πλάτος στη κορυφή. Η κατακόρυφη πλευρά του μανιταριού έχει σχήμα ροπάλου ή κυλίνδρου κίτρινο-βερικοκί-καφέ χρώματος, με ραβδώσεις και πτυχές που παίρνουν συνήθως πιο σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, σπάνια μπορεί να είναι λεία, με στείρα και στρογγυλεμένη κορυφή, υπόλευκο και τριχωτό στη βάση.

Σάρκα λευκή και συνεκτική στα νεαρά καρποσώματα, μαλακή και σπογγώδη στα ώριμα, με πικρή γεύση και ασθενή ευχάριστη οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει λευκό χρώμα.

Ομοιότητες:

Θα μπορούσε να μπερδευτεί με το Clavariadelphus truncatus, ενός είδος με επίπεδη κορυφή, με όχι πικρή γεύση και που καρποφορεί σε κωνοφόρα ορεινά δάση.

Το Clavariadelphus ligula μορφολογικά παρόμοιο, αλλά πολύ μικρότερο σε μέγεθος.

Στο μη εδώδιμο, μορφολογικά παρόμοιο, Clavariadelphus flavoimmaturus η επιδερμίδα του γίνεται πορτοκαλιά αντιδρώντας σε ΚΟΗ.

Σχόλια:

Ο στενός συγγενής του Clavariadelphus truncatus, έχει αναμφισβήτητα πιο ελκυστική γεύση.
Συσσωρεύει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ραδιενεργού καίσιο-137.

Περιέχει κλαβαρικό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί σε πειραματικές έρευνες ότι μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να έχει θεραπευτική αξία στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μαγείρεμα:

Τα νεαρά καρποσώματα γίνονται ωραίο γλυκό του κουταλιού, αφού πρώτα αλλαχτεί το νερό για να ξεπικρίσει.

Πηγή: it.wikipedia.org, Photography Wikimedia Commons, Author Dendrofil Date 18:19, 24 August 2014

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]