Hydnum umbilicatum

Hydnum umbilicatum

Το όχι συχνό, Hydnum umbilicatum είναι ένα εδώδιμο νόστιμο είδος, είναι λίγο πιο πικρό από το Hydnum repandum, καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, σε δάση κυρίως πλατύφυλλων αλλά και σε μεικτά, σε υγρές περιοχές, συνήθως σε μεγάλες ομάδες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Cantharellales
Family (Οικογένεια): Hydnaceae
Genus (Γένος) : Hydnum
Species (Είδος) : H. umbilicatum

Επιστημονική ονομασία: Hydnum umbilicatum Peck (1902)

Συνώνυμα: Dentinum umbilicatum (Peck) Pouzar (1956)

Περιγραφή:

Το καπέλο του έχει διάμετρο από 3-5 εκατοστά, είναι ακανόνιστα κυκλικό, κυματιστό με ομφαλό στο κέντρο, θαμπό, έχει καστανό-ξανθό, ξανθό-πορτοκαλί χρώμα.

Το υμένιο έχει ωχρό-κρεμ αγκαθάκια, με την ωριμότητα σκουραίνουν σε θαμπό πορτοκαλί, εύθραυστα και βγαίνουν εύκολα, είναι κάπως πιο σκούρα από το Hydnum repandum.

Το πόδι του έχει ύψος 2,5-6 και διάμετρο 0,5-1 εκατοστά, συνήθως κεντρικό, ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο από το καπέλο με πορτοκαλί μώλωπες.

Η σάρκα του είναι λευκή, με ευχάριστη οσμή και γλυκόπικρη γεύση, δεν μεταχρωματίζεται υστέρα από κοπεί.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Πηγή: http://mushroom-collecting.com, Photography Wikimedia Commons, Author Ak ccm Date 16:48, 16 February 2008 & Photography flickr.com, Author Dick Culbert Date October 28, 2013

Ομοιότητες:

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum repandum έχει μεγαλύτερο πιο ανοικτόχρωμο, κρεμ καπέλο έως 15 εκατοστά και με κατερχόμενα αγκαθάκια στο συνήθως έκκεντρο πόδι του.

Το σπάνιο, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum albidum (Photo: A.Aguilera) είναι ένα είδος που τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι απολύτως ίδια με το Hydnum repandum έχει όμως υπόλευκο χρώμα.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum rufescens έχει πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-καφέ καπέλο έως 6 εκατοστά χωρίς ομφαλό.

Μαγείρεμα:

Το Hydnum umbilicatum είναι ένα δημοφιλές βρώσιμο μανιτάρι, αλλά θα πρέπει να συλλέγονται όταν είναι νέος και απαλλαγμένο από τα σκουλήκια και προνύμφες αν και σπάνια τα βρίσκουμε σκουλικιασμένα. Το Hydnum umbilicatum είναι λίγο πιο πικρό από το Hydnum repandum.
Για να μην πικρίζει πρέπει να μαγειρευτή καλά και να αφαιρεθούν τα αγκαθάκια του. Μαγειρεύονται τα νεαρά και φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση:

Συντηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, επίσης αποξηραμένα ή σε σκόνη.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο από 3-5 εκατοστά, είναι ακανόνιστα κυκλικό, κυματιστό με ομφαλό στο κέντρο, θαμπό, έχει καστανό-ξανθό, ξανθό-πορτοκαλί χρώμα.

Το υμένιο έχει ωχρό-κρεμ αγκαθάκια, με την ωριμότητα σκουραίνουν σε θαμπό πορτοκαλί, εύθραυστα και βγαίνουν εύκολα, είναι κάπως πιο σκούρα από το Hydnum repandum.

Το πόδι του έχει ύψος 2,5-6 και διάμετρο 0,5-1 εκατοστά, συνήθως κεντρικό, ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο από το καπέλο με πορτοκαλί μώλωπες.

Η σάρκα του είναι λευκή, με ευχάριστη οσμή και γλυκόπικρη γεύση, δεν μεταχρωματίζεται υστέρα από κοπεί.

Έχει χρώμα λευκό

Το όχι συχνό, Hydnum umbilicatum καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, σε δάση κυρίως πλατύφυλλων αλλά και σε μεικτά, σε υγρές περιοχές, συνήθως σε μεγάλες ομάδες.

Είναι ένα εδώδιμο νόστιμο είδος, είναι λίγο πιο πικρό από το Hydnum repandum.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum repandum έχει μεγαλύτερο πιο ανοικτόχρωμο, κρεμ καπέλο έως 15 εκατοστά και με κατερχόμενα αγκαθάκια στο συνήθως έκκεντρο πόδι του.

Το σπάνιο, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum albidum (Photo: A.Aguilera) είναι ένα είδος που τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι απολύτως ίδια με το Hydnum repandum έχει όμως υπόλευκο χρώμα.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum rufescens έχει πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-καφέ καπέλο έως 6 εκατοστά χωρίς ομφαλό.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]