Agaricus silvaticus

Agaricus silvaticus

Το Agaricus silvaticus Αγαρικό το δασικό είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο συχνά σε ομάδες σε δάση κυρίως κωνοφόρων αλλά και σε μικτά και κάτω από δέντρα σε πάρκα.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Agaricus
Species (Είδος) : A. silvaticus

Επιστημονική ονομασία: Agaricus silvaticus Schaeff. 1774

Συνώνυμα: Agaricus haemorrhoidarius, Agaricus sylvaticus var. pallidus

Ελληνική ονομασία: Αγαρικό το δασικό

Agaricus silvaticus

Περιγραφή:

Ο πίλος (καπέλο) του Agaricus silvaticus έχει διάμετρο από 4-10 εκατοστά, είναι ημισφαιρικός στην αρχή, κυρτός, σχεδόν επίπεδος στην ωριμότητα. Έχει κόκκινο-καφετιά λέπια που πυκνώνουν προς το κέντρο, σε υπόλευκο φόντο, αν πιεσθεί κοκκινίζει αμέσως και έντονα ιδιαίτερα στα ελάσματα και στο σημείο που ενώνει το πόδι με το καπέλο.

Τα ελάσματα του είναι ελεύθερα, απαλό ροζ στη νεαρή ηλικία, καφέ αργότερα και σκούρο καφετί στην ωριμότητα.

Ο στύπος (πόδι) έχει ύψος 5-12 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, είναι εύθραυστο, λευκό, λευκορόδινο με μικρή διόγκωση ή βολβώδη βάση, λείο πάνω από το δακτυλίδι και ελαφρά φολιδωτό κάτω από το μονό μεμβρανώδες και επίμονο, ομαλό, λευκό με καφέ περίμετρο δακτυλίδι. Αν πιεσθεί κοκκινίζει.

Η σάρκα με ασθενή ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση, υπόλευκη που όταν κοπεί κοκκινίζει έντονα.

Το αποτύπωμα των σπορίων του έχει χρώμα καφέ-ιώδες.

Ομοιότητες:

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να αναγνωρίζεται τις θανατηφόρες Amanita από τα εδώδιμα Agaricus.
Το Agaricus silvaticus μοιάζει με το Agaricus xanthodermus που όταν κοπεί η σάρκα του γίνεται κίτρινη και όχι κόκκινη όπως στο Agaricus silvaticus.

Μαγείρεμα:

Αυτό το μεγάλο και αρκετά κοινό δασικό μανιτάρι θεωρείται βρώσιμο και νόστιμο, τρώγεται όλο το μανιτάρι αφού καθαριστή με πινέλο και με καθαρό σφουγγαράκι.

Είναι πολύ εύκολο στο μαγείρεμα γιατί έχει μαλακή σάρκα, γίνονται ψητά στα κάρβουνα με βούτυρο και αλάτι, τηγανιτά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, πανέ, στιφάδο, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε ομελέτα, σε σούπες, μπορούν να συνοδεύσουν πιάτα με κοτόπουλο και χοιρινό.

Τα ώριμα επειδή έχουν μαύρα ελάσματα δίνουν ένα άσχημο χρώμα στη σούπα γι΄αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε νεαρά καρποσώματα.

Συντήρηση:

Τα σκουλήκια τρελαίνονται για τα αγαρικά, δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχουμε βρει σκουληκοφαγωμένα. Συντηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης και στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες επίσης σε λάδι ή σε τουρσί.

Πηγή: www.first-nature.com/fungi/agaricus-silvaticus, Photography Wikimedia Commons, Author Selso Date 15:59, 3 November 2013 & Photography Wikimedia Commons, Author Holleday Date 18:43, 10 September 2013

Οδηγός Ταυτοποίησης

Ο πίλος (καπέλο) έχει διάμετρο από 4-10 εκατοστά, είναι ημισφαιρικός στην αρχή, κυρτός, σχεδόν επίπεδος στην ωριμότητα. Έχει κόκκινο-καφετιά λέπια που πυκνώνουν προς το κέντρο, σε υπόλευκο φόντο, αν πιεσθεί κοκκινίζει αμέσως και έντονα ιδιαίτερα στα ελάσματα και στο σημείο που ενώνει το πόδι με το καπέλο.

Τα ελάσματα του είναι ελεύθερα, απαλό ροζ στη νεαρή ηλικία, καφέ αργότερα και σκούρο καφετί στην ωριμότητα.

Ο στύπος (πόδι) έχει ύψος 5-12 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, είναι εύθραυστο, λευκό, λευκορόδινο με μικρή διόγκωση ή βολβώδη βάση, λείο πάνω από το δακτυλίδι και ελαφρά φολιδωτό κάτω από το μονό μεμβρανώδες και επίμονο, ομαλό, λευκό με καφέ περίμετρο δακτυλίδι. Αν πιεσθεί κοκκινίζει.

Η σάρκα με ασθενή ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση, υπόλευκη που όταν κοπεί κοκκινίζει έντονα.

Έχει χρώμα καφέ-ιώδες.

Το Αγαρικό το δασικό καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο συχνά σε ομάδες σε δάση κυρίως κωνοφόρων αλλά και σε μικτά και κάτω από δέντρα σε πάρκα.

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι.

Το Agaricus silvaticus μοιάζει με το Agaricus xanthodermus που όταν κοπεί η σάρκα του γίνεται κίτρινη και όχι κόκκινη όπως στο Agaricus silvaticus.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]