Acacia Saligna Ακακία η κυανόφυλλη

Acacia Saligna Ακακία η κυανόφυλλη

Acacia Saligna Ακακία η κυανόφυλλη

Η Acacia Saligna Ακακία η κυανόφυλλη, είναι ιθαγενής θάμνος ή δέντρο της μακρινής Αυστραλίας, αλλά έχει καλλιεργηθεί και προσαρμοστεί σε όλες χαμηλές περιοχές της χώρας μας, σε υψόμετρο μέχρι και τα 700 μέτρα.

Επιστημονική ονομασία: Acacia saligna (Labill.) H.L.Wendl.

Συνώνυμα: Acacia cyanophylla

Ελληνική ονομασία: Ακακία η κυανόφυλλη

Κοινές ονομασίες: coojong, golden wreath wattle, orange wattle, blue-leafed wattle, Western Australian golden wattle, and, in Africa, Port Jackson willow

Περιγραφή:

Η Ακακία η κυανόφυλλη είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο της οικογένειας των Fabaceae με ύψος που μπορεί να φτάσει και τα 8 μέτρα και διάμετρο τα 3. Έχει πλαγιόκλαδη κόμη που αποτελείται από εύκαμπτα, γωνιώδη κλαδιά με κατερχόμενες κορυφές.

Όπως πολλά είδη ακακίας, έτσι και η Ακακία η κυανόφυλλη έχει φυλλώδια και όχι αληθινά φύλλα, αυτά έχουν μήκος 8-30 εκατοστά, εκφύονται κατ’ εναλλαγή, έχουν ένα μονο κεντρινό νεύρο, είναι λογχοειδή-γραμμικά. Στη βάση του κάθε φυλλώδιο υπάρχει ένας αδένας που εκκρίνει ένα ζαχαρούχο υγρό το οποίο προσελκύει τα μυρμήγκια.

Τα ανοιχτοκίτρινα άνθη της φύονται ανά 2-6 στις μασχάλες των φύλλων, σε φοβοειδείς ταξιανθίες και είναι σφαιρικά κεφάλια με διάμετρο 10-15 χιλιοστά. Η ανθοφορία της ξεκινά τον Ιανουάριο και διαρκεί μέχρι και τον Απρίλιο.

Ο καρπός είναι μαυριδερός χέδρωψ και ωριμάζει από το Μάϊο μέχρι και τον Ιούλιο.

Μελισσοκομικό φυτό

Τα κίτρινα άνθη της είναι ότι πρέπει για τις μέλισσες καθιστώντας την ένα πολύ ενδιαφέρον μελισσοκομικό φυτό.  Με περίοδο ανθιφορία από τα τέλη Ιανουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου, οι μέλισσες γεμίζουν γύρη και κάνουν ένα καλό ξεκίνημα.

Αλλες χρήσεις:

Χαρακτηριστικό της ακακίας είναι ότι εκκρίνει το αραβικό κόμμι ακόμη και σε άριστες συνθήκες καλλιέργειας, το οποίο θεωρείται παθολογικό φαινόμενο. Ο φλοιός και οι λοβοί πολλών ειδών περιέχουν μεγάλη ποσότητα δεψικών ουσιών και χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία και τη φαρμακευτική. Το αραβικό κόμμι, διαλυμένο σε κρύο νερό, δίνει τη γνωστή «γόμα» για τα χαρτιά.

Καλλιέργεια:

Είναι φυτό προτιμά τις προσήλιες θέσεις σε μη ασβεστώδη εδάφη. Συνήθως συνδυάζεται με άλλα είδη σε ομάδες φυτών ή ελεύθερους φράκτες. Φυτεύεται σε πάρκα, σχηματίζοντας δεντροστοιχίες για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Θεωρείται κατάλληλο για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, για να συγκρατεί αμμώδη εδάφη ή αμμόλοφους και για τη συγκράτηση υπόγειων νερών. Λόγω του ότι όμως οι ρίζες της απλώνονται πολύ γρήγορα και στερεώνονται πολύ γερά στη γη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν εγκατασταθεί να είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί.

Πολλαπλασιασμός:

Πολλαπλασιάζονται κυρίως με σπέρματα, που φυτεύονται απευθείας στο χώμα, αλλά και με μοσχεύματα από βλαστούς ημιώριμους.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.kanali6.com.cy, en.wikipedia.org/wiki/Acacia_salignael.wikipedia.org/wiki

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση