Βολβαριέλλα η γλοιοκέφαλη Θεραπευτικές Ιδιότητες

Volvopluteus gloiocephalus

Βολβαριέλλα η γλοιοκέφαλη Θεραπευτικές Ιδιότητες

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαπιστώθηκε η έντονη φαρμακευτική δράση του μανιταριού που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο Mg.

Η παρουσία του Mg ενεργοποιεί ακόμη τις πολυμεράσες του RNA στους πυρήνες των κυττάρων συμβάλλοντας στη βιοσύνθεση του.

Το RNA, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση μέσω της συμβολής του στη μεταφορά και την αποκωδικοποίηση των γενετικών πληροφοριών που περιέχονται στα χρωματοσώματα.

Επομένως, η ανεπάρκεια Mg οδηγεί στην μείωση των ρυθμών σύνθεσης RNA, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται και η πρωτεϊνοσύνθεση.

Η χιτίνη και οι β-γλυκάνες

Επιπρόσθετα τη βασική χημική σύσταση ολοκληρώνει η κατηγορία των υδατανθράκων, στους οποίους απαντώνται η χιτίνη και οι β-γλυκάνες, που αποτελούν τους βασικούς τύπους φυτικών ινών στους μακρο- και μικρομύκητες.

Η χιτίνη είναι υψηλό-πολυμερές παράγωγο της χυτοβιόζης, έχει δομή ανάλογη της κυτταρίνης και αποτελεί συστατικό των οστρακόδερμων και του εξωσκελετού των εντόμων.
Δυνητικά θεωρείται προβιοτικό, επιδρώντας στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στον ορό του αίματος.

Αντίστοιχα, οι β-γλυκάνες είναι πολυμερή της γλυκόζης, ενωμένα με β-1,3 και β-1,6 γλυκοζιδικούς δεσμούς, που φαίνεται σε in vitro πειράματα να έχουν επιδείξει ευθεία κυτταροτοξική δράση εναντίον των καρκινικών κυττάρων, ενώ σε in vivo μελέτες σε πειραματόζωα, αντικαρκινική δράση μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διατροφική αξία:

Σε μια ελληνική μελέτη βρέθηκε ότι η σύνθεση του μανιταριού είναι: πρωτεΐνη 1,49 g/100 g νωπού βάρους, 18.36 g/100 g ξηρού βάρους, λίπος 0,54 g/100 g νωπού βάρους, 6.65 g/100g ξηρού βάρους, υδατάνθρακες 5,33 g/100g νωπού βάρους, 65.64 g/100 g ξηρού βάρους.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]