Russula nigricans

Russula nigricans Ρούσσουλα η Μελανίζουσα

Η Russula nigricans Ρούσσουλα η Μελανίζουσα είναι ένα μη εδώδιμο μανιτάρι, λόγω της μαύρης σάρκας του και της καυτερής γεύσης, μερικοί τη θεωρούν βρώσιμη και μάλιστα εξαιρετική όταν είναι μικρά τα καρποσώματα και δεν έχουν αρχίσει να μαυρίζουν, μάλιστα υπάρχει και προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος, τηγανιτά με μπέικον και κρεμμύδια.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Russulales
Family (Οικογένεια): Russulaceae
Genus (Γένος) : Russula
Species (Είδος) : R. nigricans

Επιστημονική ονομασία: Russula nigricans (Bull.) Fr.

Russula nigricans Ρούσσουλα η Μελανίζουσα

Περιγραφή:

Το συναντάμε συχνά το φθινόπωρο, σε ομάδες, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων δασών.

Το καπέλο του Russula nigricans έχει διάμετρο από 6-20 εκατοστά, είναι κυρτό με γυριστή περίμετρο, επίπεδο με μεγάλο βαθούλωμα στο κέντρο κατά την ωριμότητα. Το χρώμα του στη νεαρή ηλικία είναι υπόλευκο που γρήγορα γίνεται γκρι-καφέ και μαύρο στην γήρανση.

Τα ελάσματα είναι πολύ αραιά, παχιά και εξαιρετικά εύθραυστα, υπόλευκα, κιτρινωπά στην αρχή, μετά γκρι και στο τέλος μαύρα, ύστερα από επαφή με τα δάχτυλα μεταχρωματίζονται σε καφέ-κοκκινωπό.

Το πόδι έχει διαστάσεις 3-8×1-4 εκατοστά, είναι λευκό και μαυρίζει στην ωριμότητα, συχνά με καφέ-κοκκινωπές κηλίδες.

Η σάρκα έχει χρώμα λευκό και ύστερα από κοπεί μεταχρωματίζεται σε ροδό-κοκκινωπή και σταδιακά σε σκούρο καφέ, εύθραυστη με ελαφρά φρουτώδη οσμή και ήπια γεύση η οποία όμως γίνεται καυτερή με τη πάροδο του χρόνου.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Russula densifolia καρποφορεί επίσης σε πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, έχει καπέλο με καφέ-λαδί χρώμα, πυκνά ελάσματα και σάρκα αρχικά λευκή, που μεταχρωματίζεται σε κόκκινο και μαύρο στο τελικό στάδιο.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Russula adusta, καρποφορεί σε κωνοφόρα ή μικτά, κυρίως κοντά σε πεύκα, έχει ήπια γεύση, ενώ η σάρκα του μεταχρωματίζεται αργά και ελαφρά σε ρόδινη,  μετά από 1 ώρα σε γκρίζο-καφετί, στο τέλος σε μαύρο.

Το συχνό, μη εδώδιμο, Russula albonigra έχει σάρκα με γεύση που θυμίζει μέντα και μεταχρωματίζεται όταν κοπεί ή τραυματιστεί απευθείας σε γκριζωπή για να καταλήξει σε μαύρη.

Το Russula amoenolens, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, καπέλο γκριζο-καφετί με αλαυκωτό περιθώριο, σάρκα εξαρχής ελαφρώς γκριζωπή, ιδιαίτερα στο πόδι, ενώ με το κόψιμο έχει την τάση να σκουραίνει κατά ζώνες, η γεύση της σάρκας πολύ καυτερή και με οσμή που θυμίζει αλεύρι.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Russula_nigricans, www.first-nature.com/fungi/russula-nigricans.php, Photo 1, Photo 2, Photo 3

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Russula nigricans έχει διάμετρο από 6-20 εκατοστά, είναι κυρτό με γυριστή περίμετρο, επίπεδο με μεγάλο βαθούλωμα στο κέντρο κατά την ωριμότητα. Το χρώμα του στη νεαρή ηλικία είναι υπόλευκο που γρήγορα γίνεται γκρι-καφέ και μαύρο στην γήρανση.

Τα ελάσματα είναι πολύ αραιά, παχιά και εξαιρετικά εύθραυστα, υπόλευκα, κιτρινωπά στην αρχή, μετά γκρι και στο τέλος μαύρα, ύστερα από επαφή με τα δάχτυλα μεταχρωματίζονται σε καφέ-κοκκινωπό.

Το πόδι έχει διαστάσεις 3-8×1-4 εκατοστά, είναι λευκό και μαυρίζει στην ωριμότητα, συχνά με καφέ-κοκκινωπές κηλίδες.

Η σάρκα έχει χρώμα λευκό και ύστερα από κοπεί μεταχρωματίζεται σε ροδό-κοκκινωπή και σταδιακά σε σκούρο καφέ, εύθραυστη με ελαφρά φρουτώδη οσμή και ήπια γεύση η οποία όμως γίνεται καυτερή με τη πάροδο του χρόνου.

Έχει χρώμα λευκό.

Το συναντάμε συχνά το φθινόπωρο, σε ομάδες, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων δασών.

Η Russula nigricans Ρούσσουλα η Μελανίζουσα είναι ένα μη εδώδιμο μανιτάρι, λόγω της μαύρης σάρκας του και της καυτερής γεύσης. 

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Russula densifolia καρποφορεί επίσης σε πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, έχει καπέλο με καφέ-λαδί χρώμα, πυκνά ελάσματα και σάρκα που μεταχρωματίζεται σε κόκκινο και μαύρο στο τελικό στάδιο.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Russula adusta, καρποφορεί σε κωνοφόρα, έχει λιγότερο καυστική γεύση, ενώ η γλυκιά σάρκα του μεταχρωματίζεται μετά από αρκετή ώρα σε γκρίζο-καφετί στο τέλος σε μαύρο.

Το συχνό, μη εδώδιμο, Russula albonigra έχει σάρκα με γεύση που θυμίζει μέντα και μεταχρωματίζεται όταν κοπεί ή τραυματιστεί απευθείας σε γκριζωπή για να καταλήξει σε μαύρη.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]